Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τραγέλαφος με τους εκλογικούς καταλόγους

Επιτακτική ανάγκη ο κάθε ψηφοφόρος να διασφαλίσει το εκλογικό του δικαίωμα. Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το «μπάχαλο», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαζικές διπλοψηφίες υπέρ «ημετέρων» συνδυασμών

Το μήνυμα από τη μέχρι τώρα διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων είναι ένα: Ο ίδιος ο ψηφοφόρος θα πρέπει, άμεσα, να ενδιαφερθεί να μάθει για το πού ψηφίζει. Διαφορετικά, το ενδεχόμενο να «ψάχνεται» τη μέρα των εκλογών για τον τόπο που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είναι σοβαρό. Και, φυσικά, δεν είναι μόνον το άγχος ή η ταλαιπωρία που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Είναι, κυρίως, ο κίνδυνος να μην καταφέρει να ψηφίσει και να εκφράσει ενδεχομένως τη δυσαρέσκειά του στην ασκούμενη πολιτική, «στηρίζοντας», έτσι, την αλαζονεία των κομμάτων του δικομματισμού, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το φαινόμενο μαζικών διπλοψηφιών υπέρ των εκλεκτών της κυβέρνησης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με το σύνθημα «μάθε τώρα πού ψηφίζεις», από μόνη της δεν είναι αρκετή για να στρέψει τους ψηφοφόρους στη ...«γνώση». Ιδιαίτερα, όταν οι πολίτες δε θεωρούν ότι υφίσταται λόγος αλλαγής του τόπου που ψηφίζουν. Μια ματιά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διαδικασίας ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων, με βάση τα δημοτολόγια (σ.σ. που σημαίνει ότι πλέον ψηφίζουμε στο δήμο όπου είμαστε δημότες, δηλαδή έχουμε οικογενειακή μερίδα), «δείχνει» ότι προβλήματα υπάρχουν εκεί που κανείς δε θα το περίμενε. Ενα από τα πιο «τραγικά» είναι, ψηφοφόρος να μην είναι γραμμένος σε κανέναν εκλογικό κατάλογο!

Προβλήματα, που ουσιαστικά προκύπτουν από τη, για μια ακόμη φορά, προχειρότητα, με την οποία η κεντρική διοίκηση επιχείρησε να φέρει σε πέρας τη διαδικασία. Και τώρα καλείται ο πολίτης να τα «λύσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δήμοι, ιδιαίτερα της επαρχίας, εξαρχής δήλωναν ανέτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαδικασίας, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάλληλης υποδομής. Χαρακτηριστικό της εν λόγω αδυναμίας των δήμων και της κυβερνητικής αναλγησίας να την αντιμετωπίσει, είναι το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων με βάση τα δημοτολόγια, εξαγγέλλονταν από την πρώην υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, για τα τέλη Ιούλη του περασμένου χρόνου.

Στα τραγελαφικά των εκλογικών καταλόγων: Εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν στον τόπο γέννησής τους, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν οικογενειακή μερίδα στο δήμο όπου μένουν. Γυναίκες εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν σε διαφορετικό δήμο από του συζύγου τους, παρότι έχουν ανοίξει στο δήμο όπου μένουν οικογενειακή μερίδα. Εκλογείς φέρονται να έχουν δύο εκλογικούς αριθμούς, επειδή εμφανίζονται ως διαφορετικά πρόσωπα, λόγω εναλλακτικών καταγραφών του μητρωνύμου ή του πατρωνύμου. Υπάρχουν ψηφοφόροι, που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιον εκλογικό κατάλογο. Αλλοι που φαίνονται εγγεγραμμένοι στο δήμο όπου διαμένουν, στον οποίο, όμως, ουδέποτε είχαν ανοίξει μερίδα και είναι παραδοσιακά δημότες άλλου δήμου. Αλλοι που εμφανίζονται ως διπλοεγγεγραμμένοι στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, ωστόσο από τον ένα δήμο βεβαιώνουν ότι έχει διαγραφεί. Γυναίκες εκλογείς ψηφίζουν κανονικά στο δήμο όπου έχουν οικογενειακή μερίδα, ωστόσο ο σύζυγος φέρεται να ψηφίζει στο δήμο όπου διαμένουν.

380.000 διπλοεγγεγραμμένοι

Καθίσταται επιτακτικό, λοιπόν, όλοι μας άμεσα να απευθυνθούμε στο δήμο όπου ψηφίζουμε, για να δούμε πού θα ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Η κίνηση αυτή είναι απολύτως αναγκαία για τους διπλοεγγεγραμμένους, τους οποίους οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις υπολόγιζαν σε περίπου 380.000. Σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχει «θέσει» το υπουργείο, μέχρι τις 30 Ιούνη θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πού ψηφίζουν οι διπλοεγγεγραμμένοι, δηλαδή να διαγραφούν από τον ένα δήμο. Ακολούθως, θα τους δοθεί ο εκλογικός αριθμός, αν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, διπλοεγγεγραμμένοι φέρουν εκλογικό αριθμό. Για τις περιπτώσεις των διπλοεγγραφών που παραμείνουν και μετά τις 30 Ιούνη, ημέρα οριστικοποίησης των εκλογικών καταλόγων, υποτίθεται ότι θα ενημερωθούν τα εκλογικά τμήματα, ώστε να ...αποκλειστεί η περίπτωση διπλοψηφίας. Το υπουργείο θα αποφασίσει πού θα ψηφίσει ο εν λόγω ψηφοφόρος, αν αυτός δεν κάνει κάποια κίνηση.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί η τελική αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων να έχει ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου, υπάρχουν αρκετοί δήμοι που δεν έχουν στείλει στο υπουργείο, ούτε καν τα αποτελέσματα της πρώτης αναθεώρησης. Θυμίζουμε, πάντως, ότι στις 30 Ιούνη λήγει και η προθεσμία για μεταδημότευση. Προϋπόθεση είναι η διετής παραμονή στο δήμο, όπου επιθυμείτε να γίνει η μεταδημότευση. Μέχρι τις 30 Ιούνη, το υπουργείο θα πρέπει να έχει αποστείλει στους δήμους τις κάρτες με τον ειδικό εκλογικό αριθμό, με τον οποίο θα ψηφίζουμε εφεξής. Ακολούθως, οι δήμοι, είτε θα αποστείλουν τις κάρτες στους δημότες ή οι ίδιοι θα κληθούν να τις παραλάβουν.

Το ζήτημα της ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων θα απασχολήσει σήμερα το Συμβούλιο Περιφερειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ