ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τους λαούς στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών

Το ψήφισμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

«Παρά τις πιέσεις και τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του αναπτυσσόμενου κινήματος σε ανώδυνους δρόμους διαμαρτυρίας, η οξύτητα των προβλημάτων και η επίμονη δράση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων κάνουν πιο ορατή την προοπτική της σύγκρουσης και της ανατροπής των δυνάμεων του πολέμου και της βαρβαρότητας». Τα παραπάνω τονίζονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους ειρηνοδρόμους, μετά το πέρας της Μαραθώνιας Πορείας, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εμείς, οι οδοιπόροι της ειρήνης που βαδίσαμε από το Μαραθώνα στην Αθήνα στα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, εμείς που συγκεντρωθήκαμε υποδεχόμενοι τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης διαπιστώνουμε:

Η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τη θηριωδία που διαπράττει στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών. Με αφορμή και πρόσχημα το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όλοι οι υποστηρικτές της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης εξήγγειλαν την έναρξη μιας δήθεν αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, βάζοντας διά στόματος Μπους στο στόχαστρο κράτη, λαούς, κινήματα που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Χιλιάδες Αφγανοί άμαχοι, τεράστιες καταστροφές προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Νέα κατοχή του Αφγανιστάν ακολούθησε την κατοχή της Γιουγκοσλαβίας. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ-ΕΕ και άλλων χωρών, για να χτυπήσουν τους ανερχόμενους λαϊκούς αγώνες, έβαλαν στην κλίνη του Προκρούστη δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα με τους ονομαζόμενους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Ολοι εκείνοι που άμεσα ή έμμεσα συντάχτηκαν με την τρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όλοι όσοι προέβαλαν τη θεωρία των ίσων αποστάσεων, έδωσαν άλλοθι στην κυβέρνηση Σαρόν για να σύρει σε σφαγή τον παλαιστινιακό λαό που αποτελεί το σημερινό θύμα της.

Ο χαρακτηρισμός από τον Πρόεδρο Μπους των Ιράκ, Ιράν, ΛΔ Κορέας "χώρες του κακού", τα σχέδια άμεσης επίθεσης κατά του Ιράκ, δείχνουν πως ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν ήταν μόνον η αρχή. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, η προσπάθεια του συστήματος να βγει από την κρίση, η πρωτοφανής επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, η ένταση της καταλήστευσης των χωρών του ονομαζόμενου Τρίτου Κόσμου δημιουργούν εκρηκτικό πεδίο.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ΑΒΜ, η υλοποίηση του επιθετικού προγράμματος NMD, γνωστού ως "πόλεμος των άστρων", ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση όποιων θετικών συμφωνιών είχαν επιτευχθεί στον τομέα των πυρηνικών και έχουν στόχο την κυριαρχία τους με την πυρηνική τρομοκρατία.

Ανατρέπεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο που εδραιώθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατρέπονται οι βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, από το νέο στρατηγικό δόγμα του NATO. Αντιστρέφονται βασικές αρχές του Δικαίου. Οι φονιάδες του γιουγκοσλαβικού λαού, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, δικάζουν στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης τα θύματά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση και τη συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντάχτηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Είναι συμμέτοχη στα επιθετικά σχέδια κατά των λαών που επεξεργάζονται ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Συμμετέχει με ελληνικό στρατό στις δυνάμεις κατοχής στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν. Συμμετέχει στο νέο επιθετικό ευρωστρατό. Εξήγγειλε νέο επιθετικό στρατιωτικό δόγμα, μετατρέπει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε επιθετικό τμήμα του NATO. Αναθέτει την ασφάλεια της χώρας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στις ξένες μυστικές υπηρεσίες και στη CIA. Επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό, παρουσιαζόμενη ως υποστηρικτής των Παλαιστινίων, ενώ στην πραγματικότητα με τις "ίσες αποστάσεις" δίνει άφεση αμαρτιών στον Σαρόν και στα εγκλήματά του.

Μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Συντονίζεται με τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Περισσότεροι άνθρωποι, οργανώσεις, κινήματα αναζητούν δρόμους αντίστασης και ανατροπής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Το σύνθημα του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, η παγκόσμια δράση κατά της "νέας τάξης" βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση. Παρά τις πιέσεις και τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του αναπτυσσόμενου κινήματος σε ανώδυνους δρόμους διαμαρτυρίας, η οξύτητα των προβλημάτων και η επίμονη δράση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων κάνουν πιο ορατή την προοπτική της σύγκρουσης και της ανατροπής των δυνάμεων του πολέμου και της βαρβαρότητας.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

-- Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

-- Να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ.

-- Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

-- Να φύγει το NATO από τα Βαλκάνια.

-- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια.

-- Να γυρίσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων.

-- Να σταματήσει το πρόγραμμα του "Πολέμου των Αστρων" από τις ΗΠΑ.

ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ».


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη δολοφονία του

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 39 χρόνων από τη δολοφονία του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«39 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, βουλευτή, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ στη Θεσ/νίκη στις 22 του Μάη 1963.

Το στυγερό έγκλημα διέπραξαν φασιστικά κτήνη του παρακράτους (Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης) υπό την άμεση καθοδήγηση του παλατιού, της τότε κυβέρνησης και των ΝΑΤΟικών κύκλων στη χώρα μας.

Με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θέλησαν να χτυπήσουν το ανερχόμενο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς, γι' αυτούς, το αίμα του Γρηγόρη Λαμπράκη έπνιξε τα σχέδιά τους. Εγινε λίπασμα που φούντωσε το δέντρο της ειρήνης και των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές βάδισαν και βαδίζουν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στους πολεμοκάπηλους.

39 χρόνια μετά, τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν ανεκπλήρωτα. Οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, έτσι και σήμερα είναι οι εχθροί της ειρήνης και των λαών.

Με αφορμή και πρόσχημα το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, όλοι οι υποστηρικτές της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, εξήγγειλαν την έναρξη μιας δήθεν αντιτρομοκρατικής εκστρατείας βάζοντας στο στόχαστρο κράτη, λαούς, κινήματα που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τη θηριωδία που διαπράττει στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση του Ισραήλ με την ανοχή και στήριξη των ιμπεριαλιστών.

Την τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας ακολούθησε το Αφγανιστάν και έπεται συνέχεια. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Στην προσπάθεια του συστήματος να βγει από την κρίση επιτίθεται σε δικαιώματα και κατακτήσεις των λαών και των εργαζομένων. Ανατρέπεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και βασικές αρχές του ΟΗΕ. Οι φονιάδες του γιουγκοσλαβικού λαού, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, δικάζουν στη Χάγη τα θύματά τους. Η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση και τη συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντάχτηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. Είναι συνένοχη και συνυπεύθυνη στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν.

39 χρόνια μετά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος.

Η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων εκείνων των αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο φασισμό, καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στον αγώνα τους ενάντια σε εκείνους που περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και υποθηκεύουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ στις καρδιές μας, ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή της "νέας τάξης", για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ