Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη δολοφονία του

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 39 χρόνων από τη δολοφονία του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«39 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, βουλευτή, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ στη Θεσ/νίκη στις 22 του Μάη 1963.

Το στυγερό έγκλημα διέπραξαν φασιστικά κτήνη του παρακράτους (Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης) υπό την άμεση καθοδήγηση του παλατιού, της τότε κυβέρνησης και των ΝΑΤΟικών κύκλων στη χώρα μας.

Με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θέλησαν να χτυπήσουν το ανερχόμενο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς, γι' αυτούς, το αίμα του Γρηγόρη Λαμπράκη έπνιξε τα σχέδιά τους. Εγινε λίπασμα που φούντωσε το δέντρο της ειρήνης και των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές βάδισαν και βαδίζουν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στους πολεμοκάπηλους.

39 χρόνια μετά, τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν ανεκπλήρωτα. Οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, έτσι και σήμερα είναι οι εχθροί της ειρήνης και των λαών.

Με αφορμή και πρόσχημα το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, όλοι οι υποστηρικτές της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, εξήγγειλαν την έναρξη μιας δήθεν αντιτρομοκρατικής εκστρατείας βάζοντας στο στόχαστρο κράτη, λαούς, κινήματα που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τη θηριωδία που διαπράττει στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση του Ισραήλ με την ανοχή και στήριξη των ιμπεριαλιστών.

Την τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας ακολούθησε το Αφγανιστάν και έπεται συνέχεια. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Στην προσπάθεια του συστήματος να βγει από την κρίση επιτίθεται σε δικαιώματα και κατακτήσεις των λαών και των εργαζομένων. Ανατρέπεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και βασικές αρχές του ΟΗΕ. Οι φονιάδες του γιουγκοσλαβικού λαού, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, δικάζουν στη Χάγη τα θύματά τους. Η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση και τη συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντάχτηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. Είναι συνένοχη και συνυπεύθυνη στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν.

39 χρόνια μετά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος.

Η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων εκείνων των αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο φασισμό, καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στον αγώνα τους ενάντια σε εκείνους που περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και υποθηκεύουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ στις καρδιές μας, ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή της "νέας τάξης", για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ