ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στρίβειν» διά... της σιωπής

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση και διαμαρτυρία έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση και διαμαρτυρία έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Την τακτική... της σιωπής(!) επέλεξε ο Ευ. Βενιζέλος, «απαντώντας» στο εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (30/4), με το οποίο προειδοποιούσε για απεργιακές κινητοποιήσεις αν το υπουργείο επέμενε να διευρύνει τα ωράρια επίσκεψης στα μουσεία, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

Ετσι, αύριο οι αρχαιοφύλακες θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας (από την έναρξη του ωραρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους), ενώ θα απέχουν από την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα 25, 26/5 και 1, 2/6.

Στο δεύτερο εξώδικο (10/5) του σωματείου στον υπουργό, τονίζεται ότι «η δεύτερη βάρδια στα μουσεία δεν μπορεί να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία - κίνητρο για τους όρους εργασίας και αμοιβής, μεταξύ ΥΠΠΟ και ΠΕΥΦΑ».

Επίσης οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων για Κυριακές και τις ημέρες πέραν του πενθήμερου στο τέλος του επόμενου μήνα, από το μήνα που πρόσφεραν εργασία. Μέχρι σήμερα δεν αποπληρώθηκε ο Γενάρης, ενώ για εργασία πέραν του πενθήμερου οφείλονται χρήματα από τον Ιούλη του 2000. Οι υποσχέσεις ότι αυτές οι εκκρεμότητες θα λύνονταν μέχρι το Πάσχα, δεν τηρήθηκαν. Απαιτούν επίσης να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΠΟ τα 3,5 δισ. δρχ. για την αποπληρωμή του επιδόματος, βάσει της συμφωνίας του 2001.

Τέλος, το σωματείο θέτει και το μείζον θέμα των κενών οργανικών θέσεων, οι οποίες αποτελούν το 65% στη νυχτερινή φύλαξη και το 40% στην ημερήσια! Γεγονός που «αφήνει, πιθανόν, ανοιχτό το πεδίο για την είσοδο ιδιωτικών φορέων στην υπόθεση της φύλαξης, που πρέπει να είναι μόνο κρατική».

Για έναν «ολυμπιακό» πολιτισμό

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2002 και τις πρωτοβουλίες συγκρότησης διεθνούς δικτύου Πολιτιστικής Ολυμπιάδας παρουσίασε, χτες, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, παρόντος του προέδρου της ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ευγένιου Γιαννακόπουλου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολές σε ομολόγους του, όπου υπάρχουν διαπιστευμένες ελληνικές Αρχές, με τις οποίες τους ενημερώνει για την πορεία και τους στόχους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και προτείνει τη συγκρότηση εθνικών επιτροπών Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ώστε να αποκτήσει το εγχείρημα διεθνή χαρακτήρα.

Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα παρουσιάσει δράσεις σε 35 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για 32 πολιτιστικές δράσεις, που αριθμούν 71 εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις του επόμενου εξαμήνου, που παρουσίασε ο Ευ. Γιαννακόπουλος, χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη, «Συναντήσεις και εκθέσεις για τον πολιτισμό», περιλαμβάνει τις εκθέσεις «Μινωιτών και Μυκηναίων γεύσεις» (Μπέρμινχαμ), «Ο ταύρος στη Μεσόγειο» (Μουσείο Βαρκελώνης), «Πανσέληνος: Ο κορυφαίος Αγιογράφος της Παλαιολόγειας περιόδου» (Θεσσαλονίκη και εξωτερικό), έκθεση Διονύση Φωτόπουλου (Σπολέτο), Post-Byzantium (Ν. Υόρκη), συνέδριο για την οικολογία (Δελφοί) κ.ά.

Στη δεύτερη ενότητα, «Μουσική, Θέαμα, Κίνηση» περιλαμβάνονται περιοδεία της «Λυσιστράτης» του Μίκη Θεοδωράκη (Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη), «Η πολιορκία της Κορίνθου» του Ροσίνι (αρχαιολογικό χώρο Ακροκορίνθου), «Η γυναίκα χωρίς σκιά» του Στράους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), παράσταση μπαλέτου «Ζορμπάς» (Μελβούρνη), το τριήμερο Φεστιβάλ WOMAD, «Ανατολή» του Μανώλη Καλομοίρη και «Κάρμινα Μπουράνα» (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), κ.ά.

Στην τρίτη ενότητα «Σκηνικός λόγος» εντάσσονται οι παραστάσεις του «Θηβαϊκού Κύκλου» (Επίδαυρος) και παραστάσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Ηρώδειο («Βάκχες» από ολλανδικό θίασο, «Ηλέκτρα» από το «Θέατρο της Ανοιξης», «Μήδεια» από την Ισπανία, «Μια κωμωδία» του Ι. Καμπανέλλη, Θεατρικοί Μονόλογοι από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και το «Μεταξουργείο», το χορόδραμα του Κ. Σάουρα «Σαλώμη» κ.ά.).

Τέλος, η τέταρτη ενότητα «Η άλλη όψη του Πολιτισμού» περιλαμβάνει: φεστιβάλ ερασιτεχνικής δημιουργίας «Αγορά» (Χαλκίδα, Γρεβενά, Καρπενήσι, Ξάνθη). Το φεστιβάλ γκράφιτι «Χρωμόπολις» (Πειραιά, Θεσσαλονίκη και σε άλλες οκτώ ελληνικές πόλεις). «Φεστιβάλ των Πιθαριών: Η τέχνη του πηλού χθες και σήμερα», τα «Πρέσπεια 2002», κ.ά.

Τέλος, Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Η αναβίωση και η διαχρονική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων - Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριο Βικέλα» διοργανώνει (17-19/5) στη Βέροια, η ΓΓ Ολυμπιακών Αγώνων 2004 του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και τη Νομαρχία Ημαθίας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα λειτουργήσει ειδική έκθεση αφιερωμένη στον Δημήτριο Βικέλα και στη συμβολή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ θα παρουσιαστεί σπάνιο αρχειακό υλικό, που προσέφεραν ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς της Ελλάδας. Επίσης, η ΓΓ Ολυμπιακών Αγώνων θα επανεκδώσει (και στα αγγλικά) το βιβλίο «Από το όραμα στην πράξη» του Πέτρου Λινάρδου, που αναφέρεται στην προσωπικότητα και στο έργο του Δημητρίου Βικέλα.

Οχι στις «ψυχαγωγικές» καταδύσεις

Δεν αποδέχτηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την πρόταση του Δήμου Καλύμνου για αποδέσμευση πέντε θαλασσίων περιοχών του νησιού για «καταδύσεις ψυχαγωγίας».

Το ΚΑΣ συμφώνησε με την εκτίμηση της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων ότι, η αποδέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών θα συνιστούσε απειλή για τις αρχαιότητες που βρίσκονται στο βυθό τους και υιοθέτησε την αντιπρόταση της Εφορείας για αποδέσμευση μίας περιοχής όπου δεν υπάρχουν αρχαία ναυάγια. Ο δήμος πρωτόθεσε το σχετικό αίτημα το 2000. Ολη η θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου είναι δεσμευμένη αρχαιολογικά, αφού ο βυθός είναι πλουσιότατος αρχαιολογικά, πλην δύο περιοχών που επιτρέπεται η ψυχαγωγική κατάδυση. Ο δήμος, ωστόσο, θέλει να τις αυξήσει, για τουριστικούς λόγους.

Η Εφορεία διατύπωσε «σοβαρές επιφυλάξεις» και αντιμετώπισε με «φειδώ» το αίτημα για αποδέσμευση (όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η έφορος), λόγω ακριβώς της αρχαιολογικής σημασίας της περιοχής, η οποία δε «δίνει» μόνο αμφορείς, αλλά και ναυάγια με αγάλματα, όπως αποδείχνουν οι αυξανόμενες, τελευταία, παραδόσεις ευρημάτων. Οχι, όμως, μόνο γι' αυτό. Σύμφωνα με την έφορο, οι ψαράδες δίνουν «συγκεχυμένα» στοιχεία για τα γεωγραφικά στίγματα των αρχαιοτήτων που ανακαλύπτουν, με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι να μην μπορούν να τα βρουν. Επίσης, με αφορμή μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας τον περσινό χειμώνα, η Εφορεία μέτρησε πάνω από 1.200 περιπτώσεις αδήλωτης κατοχής αρχαιοτήτων, κυρίως αμφορείς, «που στολίζουν ή και χρησιμοποιούνται για διάφορες χρήσεις στα καλυμνιώτικα σπίτια».

Πρέπει να σημειωθεί, πως καμία τυπική δέσμευση δεν προφυλάσσει τις ενάλιες αρχαιότητες, όσο η αρμόδια Εφορεία αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Παραχωρείται ενώ ανασκάπτεται!

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την παραχώρηση του Μικρού Θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου στο «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» για τις εκδηλώσεις «Μουσικός Ιούλιος 2002».

Το σκεπτικό των μειοψηφούντων μελών είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρείται για εκδηλώσεις ένας αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος ανασκάπτεται και, μάλιστα, όταν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, οι ανασκαφές επικεντρώνονται στη σκηνή του θεάτρου, όπου ήδη αποκαλύφθηκαν οι παλαιότερες φάσεις της. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των κερκίδων αποκλείστηκε από κάθε χρήση, επειδή δεν έχει αναστηλωθεί.

Ο αντίλογος ήταν ότι μέχρι στιγμής το θέατρο έχει αντιμετωπιστεί άψογα από τους χρήστες του και ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας του χώρου. Το γεγονός ωστόσο ότι η Εφορεία έστειλε μια ολόκληρη λίστα με όρους χρήσης του θεάτρου, δείχνει ότι η παραχώρησή του είναι μάλλον «τραβηγμένη από τα μαλλιά».

ΔΗΠΕΘΕ στο Εθνικό

Από τις 16/5-2/6 το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στη Νέα Σκηνή παραστάσεις Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με το έργο του Δ.Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας», σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου (16-19/5). Το έργο, που πρωτοπαίχτηκε το 1871 στην Κωνσταντινούπολη, συγκαταλέγεται στις κωμωδίες ηθών, διατηρώντας τη φρεσκάδα του καυστικού του σχολίου. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Τάσος Περζικιανίδης, Μάρα Κουκούλα, Ειρήνη Κουμαριανού, Αρης Τσιούνης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ισμήνη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιώλη (23-26/5). Πρόκειται για ποιητικό μονόλογο του Ρίτσου (1972). Με αφορμή τον αρχαίο μύθο, ο ποιητής στο πρόσωπο της Ισμήνης συμπυκνώνει συναισθήματα και γεγονότα, που αποκτούν διαχρονική και πανανθρώπινη διάσταση. Παίζουν: Ασπασία Παπαθανασίου, Γιώργος Κορμάνος.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου (30/5-2/6). Το έργο γραμμένο το 1979, είναι μία καυστική σάτιρα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας στην επαρχία. Ενα από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου, στο οποίο συνυπάρχουν ο πραγματισμός και ο ποιητικός ρεαλισμός. Παίζουν: Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Αντώνης Κουτσελίνης, Πάνος Πανόπουλος, Θανάσης Τσιδίμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ