Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Αγγέλου

Ο Χρήστος Αγγέλου
Ο Χρήστος Αγγέλου
ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Πέθανε, σε ηλικία 76 χρόνων, ο αντιστασιακός Χρήστος Αγγέλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Τετάρτη, 22 Μάη, στη Χαλκίδα. Η νεκρώσιμη ακολουθία γίνεται στο Ναό της Ευαγγελίστριας Κανήθου, στις 11 το πρωί.

Ο Χρήστος Αγγέλου γεννήθηκε το 1926 στα Χάλια ή Δροσιά Εύβοιας (τότε ανήκαν στη Βοιωτία). Παιδί αντιστασιακών γονιών (ο πατέρας του και η μάννα του φυλακίστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση), από νεαρή ηλικία, μαθητής Γυμνασίου, το Μάρτη του 1943, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ Δροσιάς. Από τις πρώτες μέρες έγινε σύνδεσμος για την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ. Ολη η οικογένειά του ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Ο αδελφός του Γιάννης ήταν γραμματέας του ΕΑΜ. Το Γενάρη του '44 έγινε οργανωτής της ΕΠΟΝ στην περιοχή, με έδρα το Πλατανάκι και, μετά, το Σχηματάρι. Πήρε μέρος στη μάχη της Τοπόλιας.

Για την αντιστασιακή του δράση και τους αγώνες του για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές, όπως και στη συνέχεια με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας ενάντια στους ντόπιους υποτακτικούς τους και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, πιάστηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο.

Ο σύντροφος Χρήστος Αγγέλου στάθηκε με πίστη και αφοσίωση στις γραμμές του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε το Κόμμα και την ιδεολογία του σε όλη την κομματική του ζωή και ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές. Εδρασε σαν στέλεχος από τις γραμμές της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Στην ΚΟ Χαλκίδας, όπου έδρασε σαν μέλος του ΚΚΕ, έκανε έντονη την παρουσία του και ήταν από τα πρώτα μέλη της πρώτης Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας (μαζί με το Μ. Στολίδη, τον Γ. Ηλία, το Σταμ. Κρητικό κ.ά.), αμέσως μετά τη χουντική δικτατορία που τον είχε εξορίσει για 3 χρόνια στη Γιούρα και στη Λέρο.

Η πλούσια συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική του δράση αποτυπώνεται και στην πορεία του σαν βιομηχανικού εργάτη, στην αρχή, και οικοδόμου, στη συνέχεια. Ολη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία της ΔΑΡΙΓΚ (στη δεκαετία του '60), ενώ για πολλά χρόνια, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, οι οικοδόμοι τον εξέλεγαν πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων και της διοίκησης του ΕΚ Εύβοιας.

Αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του η «Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας» τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρό της. Επίσης υπήρξε για δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας και πρωτεργάτης της ίδρυσης του ΚΑΠΗ Κανήθου, αναπτύσσοντας και από αυτό το μετερίζι πλούσια δράση, όπως και από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Εύβοιας.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τονίζει ότι ο Χρ. Αγγέλου υπήρξε αταλάντευτος κομμουνιστής που στάθηκε αγωνιστικά και ακούραστα στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, δραστήριος μαχητής της ειρήνης. Πάλεψε για την εκπλήρωση των ιδανικών του Κόμματος και του σοσιαλισμού. Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής του Σούλα και τα παιδιά τους Γιάννη και Νίκο και στις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ