ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινήσεις σε πολλά «μέτωπα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «συσπείρωση» της κεντροδεξιάς, τα ευνοϊκά γκάλοπ για τις δημοτικές εκλογές και οι «σκληρές» θέσεις για την οικονομία, αποτελούν τα όπλα της ηγεσίας της ΝΔ, στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποτυχία των «αριστερών ανοιγμάτων» και, ταυτόχρονα, να μη χάσει έδαφος στο δικομματικό πόλεμο για την εξουσία.

Η Ρηγίλλης υποδέχτηκε με ικανοποίηση την εκδήλωση βούλησης για επιστροφή από τους Δ. Αβραμόπουλο, Α. Ανδριανόπουλο, αλλά προς το παρόν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση (στο «Φλας») του γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη: «Το κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οταν θα έρθουν οι εθνικές εκλογές, τότε μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα θέματα με διάφορους φορείς». Ο ίδιος είπε ότι η ΝΔ μπορεί να συνεννοηθεί με το ΚΕΠ ακόμα και τον Αντ. Σαμαρά. Σημειώνεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ανέφερε ότι η ΝΔ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και για πρώτη φορά δεν απέκλεισε προεκλογικές συνεργασίες. Οπως επισημαίνει, η λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές είναι η διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Οταν δε ερωτάται αν θα μετάσχει με προεκλογικές συνεργασίες στη δημιουργία τέτοιου τύπου πλειοψηφιών, αφήνει ανοιχτό το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή. Αν τεθεί το βλέπουμε».

Από την πλευρά του, ο Α. Ανδριανόπουλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά θετικός στο ενδεχόμενο επανένταξής του στη ΝΔ. Σε συνέντευξή του (στο «Φλας») δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να γυρίσει στη ΝΔ, «αρκεί από την άλλη πλευρά να πουν "έλα σε θέλουμε να βοηθήσεις" και πώς θα βοηθήσω».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει τη θριαμβολογία και τον εφησυχασμό από τα γκάλοπ, που δείχνουν ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Ντ. Μπακογιάννη και Βασ. Παπαγεωργόπουλος) κερδίζουν από την πρώτη Κυριακή. «Βαδίζουμε με μια στρατηγική δύο γύρων», επανέλαβαν χθες Μπακογιάννη και Μεϊμαράκης, ενώ ο Γ. Σουφλιάς απέφυγε να προσδιορίσει τον εκλογικό στόχο, λέγοντας ότι «ούτε χαμηλά θέτουμε τον πήχη ούτε ψηλά». Ο ίδιος όμως, προεξοφλώντας ότι το κόμμα του θα πάει καλά, εκτίμησε πως «θα επηρεαστεί οπωσδήποτε και η πολιτική μας ζωή» και προέβλεψε ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ «θα γίνουν πιο έντονες οι συζητήσεις για τη διαδοχή του κ. Σημίτη». Εδωσε «λίγες πιθανότητες» για εκλογές μέσα στο 2002 και «περισσότερες πιθανότητες» να πάμε στις εκλογές με αρχηγό τον Κ. Σημίτη.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής προσβλέπει σε δύο ραντεβού για να ενισχύσει το «πρωθυπουργικό προφίλ» του: Το ταξίδι στις ΗΠΑ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη και τη χειραψία - φωτογραφία με τον Τζ. Μπους και την κεκλεισμένων των θυρών ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ (28 του μήνα), όπου θα παρουσιάσει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» για την οικονομία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Η «γκρίνια» μεταφέρεται στην ΚΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, βρίσκεται η ηγεσία της κυβέρνησης καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες να περιοριστούν οι επικριτικές φωνές δε φαίνεται να ευοδώνονται. Σύμφωνα, δε, με σχετικές πληροφορίες, πέραν των γνωστών «διαφωνούντων», στην αυριανή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα βρεθεί «αντιμέτωπος» και με εκείνη την ομάδα των «εκσυγχρονιστών» που πλέον δε συμμετέχουν σε κυβερνητικά ή κομματικά αξιώματα.

Στο μεταξύ ο Κ. Σημίτης συνεχίζει τις συναντήσεις με κορυφαίους του κόμματος και της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ένα «εσωκομματικό μορατόριουμ», τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές. Χτες ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους Γιάννο Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τετ-α-τετ συζητήσεις με τους Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Παπανδρέου κ.ά., ενώ η τακτική των περιοδειών θα συνεχιστεί με επόμενους σταθμούς του Κ. Σημίτη τους Νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Το κλίμα ωστόσο για την κυβέρνηση παρά τα θρυλούμενα περί «ανάκαμψης», επιδεινώνεται. Οι τελευταίες, δε, δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές, που δείχνουν ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι της ΝΔ κερδίζουν τους αντίστοιχους του ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο, επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση. Ειδικά και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Οπίνιον» για την «Ελευθεροτυπία», προκύπτει ότι στην Αθήνα η Ντόρα Μπακογιάννη λαμβάνει 51,7% έναντι 21,1% του Χρ. Παπουτσή, ενώ στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Παπαγεωργόπουλος 57,9% έναντι 27,4% του Σ. Βούγια.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ο Χρ. Πρωτόπαππας σχολιάζοντας χτες τη δημοσκόπηση ισχυρίστηκε ότι, πρώτον «οι δημοσκοπήσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα πρόωρες» καθώς «πάρα πολλά θα αλλάξουν», δεύτερον ότι οι εκλογές για την ΤΑ «σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική» και τρίτον άφησε υπαινιγμούς για τη δημοσκόπηση της «Οπίνιον», λέγοντας ότι ακολουθήθηκε «μια πρωτόγνωρη και περίεργη μεθοδολογία» αφού «βγήκε ποσοστό επί των όσων έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν» και όχι όπως πάντα γίνεται «επί του συνόλου των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση» καταλήγοντας ότι «τα ποσοστά που εξήχθησαν σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αφού αν ο υπολογισμός γινόταν επί του συνόλου των ερωτηθέντων, η Ντ. Μπακογιάννη θα λάμβανε 38%.

Σε ό,τι αφορά, παράλληλα, τη σχετική φημολογία περί ανασχηματισμού, ο Χρ. Πρωτόπαππας τον διέψευσε άλλη μια φορά. Ερωτηθείς επίσης για τα δημοσιεύματα της Κυριακής που μιλούσαν για πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι πρόκειται για «ανοησίες»...

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές

Ενδεχόμενα να οδηγήσει η κυβέρνηση τον τόπο σε πρόωρες εκλογές με πρόσχημα τα εθνικά θέματα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ.Τσοβόλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι η Τουρκία, με τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και, κυρίως, των ΗΠΑ, πιέζουν συνεχώς για να υποχωρήσουμε είτε στο Κυπριακό, είτε στο θέμα του ευρωστρατού. Χαρακτήρισε απαράδεκτους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στα δύο θέματα, κάνοντας λόγο για «βήμα προς βήμα» υποχώρηση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Οσον αφορά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωσε, σε απάντηση σε όσα γράφονται τελευταία, ότι το ΔΗΚΚΙ θα κατέβει με δικούς του πλήρεις συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είπε ότι το ΔΗΚΚΙ στο Δήμο Θεσσαλονίκης στηρίζει την υποψηφιότητα του Αγ. Σαχίνη και στη Νομαρχία την υποψηφιότητα του Γ. Ρόκου. Τέλος, αφού χαρακτήρισε στημένα τα γκάλοπ που βλέπουν το φως αυτόν τον καιρό, ζήτησε αντίσταση στο δικομματισμό και «στην αδιέξοδη, παρακμασμένη, διεφθαρμένη και κοινωνικά άδικη κυβερνητική πολιτική των τελευταίων χρόνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ