Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουμε την παρακολούθηση λαϊκών εκδηλώσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας πολυμελούς αντιπροσωπείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και μαζικών φορέων στον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε χτες η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό διείσδυσης πράκτορα της Ασφάλειας στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, αλλά και εξαιτίας των πολλαπλών συμβάντων παρακολούθησης συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων και άλλων λαϊκών εκδηλώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός, παρ' όλο που κάλυψε τη δραστηριότητα των μηχανισμών παρακολούθησης, δεσμεύτηκε να επανεξεταστεί το θέμα της παρακολούθησης των λαϊκών κινητοποιήσεων από άνδρες της Ασφάλειας.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης αποτελούμενη από τους Χάρη Παπαμάργαρη, Μανώλη Γλέζο, Αντώνη Σκυλλάκο, Μαρία Φραγκιαδάκη, Αλέξη Τσώλη και πλήθος εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων επέδωσε στον υπουργού Δημόσιας Τάξη Μ. Χρυσοχοΐδη το παρακάτω διάβημα:

«Η Δημοκρατική Συσπείρωση διαμαρτύρεται έντονα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, γιατί τέτοιες πρακτικές επιστρέφουν τη χώρα μας σε περασμένες, καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού, πρακτικές. Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και καταδικάζει τη συστηματική προσπάθεια νομιμοποίησης τέτοιων πρακτικών παρακολούθησης των λαϊκών εκδηλώσεων, που γίνονται με το πρόσχημα της προστασίας των διαδηλωτών(!) Απαιτεί τον τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων, τη διάλυση των σχετικών μηχανισμών και την κατάργηση του ν. 2928/2001 (του περίφημου τρομονόμου που ψηφίστηκε με τις γνωστές απαξιωτικές διαδικασίες στη Βουλή), ο οποίος θεσμοθέτησε την αστυνομική διείσδυση, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ακόμη, στο διάβημα υπογραμμίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη γνωρίζει πως ο ελληνικός λαός, η δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων και πρώτα απ' όλα τα εργατικά συνδικάτα δεν πρόκειται να επιτρέψουν μια τέτοια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση, αλλά αντίθετα θα διαφυλάξουν τις καταχτημένες λαϊκές ελευθερίες».

Με δήλωσή του στο «Ρ» και τον «902» (σ.σ. ήταν τα μόνα Μέσα που κάλυψαν ειδησεογραφικά τη συνάντηση) ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογράμμισε: «Οι αγώνες πάντα φέρνουν αποτελέσματα έστω και φραστικά κατ' αρχήν. Το πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε και έφτασε στη Βουλή και που μας οδήγησε σε αυτό το μαζικό διάβημα ανάγκασε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να δηλώσει ότι η όποια "περιφρούρηση" των διαδηλώσεων από την πλευρά της αστυνομίας θα γίνεται από ένστολους και σε εύλογη απόσταση από το χώρο δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μένει να δούμε το τι θα γίνει στο μέλλον. Το λέω, γιατί υπάρχουν πολλά ερωτήματα: Οταν το γενικότερο νομοθετικό, ποινικό, αστυνομικό και γενικά δημοκρατικό πλαίσιο χειροτερεύει για τις λαϊκές ελευθερίες θα δούμε αν έστω και αυτή η επιμέρους δήλωση έχει πραχτική εφαρμογή».

Ο Μ. Γλέζος, σημείωσε ότι «περιμένουμε να τηρήσει ο υπουργός το λόγο που έδωσε», προσθέτοντας ακόμη: «Ο υπουργός απάντησε ότι διαπνέεται και ο ίδιος από το αίσθημα υπεράσπισης της δημοκρατίας και δήλωσε ότι οι άστολοι αστυνομικοί δεν ανήκαν σε κάποιο ειδικό τμήμα παρακολούθησης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά βρίσκονταν εκεί για την προστασία του και την προστασία των εκδηλώσεων. Δεσμεύτηκε απέναντί μας ότι αφού οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν τους θέλουνε θα τους αποσύρει και άλλη φορά δε θα ξαναϋπάρξουν».

Ο Δ. Καλτσώνης επισήμανε ότι η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να απαιτεί το σταμάτημα «κάθε παρακολούθησης λαϊκών εκδηλώσεων και διαδηλώσεων, να διαλυθούν οι σχετικοί μηχανισμοί που κατά παραδοχή και του πρωθυπουργού και του υπουργού υπάρχουν και να καταργηθεί ο τρομονόμος, ο οποίος νομιμοποιεί και θεσμοποιεί τη διείσδυση πρακτόρων της Ασφάλειας στις διάφορες οργανώσεις με το πρόσχημα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Εμείς, παρά τη δέσμευση του υπουργού θα συνεχίσουμε να καλούμε τον ελληνικό λαό να είναι σε εγρήγορση, έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επιμέρους δέσμευση αλλά κυρίως να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη διάλυση των σχετικών μηχανισμών παρακολούθησης συνδικαλιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά και να πετύχουμε την κατάργηση του τρομονόμου».

Ο Χ. Παπαμάργαρης υπογράμμισε ότι «το διάβημά μας είχε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο και είπαμε ότι δε χρειάζονται να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα γιατί υπάρχει ενδεχόμενο προβοκάτσιας. Συνεπώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα σε μια μαζική διαδήλωση ότι δε θα υπάρξουν προβοκάτσιες. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δε θα έχουμε τέτοιους ανθρώπους χωρίς στολή μέσα στις συγκεντρώσεις. Θα το δούμε αν ο υπουργός θα κρατήσει το γράμμα των όσων είπε».

Τέλος, η Μ. Φραγκιαδάκη τόνισε: «Εμείς εκφράσαμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις που υπάρχουν και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο τις κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ιστορία του εργατικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ