Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ»
Διώκτες της ελεύθερης έκφρασης θέλει η κυβέρνηση τους δημάρχους

Απειλούνται με ποινική δίωξη, εάν δεν κατεβάζουν τα πανό και τις αφίσες την προεκλογική περίοδο

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών προχώρησε χτες η κυβέρνηση κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχετικού νομοσχεδίου.

Με βάση αυτές επιφυλάσσεται στους δημάρχους ο ρόλος του διώκτη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αφού κατά την προεκλογική περίοδο αυτοί θα διώκονται ποινικά, εάν δε «μεριμνούν» για την «άμεση καθαίρεση των αεροπανό και πανό, την αποκόλληση των γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών κλπ.». Μπορεί το συγκεκριμένο άρθρο να αναφέρεται σε υποψήφιους βουλευτές, αλλά είναι σαφές ότι θα στραφεί και κατά των κομμάτων, αφού με βάση το νόμο ούτε στα κόμματα επιτρέπεται η ανάρτηση αεροπανό ή η επικόλληση αφισών σε χώρους εκτός των όσων ορίζουν οι δήμοι, οι οποίοι έτσι και αλλιώς είναι ανύπαρκτοι.

Στις αλλαγές υπήρχε και μία κατεξοχήν τυποκτόνος διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν σε κάθε κατηγορίας εφημερίδα με την απειλή μάλιστα προστίμου 150.000 ΕΥΡΩ δημοσιεύματα «τα οποία αναφέρονται στο έργο και στη δράση υποψηφίου βουλευτή». Πρακτικά δηλαδή απαγορευόταν για παράδειγμα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ να καλύπτει τις προεκλογικές περιοδείες των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ!

Ο Κ. Σκανδαλίδης μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, είπε ότι τη συγκεκριμένη διάταξη την έβαλε στο νομοσχέδιο κάποιος τεχνοκράτης, ότι είναι λάθος η διατύπωσή της και θα επαναδιατυπωθεί. Κάλεσε δε τους δημοσιογράφους να μην τη λάβουν καθόλου υπόψη τους.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης (π.χ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, «902») υπάρχει ερμηνευτική δήλωση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τους όποιους περιορισμούς ισχύουν για τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ έχει ζητήσει αυτό να ρυθμιστεί και νομικά, ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο το τοπίο και να μην υπάρχουν κάθε τόσο παρερμηνείες.

Κατά τα άλλα ο υπουργός άκουσε το αίτημα της αντιπολίτευσης και έτσι απάλειψε τη διάταξη σύμφωνα με την οποία τα κόμματα θα είχαν τη δυνατότητα να εξαγοράζουν επιπλέον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο πέραν του δωρεάν χρόνου που τους δινόταν με βάση την «αναλογική ισότητα». Ομως αφήνει «παράθυρο» για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων, τα οποία βαφτίζει «πολιτικά γραφεία» που δε θα λειτουργούν σε ισόγειο και τα οποία θα είναι πέντε για εκλογικές περιφέρειες άνω των 20 εδρών και 3 για περιφέρειες μέχρι 20 έδρες.

Σε διάταξη για τις δημοσκοπήσεις αναφέρεται ότι οποιαδήποτε δημοσκόπηση ανεξαρτήτως του χρόνου διενέργειάς της θα πρέπει: Να αναφέρει ρητώς την εταιρία που την πραγματοποίησε, να μνημονεύει εκείνον που παρήγγειλε τη διενέργειά της, να διαλαμβάνει την ποσόστωση των πληθυσμιακών κατηγοριών με βάση τις οποίες έχει διεξαχθεί και να περιέχει πλήρως τα ερωτήματα που απευθύνθηκαν σε όσους έλαβαν μέρος σε αυτήν.

Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, τις επόμενες μέρες θα καλέσει στην επιτροπή της Βουλής τις ενώσεις των νομαρχών και των δημάρχων προκειμένου να συζητήσουν για το τι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ