Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
Κατοχυρώνεται ο εκβιασμός και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να αντιπαρατίθενται για τη «διαπλοκή», στηρίζοντας όμως το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς» που τη γεννά, ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τύπου για τον «βασικό μέτοχο» στα ΜΜΕ, στην οποία παρενέβη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλής. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο εισηγητής του Κόμματος, Σπύρος Στριφτάρης, σημείωσε ότι κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται ο στόχος της «διαφάνειας», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Νομοθετική κατοχύρωση του εκβιασμού και της χειραγώγησης, που ασκείται από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, χαρακτήρισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης το περίφημο νομοθέτημα για τον «βασικό μέτοχο» στα Μέσα Ενημέρωσης. «Αλλα λέει και άλλα εννοεί το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «δεν είναι στόχος του νομοσχεδίου να προστατεύσει τη διαφάνεια και τους θεσμούς. Αλλά να νομιμοποιήσει την αλληλοεξάρτηση των ιδιοκτητών ΜΜΕ με την εκάστοτε κυβέρνηση και τους φορείς που ασκούν δημόσια διοίκηση». Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Σπύρος Στριφτάρης, «αν είχε στόχο τέτοιο η κυβέρνηση δε χρειαζόταν να μας ταλαιπωρεί με τον ορισμό του βασικού μετόχου. Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι καθαρά πολιτικό». Μάλιστα, αναρωτήθηκε αναφερόμενος προς την κυβέρνηση: «Ποιος θα εμποδίσει τους αχυράνθρωπους ενός κατασκευαστή να φέρονται ως ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης ΜΜΕ;».

Ο Σπύρος Στριφτάρης υπενθύμισε παράλληλα για τον «βασικό μέτοχο» (ο νόμος χαρακτηρίζεται «εκτελεστικός» του Συντάγματος) πως, «όταν συζητούνταν τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος, αυτή η έννοια δεν είχε συζητηθεί καθόλου. Τότε ξαφνικά στην Ολομέλεια προέκυψε η έννοια του βασικού μετόχου», οπότε «νομιμοποιείται καθένας να πιστεύει ότι δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης. Εγείρει πολλές αμφιβολίες και μας κάνει να πιστεύουμε ότι πραγματικά παρενέβησαν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και εταιριών που προμηθεύουν το δημόσιο». Τέλος, σημείωσε ενδεικτικά ότι δεν είναι εύκολος στις σημερινές συνθήκες ο έλεγχος, αλλά «αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, θα μπορούσε να ορίσει ότι όποιος έχει στην ιδιοκτησία του ΜΜΕ και αυτός να μην μπορεί να πουλήσει μετοχές σε εταιρίες που έχουν δημόσια έργα και να μην μπορεί να μπει στο χρηματιστήριο».

Για «αδιαφάνεια, διαφθορά, διαπλοκή» έκανε λόγο στην παρέμβασή του χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, σε μια ομιλία υψηλών τόνων, όπου καταφέρθηκε ενάντια στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για διαπλοκή. Χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο «απαράδεκτο» και την έννοια του «βασικού μετόχου» ως «Δούρειο Ιππο της διαπλοκής». Οπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ είναι «μηχανισμός επηρεασμού κυβερνητικών αποφάσεων», ενώ συμβάλλουν στην «τεράστια λεηλασία του δημοσίου, των κοινοτικών πόρων και των φορολογουμένων», δημιουργώντας ένα «νοσηρό κατεστημένο αλληλοεξάρτησης και ατιμωρησίας». Παράλληλα όμως ο Κ. Καραμανλής -- δείχνοντας την ουσία της διαφοροποίησής του -- σημείωσε ότι αυτό σημαίνει «αποκλεισμό μεγάλης μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου από την ανάπτυξη», δηλαδή «νόθευση του ανταγωνισμού». Παράλληλα, μίλησε για «τάση συγκέντρωσης πλούτου σε εξωθεσμικά κέντρα» με παράλληλη «φαλκίδευση της λαϊκής κυριαρχίας». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «δεν μπορεί να ξεφύγει από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, δε θέλει καθεστώς διαφάνειας», ενώ για τις συμβάσεις των προμηθειών του δημοσίου μίλησε για «καθεστώς μπανανίας» με ένα «δημόσιο αιχμάλωτο στην παρανομία».

Σε υψηλούς τόνους ανταπάντησε αμέσως μετά ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, λέγοντας ότι «η Δεξιά είναι ταυτισμένη με τη διαπλοκή» και κατηγορώντας τον Κ. Καραμανλή για αλαζονεία επειδή εγκατέλειψε την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του.

  • Την επέκταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που συνάπτει η ΕΣΗΕΑ με την Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, portals) καθώς και την επαναφορά του συστήματος της απλής αναλογικής μέσω νομοθετικής κατοχύρωσης στην Ενωση Συντακτών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Αντώνης Σκυλλάκος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ