Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη να «συμμορφωθεί»

Στην κυβέρνηση «πετά το μπαλάκι» για το χειρισμό του ζητήματος για τον ευρωστρατό η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι θα «συμμορφωθεί» με τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνεννόηση με ΗΠΑ και ΕΕ.

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στην προχτεσινή του δήλωση έκανε λόγο για διαμόρφωση «μη αντιστρέψιμων καταστάσεων». Η εκτίμηση αυτή δεν είναι άσχετη με την εικόνα που ο ίδιος έχει σχηματίσει από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς, οι οποίοι άσκησαν «πιέσεις» για αποδοχή του «κειμένου της Αγκυρας». Ωστόσο, πηγές της Ρηγίλλης διέψευδαν χτες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ασκήθηκαν πιέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ από τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Μαρία Αθνάρ, και τον ομοϊδεάτη του Ιταλό ομόλογό του, Σ. Μπερλουσκόνι. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι ΗΠΑ και Βρετανία θα κορυφώσουν το επόμενο διάστημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, τις πιέσεις σε κυβέρνηση και ΝΔ για να «διευθετηθεί» το θέμα του ευρωστρατού, εννοείται στη βάση των ευρωατλαντικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τρεις επιστολές που είχε ανταλλάξει με τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου για το θέμα του ευρωστρατού τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Από αυτές, όπως ο ίδιος σημειώνει, προκύπτει ότι «οι ευθύνες του κ. Σημίτη αλλά και του Γ. Παπανδρέου είναι μεγάλες, διότι δεν παρενέβησαν έγκαιρα ώστε να αποτρέψουν και να αποφύγουν τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ