ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση «επενδύει» σε σκηνικό «κρίσης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενώ η πολυδιαφημισμένη πολιτική των... «ζεϊμπέκικων» και της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Αγκυρα δείχνει, τόσο με την υπόθεση του ευρωστρατού όσο και με το Κυπριακό, να φτάνει πλέον στα όριά της, η κυβέρνηση αντί να απολογείται για την πολιτική της όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει τις αρνητικές εξελίξεις προς ίδιον όφελος (!), φτάνοντας ακόμα και στο σημείο της κινδυνολογίας ώστε να χρησιμοποιήσει το δυσμενές κλίμα και να εμφανιστεί «ανένδοτη» υπερασπίστρια των «εθνικών δικαίων» με στόχο να εξαργυρώσει αυτή την πλαστή εικόνα στο πεδίο των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

Αν και η κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια περηφανευόταν για την «αποτελεσματική» πολιτική της στα Ελληνοτουρκικά, χτες αιφνιδίως το κλίμα άλλαξε! Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βάλθηκαν να ενημερώσουν ότι επέρχονται «άγριες καταστάσεις» (!) για τη χώρα (σ.σ.: αυτή την έκφραση χρησιμοποιούσαν), μιλούσαν για «κρίσιμη καμπή των εθνικών θεμάτων» και δήλωναν «έτοιμοι για οτιδήποτε»!

Το παραπάνω σκηνικό συμπληρωνόταν με διαρροές για την τοποθέτηση Παπαντωνίου στην κυβερνητική επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες επιτέθηκε στον απόντα υπουργό Εξωτερικών (αφού «ο ίδιος - σε αντίθεση με τον Γ. Παπανδρέου - τα έλεγε») και προέβλεψε ότι από τώρα μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, αναμένεται κατακόρυφη «όξυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι η όξυνση μπορεί να λάβει «ακραία» μορφή, καθώς, όπως είπε, αναμένεται «μπαράζ προκλήσεων και παραβιάσεων», ειδικά μετά τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό...

Και ενώ αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τα «εθνικά θέματα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε χτες πως οι εκλογές θα γίνουν το 2004...

«Εθνική ομοψυχία» ζήτησε ο Σημίτης...

Νωρίτερα πάντως ο ίδιος ο Κ. Σημίτης είχε φροντίσει να προσθέσει τη δική του πινελιά στην επιχείρηση δραματοποίησης των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υπεραμύνθηκε των «ευρωπαϊκών επιλογών» της κυβέρνησής του, «η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρατεύσει αυτή την περίοδο όλες της τις δυνάμεις για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα». Οπως είπε, διανύουμε μια «εποχή ιδιαίτερα σύνθετων και επικίνδυνων συγκρούσεων και αλλαγών που χρειάζεται προσοχή» και που - δεν παρέλειψε να αναφέρει - η ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί, σε αντίθεση προφανώς με το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο...

Ο πρωθυπουργός, αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «ενίσχυσε σταθερά τη διεθνή θέση της χώρας σε όλα τα επίπεδα», αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που όπως είπε «καθορίζονται από τις αποφάσεις του Ελσίνκι» για να συμπληρώσει πως «είναι στο χέρι της Τουρκίας να πορευτεί αυτόν το δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας με την Ελλάδα».

Αναφερθείς στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι «δρομολογήσαμε με μεθοδικές κινήσεις από το 1994 την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία - πρόσθεσε - τώρα βρίσκεται στην τελική και πιο λεπτή φάση της. Αυτή η φάση είναι μια φάση δύσκολη και χρειάζεται προσοχή», συνέχισε και κατέληξε: «Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα τα οποία της δίνει η Συνθήκη για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ».

Κατά τον πρωθυπουργό «υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία οι οποίες δε δέχονται αυτό το νέο πλαίσιο, που ταλαντεύονται ως προς τα αυτονόητα που περιέχουν οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να αντιδράσουν». Και υπογράμμισε: «Ολο αυτό το ερχόμενο διάστημα χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία».

Κατόπιν μιλώντας για το θέμα του ευρωστρατού, σημείωσε ότι «είναι γνωστή η αντίρρησή μας στο κείμενο της Αγκυρας» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε... «εγρήγορση», καθώς «βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή στην εξέλιξη αυτών των μείζονος εθνικής σημασίας θεμάτων». Πρόκειται, συνέχισε, για «θέματα στα οποία χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση όλων»...

Απορρίφθηκε η πρόταση της ισπανικής προεδρίας για τον ευρωστρατό

...και ξαφνικά ο πρωθυπουργός ...όρθωσε το ανάστημά του αρνούμενος να αποδεχτεί τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις για την Κοινή Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Αμυνας και Ασφάλειας, κοιτώντας, ταυτόχρονα, ...λοξά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και αναζητώντας τρόπους αξιοποίησης της «σθεναρής στάσης» που φαίνεται να υιοθετεί.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το πρόβλημα του «ευρωστρατού» δε φαίνεται να βρίσκει τη λύση του μέχρι τη λήξη της ισπανικής προεδρίας και ως εκ τούτου αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο θέμα της ελληνικής ατζέντας, καθώς η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας από την 1η Ιουλίου.

Κατά τα φαινόμενα, οι τελευταίες προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί τρόπος που να επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια συμφωνία, απέτυχαν. Η ισπανική προεδρία κατέθεσε μια πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η πρόταση χαρακτηρίστηκε από το ελληνικό υπουργείο «διαδικαστικού χαρακτήρα» και κατ' επέκταση δεν καλύπτει τις ελληνικές απαιτήσεις για ουσιαστικές μεταβολές στο κείμενο της Αγκυρας, το οποίο συνοψίζει τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για την ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός, και χτες, υπογράμμισε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας. Ομως αυτό που «έμεινε» από τη χτεσινή κυβερνητική επιτροπή δεν ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και η «σθεναρή» του στάση, αλλά η απουσία του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε ασθένεια και δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου. Αυτή η απουσία τροφοδότησε φήμες για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού. Φήμες που έσπευσαν να διαψεύσουν πάραυτα και οι δυο πλευρές. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παρενέβη σε δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού ΦΛΑΣ, που στο ρεπορτάζ του για το θέμα έκανε λόγο για διπλωματική ασθένεια του Γ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απουσία του υπουργού από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου ήρθε άρρωστος από το Ρέικιαβικ χθες το βράδυ. Με τον κ. Παπανδρέου είχα μια μακρά συνομιλία από το τηλέφωνο σήμερα το πρωί».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στην παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, έκανε λόγο «για κατασκευασμένη σεναριολογία», η οποία έχει στόχο να πλήξει την εικόνα της «απόλυτης συνεργασίας και ταύτισης απόψεων που υπάρχει» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα του ευρωστρατού.

Πάντως, παρά τα όσα επισήμως λέγονται, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα του ευρωστρατού έχει αποτελέσει πεδίο τριβών ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες τριβές άρχισαν να γίνονται έντονες και αισθητές τον τελευταίο χρόνο.

«Ευρωστρατίτιδα»...

Η ασθένεια που επικαλέστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου για να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου εξετάστηκε το θέμα του Ευρωστρατού, πιθανώς να μην ήταν ...«διπλωματική». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, πράγματι, ο υπουργός του ήταν άρρωστος και πως δεν επρόκειτο για «διπλωματική ασθένεια». Κατά τη γνώμη μας, λίγη σημασία έχει αν το γεγονός της απουσίας του Γ. Παπανδρέου οφείλεται όντως σε κλασική ίωση ή στον ιό της ...«ευρωστρατίτιδας». Αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι ότι η υπόθεση του Ευρωστρατού δηλώνει περίτρανα το πόσο «βαριά άρρωστη» είναι η κυβερνητική πολιτική.

***

Κατ' αρχάς, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εδώ και αρκετό καιρό, και κυρίως από τη στιγμή που φάνηκε ότι το θέμα του Ευρωστρατού οδηγείται σε μια οφθαλμοφανώς αρνητική κατάληξη για την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει η διαρροή μιας υπόγειας φημολογίας περί «διαφωνιών» μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτότυπο. Κάθε φορά που μια επιλογή της κυβέρνησης αναδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της, αρχίζουν τα μεταξύ τους υπόγεια μαχαιρώματα και τα «δε φταίω εγώ, φταίει ο άλλος». Το ζήσαμε με το Ασφαλιστικό, όταν όλοι τους είχαν υπερψηφίσει τα μέτρα, αλλά μετά ο καθένας ήθελε «να βγάλει την ουρά του απέξω», λέγοντας ότι το πρόβλημα οφειλόταν - αποκλειστικά - στον κ. Γιαννίτση... Το ζήσαμε με την υπόθεση Οτσαλάν, όταν έφταιγαν όλοι - από υπουργείο Εξωτερικών και Δικαιοσύνης μέχρι υπουργείο Δημόσιας Τάξης - πλην, βεβαίως, του πρωθυπουργού (σ.σ.: κατά σύμπτωση, τις μέρες του Οτσαλάν ο κ. Σημίτης ήταν κι αυτός άρρωστος, όπως είναι τώρα ο υπουργός του...). Το ζήσαμε με την υπόθεση των «S-300», όταν πάλι «έφταιγε» η Κύπρος, αλλά όχι τα δικά μας «ξεφτέρια»...

Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική κατάληξη όλων των παραπάνω θεμάτων είναι ενδεικτική για το πού οδηγούνται τα πράγματα (και) με τον Ευρωστρατό, αφού και στην περίπτωση αυτή οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν. Εντούτοις οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να παραπλανηθούν από τα ιδιοτελή κηρύγματα του ενός ή του άλλου κυβερνητικού ιθύνοντα, που, γαλουχημένοι με το «εγώ απλώς προήδρευα» του Α. Παπανδρέου, προσπαθούν να αναδείξουν την ...ανευθυνότητά τους σε πολιτική αρετή. Οι Ελληνες πολίτες ξέρουν: Ευθύνονται όλοι τους.

***

Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα που αναδεικνύει το θέμα του Ευρωστρατού είναι ότι αυτή καθ' αυτή η πολιτική της κυβέρνησης (και συνακόλουθα όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων) πλήττει καίρια τα συμφέροντα της χώρας και τούτο δεν είναι θέμα «χειρισμών», αλλά θέμα στρατηγικής και προσανατολισμού.

Θυμίζουμε: Επί τρεις δεκαετίες, η θεωρία με την οποία συνοδεύτηκε η είσοδος της χώρας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ ήταν πως, μέσω της ένταξης στις δομές της «ευρωενωσιακής οικογενείας», η Ελλάδα θα έλυνε τα προβλήματα εξωτερικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει. Οτι τα σύνορά της, ως σύνορα της ΕΕ, θα ήταν «θωρακισμένα». Οτι τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα ήταν «εξασφαλισμένα». Με προπέτασμα αυτή τη φενάκη, ο λαός κλήθηκε να καταβάλει θυσίες επί θυσιών για να μη χάσει το «τρένο» της ΕΕ. Μας έλεγαν, δε, ότι η ΕΕ ήταν το «αντίπαλο δέος» έναντι των ΗΠΑ και πως, ποντάροντας στις Βρυξέλλες, τότε και το Κυπριακό θα λυνόταν και η Τουρκία «θα συμμορφωνόταν»...

***

Η ζωή αποκαλύπτει ότι όλα τα παραπάνω, μαζί με εκείνα τα περί «ισχυρής Ελλάδας» του κ. Σημίτη, είναι, απλώς, παραμύθια. Η πολιτική είναι αναμέτρηση ταξικών συμφερόντων και ειδικά στην εξωτερική πολιτική αυτή είναι μια αναμέτρηση, που λαμβάνει αδυσώπητο χαρακτήρα, καθώς οι ιμπεριαλιστές δε λογαριάζουν ούτε δίκαιο ούτε δικαιώματα.

Οσοι διακινούσαν - και συνεχίζουν να τα διακινούν - τα από τριακονταετίας παραμύθια περί του ρόλου της ΕΕ είναι υπόλογοι. Είναι οι ίδιοι, που χορεύουν ζεϊμπέκικα με τον Τζεμ και τον συνοδεύουν στην Τζενίν, την ώρα που οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι, είναι οι ίδιοι που μιλούν για «ελληνοτουρκική φιλία» με ευρωενωσιακή «ούγια», είναι οι ίδιοι που κατέστησαν σημαία τους την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Αγκυρας και διθυραμβολογούσαν για το Ελσίνκι, προφητεύοντας ότι «οι μονομερείς τουρκικές αξιώσεις θα πεθάνουν σιωπηρά ως το 2004»!

Αυτά έλεγαν και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης. Μόνο που οι προφητείες τους αποδείχτηκαν ακριβώς αντίστοιχες της «οξύνοιας» των προφητών. Μόνο που η διαρκής τακτική του «βήμα προς βήμα» ραγιαδισμού τους έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή μιας πολιτικής, που καθιστά το Αιγαίο και την Κύπρο μια ακόμα «παράπλευρη απώλεια», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για έναν ιμπεριαλιστικό στρατό, όπως είναι ο Ευρωστρατός. Ο οποίος είναι πλέον πασίδηλο ότι «μας προστατεύει», όπως ακριβώς «μας προστατεύει» και το ΝΑΤΟ εδώ και 50 χρόνια...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δείτε στον «902» TV

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Το στίγμα», ο σημερινός οικοδεσπότης του τηλεοπτικού περιοδικού Αλέκος Βερναδάκης συνομιλεί με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μηχανικό Ασφάλειας Εργασίας και συνδικαλιστή, τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΓΣΕΕ και τον Ανδρέα Αβραμίδη, γραμματέα Υγιεινής και Ασφάλειας του ΕΚΑ με θέμα τα εργατικά ατυχήματα.
  • Στις 22.00, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητά με τον Ανδρέα Ζαζόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 29 Μάη.
  • Στις 23.00, στην εκπομπή «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής», η Σοφία Αδαμίδου συναντά την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάρω Λοΐζου.
Οι εκλογές ... διαψεύδονται

Αν πιστέψουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκλογές δε θα γίνουν πριν το 2004. Σημειώστε πάντως ότι χτες, παρά το κλίμα «μείζονος ετοιμότητας» που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί περί τα Ελληνοτουρκικά, στην Κυβερνητική Επιτροπή άλλοι, όπως ο Χριστοδουλάκης, ζητούσαν αλλαγή της «μεταναστευτικής πολιτικής» (γιατί «πώς θα πάμε έτσι στις εκλογές», όπως λένε ορισμένοι ...αντιφασίστες του ΠΑΣΟΚ) και άλλοι, όπως η κυρία Παπανδρέου, ζητούσαν ενασχόληση με τα «καθημερινά» και όχι με τα «ανώτερα» θέματα, γιατί τα πρώτα μαζεύουν ψήφους... Κοντά σε αυτά προσθέστε ότι στην ίδια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός έθεσε 10 (!) στόχους: Από «φιλολαϊκό» Ασφαλιστικό και Φορολογικό, μέχρι νοσοκομεία και σχολεία και από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ μέχρι τις τράπεζες και τις Εφορίες, όλα θα τα φτιάξει! Αλλά εκλογές, βέβαια, δε θα γίνουν...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δεδομένη» η συναίνεση

«Συναίνεση στα εθνικά "ναι", αλλά να αναγνωριστεί και η προσφορά της ΝΔ». Σ' αυτήν τη φράση, θα μπορούσε να συνοψιστεί η στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την έκκληση του πρωθυπουργού για «εθνική ομοψυχία». Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των εκκλήσεών του για εθνική ομοψυχία, λέγοντας ότι «ο κ. Σημίτης ψεύδεται. Τώρα που αντιλαμβάνεται πού οδηγούν οι λάθος χειρισμοί στα εθνικά θέματα, ανακαλύπτει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και της συνεννόησης». Τη συμπεριφορά αυτή την αντιπαρέβαλε με την «υπεύθυνη» στάση του κόμματός του, θυμίζοντας την υποστήριξη που πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής στο ταξίδι του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, αλλά και τη στήριξη των κυβερνητικών θέσεων για τον ευρωστρατό, κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Χ. Σολάνα. «Ο κ. Σημίτης ανταπάντησε, επιστρέφοντας στο σκληρό ροκ, με διχαστικά διλήμματα. Ακόμη και σήμερα, που ζήτησε συναίνεση, ξεκίνησε τις δηλώσεις του επιτιθέμενος κατά της ΝΔ», παραπονέθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τα τρία μέτωπα ανοιχτά: Τον Ευρωστρατό, το Κυπριακό και το Ελληνοτουρκικά» και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του γι' αυτά, οι οποίες δε διαφοροποιούνται, βέβαια, από τις κυβερνητικές. Ειδικά για τα Ελληνοτουρκικά, υποστήριξε ότι «ο κ. Σημίτης διοχετεύει πλέον, με τις σημερινές του δηλώσεις, την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του υπουργού των Εξωτερικών». «Ως πρωθυπουργός, όμως, φέρει και αυτός ακέραια την ευθύνη για θέσεις ασαφείς και ασταθείς, οι οποίες δημιουργούν ερωτηματικά και εύλογες ανησυχίες», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ