ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόσκληση ανασύνταξης με μικρές προσδοκίες

Υστατη προσπάθεια ανασύνταξης του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ καταβάλλει ο πρωθυπουργός, ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς διαπιστώνεται από το «επικοινωνιακό επιτελείο» της κυβέρνησης ότι το ενδεχόμενο της εκλογικής αποτυχίας ενεργοποιεί τη «διαδοχολογία» και παραλύει τον κυβερνητικό μηχανισμό. Ως ευκαιρία για την «επούλωση» των πληγών από την εσωκομματική αντιπαράθεση και για την κατασκευή των «οχυρωματικών έργων» για την αντιμετώπιση των επερχόμενων συγκρούσεων για το Ασφαλιστικό και των δυσμενών προοπτικών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ευρωστρατός, Κυπριακό), ο Κ. Σημίτης αντιμετωπίζει την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τον ερχόμενο Ιούλιο. Η οργάνωση της συνδιάσκεψης ήταν το αντικείμενο της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης δεν παρουσίασε τις προτάσεις του, περιοριζόμενος στο να καταγράψει τις απόψεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη του ΕΓ.

Ωστόσο, και για το θέμα αυτό, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μια ενιαία και κοινή αντίληψη στο κυβερνητικό επιτελείο. Καθώς διαπιστώνεται ότι στη συνδιάσκεψη αυτή υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης νέων αντιπαραθέσεων, ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, χρησιμοποιούν χαμηλούς τόνους και αποθερμαίνουν τις φήμες περί «ιστορικής στροφής» οργανωτικού και κυρίως πολιτικού χαρακτήρα. Ο κ. Πρωτόπαππας δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Εάν με ρωτάτε τι θα προσφέρει η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο έργο μας, θα ήθελα να σας παραπέμψω στη χθεσινή απάντησή μου, που κάνει σαφές ότι η συνδιάσκεψη αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε ένα ΠΑΣΟΚ καλύτερα δεμένο με την κοινωνία, που να εκφράζει τις αγωνίες και τους πόθους των κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα αυτών που θέλουμε να εκφράσουμε εμείς, που να μπορεί να έχει ένα σύγχρονο λόγο και, βεβαίως, να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και με ουσιαστικές δράσεις στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

Υπερασπιστής μιας περισσότερο «αισιόδοξης» προοπτικής, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, δήλωσε σχετικά με τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ: «Εγώ το έχω χαρακτηρίσει μανιφέστο για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, ενόψει και των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αμυντική» τακτική

«Αμυνα» απέναντι στην «επικοινωνιακή αντεπίθεση» του ΠΑΣΟΚ, κρατάει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία υποχρεώνεται να απαντά σε ζητήματα που αναδεικνύει η κυβερνητική προπαγανδιστική μηχανή, όπως τα «αριστερά ανοίγματα», η ακροδεξιά, η υποψηφιότητα Καραμηνά στη Σάμο, κ.ο.κ.

Στη Ρηγίλλης επικρατεί πλήρης σύγχυση γύρω από την υποψηφιότητα που θα στηρίξει για την υπερνομαρχία Αθηνών, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει «αριστερό» υποψήφιο, κίνηση, που, όπως υπολόγιζε, θα προσέδιδε «δυναμική» στην εκλογική εκστρατεία της. Το «κάψιμο» ονομάτων αριστερών υποψηφίων, οι αντιδράσεις εκ των ένδον, η πίεση από την κυβέρνηση για εξουδετέρωση του «αριστερού ανοίγματος», φαίνεται ότι οδηγούν σε τακτική αναδίπλωση την ηγεσία της ΝΔ, η οποία εξετάζει και το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης, με τη στήριξη ενός κομματικού στελέχους. Το κλίμα βάρυνε μετά και από το χθεσινό «διάβημα» του προέδρου του ΣΥΝ προς τον Κ. Καραμανλή, με αφορμή την περίπτωση της Ν. Λουλέ. Πηγές της Ρηγίλλης επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι αποτελεί συνήθη προεκλογική τακτική η πρόσκληση συνεργασίας σε στελέχη άλλων κομμάτων. Προς το παρόν, πάντως, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δηλώνουν πως για την υπερνομαρχία Αθήνας «υπάρχει η υποψηφιότητα Κατριβάνου».

Τα στελέχη της ΝΔ θορυβήθηκαν από τη χθεσινή δήλωση Σκανδαλίδη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «κουβαλάει μαζί της το απόστημα της ακροδεξιάς και στην πρακτική της πολλές φορές αυτό γίνεται κυρίαρχο», προσθέτοντας «αυτό δεν επιτρέπει στη ΝΔ ευρύτερες κινήσεις του βεληνεκούς που θα ήθελε και μόνο εικονικά μπορεί να τις κάνει», αμφισβητώντας έτσι τη δυνατότητά της για «αριστερά ανοίγματα».

Ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι η ΝΔ «έχει ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με την ακροδεξιά», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που «στερείται καθαρής φυσιογνωμίας και μοιάζει με εκκρεμές, που κινείται πότε από εδώ και πότε από εκεί». Η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε ότι πρόκειται για «μια άκρως αλαζονική αντίληψη» και υποστήριξε ότι «έχουν περάσει οι εποχές που το ΠΑΣΟΚ υπαγόρευε. Η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί διάλογο, συνθέσεις και ανοίγματα, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών». Η ίδια ανέφερε ότι έχει κάνει πρόταση συνεργασίας στη Ν. Λουλέ για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο για το Δήμο Αθηναίων, αλλά δεν ξέρει τι θα κάνει η κ. Λουλέ, «γιατί απλούστατα δεν έχει αποφασίσει».

Θέμα δημιουργήθηκε χθες και με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Κ. Καραμηνά για δήμαρχο στο Βαθύ Σάμου. Ο Θ. Ρουσόπουλος, που κλήθηκε χθες να σχολιάσει αν έχουν αρθεί οι λόγοι της διαγραφής του, επειδή προκάλεσε τροχαίο, κατά το οποίο σκοτώθηκε μια κοπέλα, απάντησε ότι «η υπόθεση νομικά έχει κλείσει» και μετέθεσε τις ευθύνες στην ...«τοπική κοινωνία, η οποία υπέδειξε τον κ. Καραμηνά ως πρώτο στις δημοσκοπήσεις»!

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της για τον ευρωστρατό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Super Tuning Live» ο Στράτος Φωτεινέλης που την επιμελείται και παρουσιάζει, φιλοξενεί τον Δημήτρη Χιωτίδη, πρόεδρο της Λέσχης ΠΑΛΑΣ και τον οδηγό αγώνων ΝΤΡΑΞΤΕΡ Γρηγόρη Δημητριάδη, σε μια συζήτηση με θέμα: «Ο αγώνας ΝΤΡΑΞΤΕΡ της ερχόμενης Κυριακής στο πολεμικό αεροδρόμιο Τρίπολης».
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Ολυμπιακές Διαδρομές» ο Κώστας Πασακυριάκος που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συνομιλεί με τους Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ και Στέλιο Κράλογλου, δημοσιογράφο, με θέμα «Ολυμπιακά ακίνητα».
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μετ' εμποδίων ο δρόμος προς τις εκλογές

Αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ ΣΥΝ και ΝΔ έλαβε χτες το θέμα που ενέσκηψε με την πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Νίτσα Λουλέ. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Καραμανλή και του ζήτησε να σταματήσει η σχετική με το θέμα συζήτηση, την οποία ο ίδιος θεωρεί ευθεία ανάμειξη στα εσωτερικά του Συνασπισμού και πρόσκληση σε αποστασία.

Υπενθυμίζουμε πως η Ν. Λουλέ κατέθεσε την παραίτησή της από την ΚΠΕ του ΣΥΝ διαφωνώντας με επιλογές της ηγεσίας του κόμματος και ειδικότερα με τον τρόπο που αυτή χειρίζεται τα ζητήματα των συνεργασιών μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η Ν. Λουλέ δήλωσε πως θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο την υποψήφια δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη, η οποία με τη σειρά της επιβεβαίωσε πως έχει απευθύνει πρόταση στη Ν. Λουλέ να είναι υποψήφια με το συνδυασμό της, πρόταση την οποία η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ δεν έχει ακόμα ούτε αποδεχτεί, αλλά ούτε και απορρίψει. Με αφορμή αυτή τη δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ προέβησαν σε δηλώσεις σε έντονο ύφος χτες, τις οποίες δεν άφησε βέβαια αναπάντητες η Ντ. Μπακογιάννη.

Υπενθυμίζεται πως η Κουμουνδούρου προειδοποίησε τη Ν. Λουλέ πως ενδέχεται να ενεργοποιήσει το καταστατικό, το οποίο προβλέπει και ποινή διαγραφής για τις περιπτώσεις συμμετοχής σε άλλα ψηφοδέλτια πέραν αυτών που στηρίζει ο ΣΥΝ.

Χτες εξάλλου ο πρόεδρος του Συνασπισμού σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» επανέλαβε ότι «ενδεχόμενη συμμετοχή της σε ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται από άλλο κόμμα, και είναι σε αντιπαλότητα με τις επιλογές που έχει κάνει ο ΣΥΝ, θέτει θέμα καταστατικού. Τελείωσε το θέμα. Δεν υπάρχει ζήτημα. Δε με αφορούν όλα τα άλλα».

Αναφορικά με τη στάση της Ν. Λουλέ δηλώσεις έκανε χτες και ο Π. Κουναλάκης στη ΝΕΤ, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες και στην ηγεσία του ΣΥΝ για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κρατήσει τις πρέπουσες αποστάσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα! Αποστάσεις πρωτίστως, βέβαια, αν όχι αποκλειστικά, από τη ΝΔ, μιας και αμέσως μετά έσπευσε να συμπληρώσει πως στα μεγάλα αστικά κέντρα έπρεπε να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο πως και μια άλλη πρώην βουλευτής του κόμματος η Στέλλα Αλφιέρη φέρεται να τραβάει το δικό της δρόμο, διαχωρίζοντας τη θέση της από την επιλογή του ΣΥΝ για το Δήμο του Πειραιά και συμμετέχοντας σε μια άλλη δημοτική κίνηση που προχτές έκανε την πρώτη της εμφάνιση.

Η περίπτωσή της όμως αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία έως τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος. Ενώ και από την πλευρά της Στ. Αλφιέρη δε γίνονται ξεκάθαρες οι διαθέσεις και οι προθέσεις της. Ετσι παρότι όλα συνηγορούν στο ότι ηγείται μιας νέας δημοτικής κίνησης που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές, η ίδια το διαψεύδει και δηλώνει πως πρόκειται απλά για μια συνεργασία πολιτών του Πειραιά και πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε για τα προβλήματα της πόλης. Την ίδια στιγμή όμως δεν απαντά με σαφήνεια στο ερώτημα αν στηρίζει ή όχι τη δημοτική κίνηση και τον υποψήφιο που έχει επιλέξει ο Συνασπισμός για το Δήμο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ