ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Νέο κρούσμα αστυνομικής τρομοκρατίας

Αμεσα και χειροπιαστά είναι τα αποτελέσματα των δηλώσεων του Κ. Σημίτη στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή και οι οποίες έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταση της αστυνομοκρατίας και της δράσης των μηχανισμών καταστολής των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Σύμφωνα με καταγγελίες από μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ακριβώς μία μέρα μετά τις δηλώσεις, το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, αστυνομικοί από το Τμήμα Μενιδίου επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να παρεμποδίσουν εργαζόμενους και συνδικαλιστές -- από το Συνδικάτο και το Παράρτημα του Ολυμπιακού Χωριού -- να περιφρουρήσουν το κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα της πενθήμερης εργασίας.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα στοιχεία των εργαζομένων και των συνδικαλιστών, επειδή, είπαν, εμπόδιζαν την είσοδο στη Γ΄ Εργολαβία, παίζοντας καθαρά το παιχνίδι των εργοδοτών. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές αρνήθηκαν να τους δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο και τους επισήμαναν ότι αντί να κυνηγάνε τους εργαζόμενους που αγωνίζονται θα έπρεπε να ελέγχουν τις εταιρίες, που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν και το Σαββατοκύριακο, χωρίς, μάλιστα, να έχουν γι' αυτό την προβλεπόμενη άδεια εργασίας. Οι αστυνομικοί έφυγαν άπραγοι αλλά δε σταμάτησαν εκεί. Στην προσπάθειά τους να εκφοβίσουν τους συνδικαλιστές για την αγωνιστική δράση που αναπτύσσουν, πήραν το μεσημέρι της ίδιας μέρας τηλέφωνο στο σπίτι του τον Ν. Σταυρόπουλο, γραμματέα του Παραρτήματος, και τον κάλεσαν να περάσει από το τμήμα «για δική του υπόθεση», για εξακρίβωση στοιχείων. Ο γραμματέας αρνήθηκε να πάει και τους είπε ότι αν χρειάζονται κάτι να περάσουν τη Δευτέρα από τα γραφεία του Παραρτήματος.

Χτες, Δευτέρα, ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επικοινώνησε με τον υποδιοικητή του Τμήματος Μενιδίου και διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των αστυνομικών, λέγοντας ότι αυτές οι ενέργειες θυμίζουν εποχές χούντας. Ο υποδιοικητής που επιβεβαίωσε ότι το τηλέφωνο προερχόταν από το τμήμα, απάντησε «αυτά να τα πείτε στον εισαγγελέα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απέναντι σε αυτήν την έξαρση της αστυνομοκρατίας και καταστολής των αγώνων των εργαζομένων, αναμένεται το επόμενο διάστημα να απαντήσει δυναμικά.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιπαράθεση για τις εντυπώσεις

Στην ηγεσία του Συνασπισμού οι απόψεις, για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος χειρίστηκε το θέμα που ενέσκηψε με την πρώην βουλευτή Ν. Λουλέ και την πρόταση συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές που της απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη, φέρονται να διίστανται. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, στελέχη του ΣΥΝ επέκριναν τον Ν. Κωνσταντόπουλο πως κακώς έδωσε μεγάλη έκταση στο θέμα, εν αντιθέσει με άλλους που επιδοκίμασαν την τακτική του.

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιμένει στους έντονους τόνους. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» αναφέρει πως «το ήθος της Αριστεράς δε ρευστοποιείται. Τα πρόσωπα κακοπαθαίνουν. Οι "καρεκλοδρομίες" δεν είναι τρόπος διάκρισης αλλά μορφή παρακμής της πολιτικής». Μιλάει ακόμα για «πρακτική μεταγραφών» και «τακτική διεμβολισμών», συνεπής στη γραμμή που εξαρχής ακολούθησε, να εμφανίσει δηλαδή το κόμμα του ως κόμμα υπό πολιορκία και να αποποιηθεί των ευθυνών που αναλογούν στον ίδιο και συνολικά στην ηγεσία του ΣΥΝ, για τις κατά καιρούς μετακινήσεις στελεχών του προς τους χώρους που αυθεντικότερα εκφράζουν αυτά που ο Συνασπισμός επί της ουσίας πρεσβεύει.

Πάντως την τακτική που στηλιτεύει φαίνεται τελικά να ακολουθεί και ο ίδιος. Η δήλωσή του, στο τμήμα της συνέντευξης που αφορά στην απλή αναλογική, πως «τα ανοίγματα στην Αριστερά είναι ειλικρινή αν οδηγούν σε διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα», τι άλλο συνιστά εκτός από ένα συγκαλυμμένο «πάρε - δώσε», μιας και είναι αυτονόητο το τι θα επακολουθήσει αν ο ΣΥΝ «πειστεί» για την ειλικρίνεια των ανοιγμάτων που του απευθύνονται.

Οργή για Χριστόδουλο - Πρωτόπαπα

Μια φράση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», με την οποία αποκάλεσε τον Ν. Κωνσταντόπουλο «φονταμενταλιστή του αθεϊσμού», προκάλεσε τη μήνιν της ηγεσίας του ΣΥΝ, ενώ στο θέμα ενεπλάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας.

Να θυμίσουμε ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε καταφερθεί εναντίον των δηλώσεων του Ν. Κωνσταντόπουλου την ημέρα του Πάσχα, όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε τη μέρα αυτή, μέρα της άνοιξης. Χτες, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε στη συνέντευξή του: «Ο χαρακτηρισμός δεν ήταν προσωπικός, αλλά στηλιτευτικός ενός φαινομένου. Να ζητήσω και συγνώμη ακόμη αν αυτό οδηγήσει τους φονταμενταλιστές του αθεϊσμού να σέβονται και να μην περιφρονούν το θρησκευτικό φρόνημα του λαού».

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όμως αρνήθηκε να αναλύσει ή να ερμηνεύσει τη συνέντευξη του αρχιεπισκόπου. Η στάση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την έκπληξή της για την «έμμεση κάλυψη και ενθάρρυνση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την επίμονη άρνησή του να αποδοκιμάσει τις πρωτοφανείς πολιτικές δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΝ καταγγέλλει πως η στάση του κ. Χριστόδουλου αποτελεί πρόκληση, αφού συνιστά ευθεία διχαστική παρέμβαση στη δημόσια πολιτική ζωή και προσβολή στη δημοκρατική συνταγματική τάξη, ενώ για την κυβέρνηση αναφέρει πως «επιλέγει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και του γεφυροποιού με τις απόψεις του κ. Χριστόδουλου για καθαρά εσωκομματικούς λόγους και σχεδιασμούς της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταπάντησε τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως: «Τα περί "επίμονης άρνησης" και "Ποντίων Πιλάτων" ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Τουλάχιστον, ας φρόντιζαν να ενημερωθούν».

... Ανέρρωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Η γυμναστική, όπως και ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, κάνουν καλό στον Γ. Παπανδρέου

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη φυσική κατάσταση του υπουργού Εξωτερικών. Σε τέτοιον βαθμό, μάλιστα, που να δικαιολογεί το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη προτίμησε να περάσει την ώρα του στο γυμναστήριο αντί να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Κατανόηση, διαφορετικού τύπου, έδειξε και ο άσπονδος φίλος του Γ. Παπανδρέου, ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του κάλεσε εμμέσως τον υπουργό να ξεκουραστεί από τις πολλές απαιτήσεις της θέσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, έχοντας... αναρρώσει πλήρως, ετοιμάζει τις αποσκευές του για την Ουάσιγκτον και τις υψηλές επαφές που κατόρθωσε να του εξασφαλίσει στο Αμερικανικό Πεντάγωνο ο Τόμας Μίλερ.

Βέβαια, μέχρι να έρθει η ερχόμενη Πέμπτη και η στιγμή των επαφών υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε τρόπο να συνδυάσει τη.... γυμναστική του με ένα ταξιδάκι στη Μύκονο και τη Δήλο, όπου... προήδρευσε μάλιστα στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

Από εκεί ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα του υπουργού Εξωτερικών να αναρρώνει στο γυμναστήριο. Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί διάστασης απόψεων με τον πρωθυπουργό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι όλα όσα λέγονται θα αποδειχθούν ανεδαφικά και επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική που ακολουθείται, χαράζεται συλλογικά, σε απόλυτο συντονισμό και στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι το θέμα του ευρωστρατού παραμένει ανοιχτό και ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Σημείωσε δε ότι εκκρεμεί το θέμα των σχέσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ, για το οποίο η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή, στις 25 και 26 του Μάη, σε Ολυμπία - Φράγμα Λάδωνα - Λαγκάδια και Βυτίνα. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Συμμετοχές στα τηλέφωνα: 010.3827.303 και 010.3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ