Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ο λαός οργανωμένα στους δρόμους
  • Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διαδήλωση του 2003
  • Στις 5 Ιούνη πανελλαδική συνάντηση της Κίνησης στη Θεσσαλονίκη. Αγωνιστικό «ραντεβού» και στη Σεβίλη
  • Απόπειρα των ξεπουλημένων της ΓΣΕΕ να εμφανιστούν ως ηγέτες των διαδηλωτών

Στις 5 Ιούνη, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η πανελλαδική σύσκεψη της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Μέσα από εκεί θα αναδειχτεί η ανάπτυξη της δυναμικής της σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την παρουσία των φορέων και των προσωπικοτήτων που συσπειρώνονται γύρω της και ήδη συμμετέχουν στις τοπικές επιτροπές, που συγκροτούνται σε διάφορες πόλεις. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ανακοινώθηκε ότι η Κίνηση θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τον Ιούνη στη Σεβίλη και, όπως φαίνεται, αναγνωρίζεται ήδη ως η υπεύθυνη της διοργάνωσης της μαζικής ελληνικής παρουσίας εκεί.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Κίνησης έκαναν σαφή την άρνηση των φορέων που συμμετέχουν σ' αυτή, να συναινέσουν στην προσπάθεια χειραγώγησης του αντικαπιταλιστικού κινήματος που επιχειρείται από φορείς, οι οποίοι σε εθνικό επίπεδο στη χώρα μας στηρίζουν ή συναινούν στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και την ίδια ώρα θέλουν να αναδειχτούν σε ηγέτες και καθοδηγητές του αγώνα κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Ειδική αναφορά έγινε στη συνεδρίαση των ελληνικών φορέων που συμμετείχαν στις εργασίες του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ στη Βιέννη, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, επαναλήφθηκε, αλλά δεν πέρασε, η προσπάθεια να συνδεθεί η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (καταστατική συνδιάσκεψη θα γίνει στη Φλωρεντία το Νοέμβρη) με το διορισμό «εθνικού αντιπροσώπου» του στην Ελλάδα. Επίσης, αποτράπηκε και η προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ανάθεση στους Ευρωπαίους της διοργάνωσης των διαδηλώσεων που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη το 2003.

Στη συνέντευξη ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει φορέας διοργάνωσης των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και αυτός είναι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «Εμείς τονίσαμε ότι το ραντεβού του 2003 και η σύγκρουση με το μέτωπο των δυνάμεων που προωθούν τη λεγόμενη "παγκοσμιοποίηση" θα γίνει. Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" παραμένει ανοιχτή σε οποιονδήποτε έχει αποφασίσει να ανταποκριθεί, κάτω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που ήδη έχει οριστεί για το χαρακτήρα των κινητοποιήσεων» ανέφερε ο Κ. Δρούτσας εκπρόσωπος της Κίνησης.

Η Κίνηση στη Θεσσαλονίκη συντονίζει την προσπάθεια, επεξεργάζεται το πρόγραμμα των θεματικών εκδηλώσεων, που θα ακολουθήσουν και θα κορυφωθούν τον Ιούνη και ταυτόχρονα ασχολείται με το οργανωτικό - πρακτικό μέρος. Επεξεργάζεται, δηλαδή, τα πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδήλωση, τους χώρους υποδομής, αλλά και την αντιμετώπιση των μέτρων καταστολής και περιορισμού των πολιτών που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της (κόκκινες ζώνες, έκδοση ταυτοτήτων κατοίκων πόλης, περιορισμό της κυκλοφορίας κλπ.).

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στη χώρα μας θα πάρει σάρκα και οστά, θα μεγαλώνει, ώστε τον Ιούνη του 2003 να αποτελέσει την έκπληξη για τους κρατούντες και να μεγαλουργήσει με τη μαζικότητά του χωρίς τα "παρατράγουδα" της Τζένοβα. Να μην είναι ματωμένη η διαδήλωση, αλλά μια διαδήλωση ρήξης που θα προσγειώσει στην πραγματικότητα όσους αισιοδοξούν ότι θα την υπονομεύσουν με μια σειρά δράσεις. Οσους προσπαθούν να προσανατολίσουν το κίνημα στην κατεύθυνση διαχωρισμού της καλής και της κακής παγκοσμιοποίησης», ξεκαθάρισε ο Κ. Δρούτσας.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης κάλεσαν το λαό σε αφύπνιση και συστράτευση, σε μαζική συμμετοχή και διευκρίνισαν ότι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» μέσα από τις συνιστώσες της είναι ήδη σε κινητοποίηση. Συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό στις 29 του Μάη. Δεν περιμένει να έρθει ο Ιούνης του 2003, για να δράσει.

«Αυτή τη συσπείρωση καλά θα κάνουν να την πάρουν στα σοβαρά και να τη μετρήσουν», σημείωσε ο Χ. Κόφφας Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Και για άλλη μια φορά, απαντώντας στο πώς θα «καταργήσουν» τις απαγορευτικές ζώνες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη του 2003, τόνισε: «Οι κόκκινες ζώνες όχι απλά θα ξεπεραστούν, αλλά θα κονιορτοποιηθούν. Γιατί μπορεί οι από πάνω να έχουν πάντα την υπεροπλία, αλλά η ιστορία έδειξε ότι οι από κάτω (οι λαοί) πάντα κατάφερναν και τους έφερναν "αλά κάπα"».

Η συνάντηση

Στη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν οι φορείς που πήραν μέρος στη συνάντηση της Βιέννης, και οι εκπρόσωποι του υπό ίδρυση ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ. Είχε αποφασιστεί ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της επόμενης προπαρασκευαστικής συνάντησης του ΕΚΦ στη Θεσσαλονίκη. Ομως, επιβεβαιώθηκαν οι αμφιβολίες της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003» για το τι επιχειρείται ουσιαστικά.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ένα μπλοκ δυνάμεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ, κλπ.), το οποίο υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει τα κονδύλια, την τεχνική υποδομή για την πραγματοποίηση της προπαρασκευαστικής, αλλά και των κινητοποιήσεων του 2003, και δήλωσε ότι αναθέτει στους Ευρωπαίους να καθορίσουν την οποιαδήποτε ατζέντα συζητήσεων.

Αναδείχτηκε η προσπάθεια χειραγώγησης του κινήματος, που αναπτύσσεται και στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των πολιτικών, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Εγινε καθαρή η προσπάθεια να αγνοήσουν την ύπαρξη και να περιορίσουν την παρέμβαση της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που συσπειρώνει ό,τι πιο αγωνιστικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου που πρότεινε «να αναλάβει η ΓΣΕΕ και τα ελληνικά συνδικάτα τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων για το 2003». Δηλαδή, η ΓΣΕΕ που στέλνει στο απόσπασμα την Κοινωνική Ασφάλιση να μπει επικεφαλής του κινήματος, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική της Νέας Τάξης.

Ο Ν. Παρπούδης που μίλησε ως εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ, είπε πως θα «συμβάλουν ώστε να συμμετέχουν τα Βαλκανικά Συνδικάτα, τα οποία συνεργάζονται με την ΑΔΕΥΔΥ». Δηλαδή τα συνδικάτα που εκσυγχρονίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο της προσαρμογής τους για την ένταξη στην ΕΕ.

Παρά τις προσπάθειες, μέσα από τη συζήτηση έγινε κατανοητό και στους εκπροσώπους του υπό ίδρυση ΕΚΦ (Γάλλος Κριστόφ Αγκιτόν και Ιταλίδα Ραφαέλα Μπολίνι) ότι η όποια κινητοποίηση οργανωθεί, χωρίς τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και την αγωνιζόμενη νεολαία, θα στηρίζεται σε εκείνες τις δυνάμεις που συναινούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ