ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συμφώνησαν να τινάξουν στον αέρα τα Ταμεία

Τεράστιες ευθύνες ανέλαβε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μετά τη συμφωνία Πολυζωγόπουλου - Χριστοδουλάκη για παραγραφή των 25 τρισ. που χρωστά το κράτος στο ΙΚΑ και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία

Θηλιά στο λαιμό της Κοινωνικής Ασφάλισης, που με μαθητική ακρίβεια οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό της, αποτελεί η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας για τη δήθεν χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Στη χτεσινή συνάντηση, προσήλθαν μόνο τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αν και αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο να πανηγυρίζει για την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τη διαγραφή όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς το ΙΚΑ, που ξεπερνούν τα 25 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Επί της ουσίας, η περίφημη «συμφωνία» είναι επανάληψη της χρηματοδοτικής πρότασης της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μόνον το 1% του ΑΕΠ από το 2003 και μετά, την ανάληψη ενός μικρού μέρους του χρέους από το Δημόσιο (1,3 τρισ.) για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο ήδη δύο χρόνια ανακοινώνεται και δεν υλοποιείται, ενώ τα χρέη του ΙΚΑ, προς τους οργανισμούς των ΟΕΚ, ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΛΑΕΚ, παραπέμπονται να ρυθμιστούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ ο Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για αποδοχή από τον υπουργό της πρότασης για θεσμοθέτηση ρήτρας, που δήθεν θα εξασφαλίζει την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ, ο τελευταίος, όχι μόνο δεν έκανε καμιά αναφορά σε ρήτρα, αλλά και υποστήριξε ότι με το 1% του ΑΕΠ, διασφαλίζεται η μακροχρόνια και αξιόπιστη χρηματοδότηση του ιδρύματος. Ο εμπαιγμός είναι αποκαλυπτικός. Και τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι το «χαρτί του χρηματοδοτικού» αξιοποιείται από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Οσο για την ίδια την πρόταση, αξίζει εδώ να καταγράψουμε την άποψη του Γ. Σολωμού, πρώην διοικητή του ΙΚΑ, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα. «Το προτεινόμενο ποσόν του 1% (470 δισ. σήμερα) - σημειώνει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Η δε διαφαινόμενη κατάργηση των θεσμών της τριμερούς χρηματοδότησης και της υποχρεωτικής απόδοσης του ΝΔ 465/70 θα πλήξει ανεπανόρθωτα την επιδιωκόμενη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Γι' αυτή τη συμφωνία, πανηγυρίζει η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, χωρίς να ντρέπεται. Χειροκροτεί, γιατί πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μια μονοκοντυλιά, διαγράφει διά παντός όλα τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό τρισεκατομμυρίων δραχμών. Που διαγράφει το 1 τουλάχιστον τρισ. της τριμερούς χρηματοδότησης από το 1993 μέχρι σήμερα. Τα 2,5 τρισ. της κρατικής ενίσχυσης προς το ΙΚΑ από το 1975 που δεν αποδίδεται. Αντίστοιχα, το ποσόν που έχει καταληστευτεί από το ΙΚΑ -ΤΕΑΜ, μαζί με τους τόκους τα τελευταία 20 χρόνια, ξεπερνά το 1,5 τρισ. δραχμές με κίνδυνο το «νέο επικουρικό» που θεσμοθετεί η κυβέρνηση να βρίσκεται χωρίς δραχμή. Για να αναφέρουμε μόνον ένα μέρος των κεφαλαίων που έχουν κλαπεί από τα Ταμεία των εργαζομένων.

Αυτή είναι η «καθαρή θέση», από την οποία δήθεν ξεκινάει το Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, όπως λέει ο Χ. Πολυζωγόπουλος. Ενα Ταμείο χωρίς «δεκάρα τσακιστή». Και γι' αυτήν την εξέλιξη η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ευθύνες για τις οποίες, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να δώσει λόγο μπροστά στους εργαζόμενους.

ΑΠΕΡΓΙΑ 29 ΜΑΗ
Εργάτη τον εργάτη η προετοιμασία

Συνελεύσεις, περιοδείες, αποφάσεις

Εντείνεται η κινητοποίηση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και των εργαζoμένων της Θεσσαλονίκης για μαζική αγωνιστική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Μάη.

Κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες το πρωί περιοδεία στην ΕΛΛΕΝΙΤ, όπου αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι διεξάγουν ένα δύσκολο απεργιακό αγώνα με καθημερινές στάσεις εργασίας. Περιοδεία πραγματοποιήθηκε, επίσης, στη βιομηχανία ΒΙΑΜΙΛ, όπου και εκεί επικρατεί στους εργαζόμενους αγωνιστική διάθεση και προθυμία για συμμετοχή στην απεργία. Στο μεταξύ, χτες, μετά την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Εργαζομένων Υποδηματοποιίας και Δέρματος, κοινοποίησαν την απόφασή τους για συμμετοχή στην απεργία και το Σωματείο Χειριστών Ανελκυστήρων και το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας.

Στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζονται επίσης οι διεργασίες για τις τελικές αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κοζάνη: Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία έχει πάρει το Συνδικάτο Οικοδόμων, που τις τελευταίες μέρες πραγματοποιεί περιοδείες και εξορμήσεις σε όλα τα εργοτάξια και γιαπιά της περιοχής για τη μαζικοποίηση της απεργίας. Τη Δευτέρα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, με πρόταση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, θα συζητήσει το θέμα κήρυξης απεργίας. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία, στις 10.30 το πρωί.

Καστοριά: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με θέμα την κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας.

Νάουσα: Με απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου έχει κηρυχτεί γενική απεργία στις 29 Μάη. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για συμμετοχή στην απεργία.

Σέρρες: Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί. Συμμετοχή στην απεργία έχει αποφασίσει το Σωματείο Μουσικών. Αναμένεται ότι παρόμοια απόφαση θα παρθεί και από το Σωματείο Εργατών Μετάλλου.

Καβάλα: Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 10 το πρωί.

Θάσος: Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει τα σωματεία Ναυτεργατών, Οικοδόμων Λιμεναρίων. Οικοδόμων και Λατόμων Β. Θάσου και Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Λιμένα στις 11 το πρωί.

Στην Αθήνα

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Αθήνας πρέπει με όλες τους τις δυνάμεις και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας, στις 29 Μάη, και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Αυτό επισημάνθηκε από τα μέλη της Γραμματείας του Συντονιστικού Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας που συνεδρίασε χτες και συζήτησε την οργάνωση και προετοιμασία της απεργίας.

Οπως σημειώθηκε από τα μέλη της Γραμματείας, η πανελλαδική πανεργατική απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων σε συντονισμό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Παράλληλα τόνισαν, ότι το μήνυμα της απεργίας πρέπει να φτάσει παντού σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε χώρο δουλιάς. Να τεθεί το θέμα της απεργίας σε συνελεύσεις διοικήσεων σωματείων, γενικές συνελεύσεις και με περιοδείες και συγκεντρώσεις και στήσιμο απεργιακών επιτροπών να δοθεί αποφασιστικά η μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Στα πλαίσια αυτά η Γραμματεία αποφάσισε να προχωρήσει σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα, 27 Μάη, στη 1 το μεσημέρι, σε συνεννόηση με τα συντονιστικά των ΟΤΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών.

Στον Πειραιά

Εντείνονται και στον Πειραιά οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων για την απεργία στις 29 του μήνα, ενώ το ένα σωματείο μετά το άλλο παίρνουν απόφαση συμμετοχής. Χτες απόφαση για 24ωρη απεργία πήραν όλα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ τη Δευτέρα το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των ναυτεργατών, οι οποίοι απαιτούν την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Σταθμό των προετοιμασιών θα αποτελέσει η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, που θα γίνει τη Δευτέρα, 20 του μήνα, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην οποία έχουν προσκληθεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, συνδικαλιστικές παρατάξεις και συνδικαλιστές.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Πρωτοβουλία για εργατική λέσχη

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Εργατικής Λέσχης» και στην Καλλιθέα, παίρνουν εκπρόσωποι συνδικάτων και άλλων φορέων προκειμένου, όπως αναφέρουν, στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα «να συζητήσουμε πώς όλοι μαζί θα συμβάλλουμε στην οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους. Πώς θα συμβάλλουμε στη συνοικία μας, την Καλλιθέα των αγωνιστικών παραδόσεων, να αναπτυχθεί δράση και αγώνας όλων όσοι είναι εκτός των συνδικάτων, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη». Ετσι, καλούν σε ανοιχτή συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Μάη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Ματζαγριωτάκη».

Οπως υπογραμμίζεται και στη σχετική ανακοίνωση σήμερα είναι αναγκαία η παρέμβαση και στην Καλλιθέα, προκειμένου να αναδειχτεί η ανάγκη της οργανωμένης δράσης σαν το μόνο μέσο που μπορεί να επιβάλει λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα, να υπερασπίσει τους εργαζόμενους από την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να υπερασπίσει το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής.

Το κάλεσμα υπογράφουν: το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, ο Κ. Αλεξανδρής πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Καλλιθέας, ο Θ. Κούτρας μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Α. Βλασσίδης μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΛ, η Ε. Κυριαζίδου πρόεδρος Παραρτήματος Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος, ο Γ. Ηρακλέους συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, η Ντ. Παπαρούνη μέλος της Ενωσης των ΕΒΕ Καλλιθέας, η Μ. Κουρδουσά συνδικαλίστρια οδοντίατρος, η Κ. Αλεξοπούλου συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός και Δημ. σύμβουλος, ο Β. Δημόπουλος μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Π. Κυριαζίδης πρόεδρος ΔΣ συνδικάτου ιματισμού - δέρματος, ο Μ. Καραντάνης πρόεδρος συλλόγου συνταξιούχων Καλλιθέας, ο Ν. Λέος πρόεδρος 15μελούς συμβουλίου Σιβιτανιδείου, ο Δ. Σέρβος δημοσιογράφος - συγγραφέας, η Ε. Κυριακού του συλλόγου γυναικών Καλλιθέας, ο Φ. Μουτεσίδης μέλος ΔΣ του αθλητικού συλλόγου «ΑΤΛΑΣ» και η Σ. Φρυγανά μέλος ΔΣ της ένωσης γονέων Καλλιθέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ