ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σταματήστε τον πόλεμο»

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις οι Γερμανοί υποδέχονται τον Αμερικανό Πρόεδρο

Μαζικές και ευρηματικές οι διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Τζ. Μπους

Associated Press

Μαζικές και ευρηματικές οι διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Τζ. Μπους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Δε θέλουμε τους πολέμους σας, κύριε Πρόεδρε...».

Ενα σύνθημα - κάλεσμα του «Αξονα της Ειρήνης», μιας ομπρέλας 200 οργανώσεων που προετοιμάζουν εδώ και καιρό την υποδοχή που αρμόζει στον Αμερικανό Πρόεδρο, που θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο, και όπου παντού θα δει: «Κύριε Πρόεδρε, ΔΕΝ είσαι Βερολινέζος», όπως λένε οι αφίσες που «καλωσορίζουν» τον Μπους, παραπέμποντας στο ιστορικό «Είμαι Βερολινέζος» που είχε πει ο Τζον Φ. Κένεντι στο Βερολίνο, όταν κήρυξε τον Ψυχρό Πόλεμο...

Ηδη χτες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και τη διαδήλωση που είχαν προγραμματιστεί παραμονή της άφιξης Μπους. Το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας έγινε συγκέντρωση των «Γυναικών με τα μαύρα», μιας φιλειρηνικής οργάνωσης, που έχει απλωθεί από την Αργεντινή σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς σε όλα τα μέρη της Γης και της υφηλίου υπάρχουν οι γυναίκες, οι μανάδες, οι κόρες αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε πολέμους, σε συγκρούσεις, σε χούντες. Η κινητοποίησή τους και στο Ισραήλ αυτό το μαρτυρικό διάστημα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Χτες το απόγευμα πάνω από 100.000 άτομα, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Απαιτώντας «Σταματήστε τον πόλεμο» και υψώνοντας τη φωνή τους εναντίον της αμερικανικής τακτικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Ούντερ ντεν Λίντεν, την κεντρική λεωφόρο της πόλης, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Δρακόντεια μέτρα και συλλήψεις

Associated Press

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλοί αστυνομικοί έκαναν αιφνιδιαστικούς και εννοείται παράνομους ελέγχους στις τσάντες των διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την Αλεξάντερπλατς, το κέντρο του πρώην ανατολικού Βερολίνου. Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν διότι σχεδίαζαν να ξεδιπλώσουν ένα τεράστιο πανό με αντιαμερικανικά συνθήματα από ένα κτίριο σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Βερολίνου!

Η τακτική αυτή έχει ήδη παγιωθεί από πολύ καιρό και εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, όταν είναι αντιμέτωπες με αντικυβερνητικές και άλλες διαδηλώσεις. Ετσι και η γερμανική πρωτεύουσα δε θα μπορούσε να πρωτοτυπήσει και έχει και αυτή μετατραπεί σε φρούριο, με 10.000 αστυνομικούς σε διατεταγμένη υπηρεσία για τις δύο ημέρες που θα κρατήσει η επίσκεψη Μπους στη Γερμανία. Δύο μέρες, όπου όλη η χώρα και κυρίως το Βερολίνο θα βρίσκεται στο πόδι, καθώς οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι πολλές. Αιχμή και αποκορύφωμα η αυριανή διαδήλωση στο Βερολίνο, όπου οι διοργανωτές αναμένουν τη συμμετοχή περίπου 100.000.

Ο λόγος στον Φίσερ

Η αναταραχή που επικρατεί στη Γερμανία, κυρίως γιατί ο Μπους φέρνει προς «έγκριση» τα σχέδιά του για επίθεση κατά του Ιράκ, είναι μεγάλη και οι αντιδράσεις των Γερμανών πολλαπλές και έντονες.

Εύλογο, ειδικά λίγο καιρό πριν τις εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, να δηλώνει ότι κατανοεί την οργάνωση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζορτζ Μπους στο Βερολίνο, αλλά παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο δημιουργίας διατλαντικού ρήγματος.

Οι διαδηλώσεις «αποτελούν μέρος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γιόσκα Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις αυτές θα διατηρήσουν ειρηνικό χαρακτήρα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι ορισμένα σημεία της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν θέμα συζήτησης, όπως η άρνηση για τη συγκρότηση διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Εντούτοις, ο Φίσερ προειδοποίησε ότι η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή περιοδεία

Στο Βερολίνο, όπου αναμένεται το απόγευμα, ο Μπους θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, όπου θα αναπτύξει το όραμά του για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη. Η επίσκεψη, πάντως, δε γίνεται υπό τους καλύτερους οιωνούς, καθώς, πέραν της επίθεσης κατά του Ιράκ, διαφωνίες υπάρχουν και σε θέματα όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και το εμπόριο.

Στη Μόσχα, όπου θα μεταβεί την Παρασκευή, εκτός από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Μπους αναμένεται να επαναλάβει την προσήλωσή του στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Δε θα παραλείψει, ωστόσο, να θέσει το θέμα των σχέσεων Μόσχας -Τεχεράνης, οι οποίες ανησυχούν την Ουάσιγκτον, ενώ θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, θέμα για το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος έχει συχνά επικριθεί.

Στη Γαλλία, την Κυριακή πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νορμανδία, όπου θα περάσει την αργία της 27ης Μαΐου. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Ιταλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β`, στο Βατικανό.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενα βήμα πριν τη σύγκρουση...

Η σφαγή των αθώων. Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πόλεμο...

Associated Press

Η σφαγή των αθώων. Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πόλεμο...
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΕΚΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΜΟΣΧΑ.--

Η «διεθνής πίεση» που ασκείται στις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους κρίση ποτέ δεν ήταν περισσότερο έντονη. Παρ' όλα αυτά, οι ηγεσίες των δύο χωρών μοιάζουν να ωθούν τα πράγματα σε όλο και πιο επικίνδυνες ατραπούς.

Το ρίσκο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης είναι πάντοτε παρόν. Ο πρώην γενικός διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων του ινδικού στρατού, στρατηγός ε.α. Β. Ρ. Ραγκαβάν, πρόσφατα σχολίασε σε άρθρο του, που αναπαρήγαγε το περιοδικό Economist στο Διαδίκτυο (Global Agenda, 21.5) ότι, σε περίπτωση σύρραξης, τα πράγματα μπορεί «εύκολα» να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Τα επιθετικά σχέδια του ινδικού στρατού, που νιώθει την ανάγκη να κάνει μια επίδειξη δύναμης στο Πακιστάν, από όπου διεισδύουν αυτονομιστικές ομάδες, έχουν δημιουργήσει στην άλλη πλευρά, στο επιτελείο του Ισλαμαμπάντ, ένα «δόγμα» περί πυρηνικής απάντησης. Σε αυτές τις συνθήκες, το να οδηγηθούν οι δύο στρατοί «από το συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο μέσα σε μία ή δύο μέρες από το ξέσπασμα της σύγκρουσης δεν είναι απίθανο», προειδοποιεί ο στρατηγός ε.α. Ραγκαβάν.

Κι όμως, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, έδωσε χτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «πράσινο φως» στις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις να δώσουν μια «σκληρή απάντηση» στην «υποστηριζόμενη από το Πακιστάν τρομοκρατία», και σε σύσκεψη με ιθύνοντες του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, τους κάλεσε «να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο». Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό, που ήδη βρισκόταν σε κατάσταση επιφυλακής, τέθηκε «σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο αξιωματούχος του. Αλλες δύο κινήσεις με σημασία: Πρώτη, το ότι τα στρατεύματα που είχαν μεταφερθεί στο Γκουζαράτ για να αποφευχθούν οι θρησκευτικές ταραχές επιστρέφουν και ανατοποθετούνται στο Κασμίρ. Και δεύτερη, η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της ινδικής κυβέρνησης, Ραμ Ναΐκ, ότι η χώρα του διαθέτει αρκετά αποθέματα σε περίπτωση πολέμου με το γειτονικό Πακιστάν: «Εχουμε αρκετές προμήθειες. Τα στρατηγικά μας αποθέματα είναι αρκετά για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Ραΐκ σε συνέντευξη Τύπου στη Βομβάη.

Την ώρα που ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, άρχισε χτες 3ήμερη επίσκεψη στο Κασμίρ, οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο χωρών στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών στο κρατίδιο, κόστιζαν άλλους τέσσερις νεκρούς: Ενας Ινδός στρατιώτης, ένας ενήλικος πολίτης και δύο παιδιά πέντε και έξι ετών σκοτώθηκαν από πυρά των πακιστανικών δυνάμεων στο Κασμίρ, ενώ έξι άτομα τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις που αποδίδονται σε μουσουλμάνους αντάρτες, σύμφωνα με την ινδική αστυνομία. Τα πράγματα έκανε χειρότερα η δολοφονία, από «αγνώστους» με μάσκες και στολές αστυνομικών, μιας εξέχουσας προσωπικότητας του αυτονομιστικού κινήματος στο Κασμίρ, του Αμπντούλ Γκάνι Λόουν, ηγέτη της Διάσκεψης όλων των Κομμάτων για την Ελευθερία (All-Party Hurriyat Conference), χτες στη Σριναγκάρ. Ο μουσουλμάνος ηγέτης, που, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, Ινδοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν «μετριοπαθή» και τοποθετούμενο «υπέρ ενός διαλόγου», παρευρισκόταν σε εκδήλωση για την 12η επέτειο του θανάτου του αρχιερέα του Κασμίρ, Μουλβί Μοχάμαντ Φαρούκ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αγνώστους στο σπίτι του στις 21 του Αυγούστου του 1990. Την ίδια εκείνη μέρα περισσότερα από 50 άτομα σκοτώθηκαν όταν η ινδική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που μετέφεραν τη σορό του Φαρούκ.

Στην άλλη πλευρά, στο Πακιστάν, η μιλιταριστική υστερία έμοιαζε επίσης να κερδίζει έδαφος. Ο Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του στρατηγού Μουσάραφ, προειδοποίησε και πάλι χτες ότι μια πιθανή ινδική εισβολή «θα απαντηθεί με ισχύ». Ενώ η σημαντικότερη πακιστανική ένωση κομμάτων (ARD) αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πραξικοπηματία, που η Δύση αρέσκεται να αποκαλεί «πρόεδρο».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο επίτροπος για τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ, Κρις Πάτεν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, εξέφραζαν εν χορώ χτες την «ανησυχία τους» για την κλιμάκωση της έντασης, προτείνοντας διάφορες φόρμουλες αποκλιμάκωσης. Η αμερικανική πλευρά εμπλέκεται πιο ενεργά απ' όλους στην υπόθεση -- και στέλνει τον υφυπουργό του Κόλιν Πάουελ στην περιοχή.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Ολοι και όλα διαψεύδουν το μάρτυρα κατηγορίας...

ΧΑΓΗ.--

Η «χαριστική βολή» για το (Σέρβο) μάρτυρα κατηγορίας Ράντομιρ Τάνιτς, έναν άνθρωπο που ήταν τάχα «μυημένος» στα ανώτερα κλιμάκια της πρώην γιουγκοσλαβικής και σερβικής αρχής, δόθηκε χτες το μεσημέρι, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παρουσίασε στο δικαστήριο ένα ακόμη στοιχείο που καταρρακώνει την αξιοπιστία του μάρτυρα: Επίσημο έγγραφο δικαστηρίου του Βελιγραδίου, που καταγράφει πως ο μάρτυρας είχε καταδικαστεί το 1977 για κλοπή...

Η κατάθεση του συγκεκριμένου εγγράφου δικαστηρίου του Βελιγραδίου για το μάλλον όχι και τόσο... καθαρό ποινικό μητρώο του μάρτυρα κατηγορίας - πάνω στον οποίο η ενάγουσα δικαστική αρχή της Χάγης βάσιζε αρκετά... - προκαλεί αίσθηση, μεταξύ άλλων, και γιατί ο Τάνιτς είχε αρνηθεί - πριν να καταθέσει στο δικαστήριο της Χάγης - πως είχε κάποτε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα...

Οσο για το περιεχόμενο της κατάθεσης του Ράντομιρ Τάνιτς και τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου μάρτυρα κατηγορίας περί «σαφούς εντολής» του Μιλόσεβιτς για «σφαγές και εκδιωγμό» Κοσσοβάρων Αλβανών ή περί γιουγκοσλαβικού «σημαδέματος» της διπλωματικής «τράπουλας» στο Ραμπουγέ της Γαλλίας (απέβησαν άκαρπες και άνοιξαν το δρόμο για τους βομβαρδισμούς του '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), όλα αυτά διαψεύστηκαν και χτες από τους ίδιους ανθρώπους που ο Τάνιτς επικαλέστηκε ως παρόντες κατά τη διάρκεια «μυστικών συνομιλιών και διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών». Πέρα από τον Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς (νυν υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, που την περίοδο '95-'97 ήταν υπεύθυνος για τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις) που διέψευσε το περιεχόμενο του Τάνιτς, χτες, διέψευσαν τις αναφορές της κατάθεσής του στο όνομά τους ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Βουκ Ντράσκοβιτς και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ράντομιρ Μάρκοβιτς... Οσο για την αντίδραση του Ράντομιρ Τάνιτς; Επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες δηλώνοντας πως όλοι οι παραπάνω πρώην και νυν αξιωματούχοι «λένε ψέματα»...

Αργότερα, χτες νωρίς το απόγευμα, η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την έναρξη της κατάθεσης ενός Γάλλου ιατροδικαστή, του Ερίκ Μπακάρ, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την επιτήρηση της εργασίας συναδέλφων του που είχαν διοριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μπακάρ, ο οποίος παρουσιάστηκε από την κατηγορούσα αρχή ως ο επικεφαλής των ιατροδικαστών του ΔΠΔ για το Κόσσοβο, άρχισε την κατάθεσή του με αναφορές στις περιοχές Μπέλα Σέρκβα και Ντζακόβιτσα, κάνοντας λόγο για «σφαγές Κοσσοβάρων Αλβανών από τις σερβικές δυνάμεις». Σήμερα, αναμένεται να αναφερθεί σε άλλες δώδεκα περιοχές του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των οποίων και η προβοκάτσια στο Ράτσακ που χρησιμοποιήθηκε ως θρυαλλίδα για την εξαπόλυση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών...

Τέλος, χτες αθώος δήλωσε για τις εναντίον του κατηγορίες περί ευθυνών για την επίθεση εναντίον αμάχων στο Ζάγκρεμπ το 1995, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος παραδόθηκε πριν λίγες μέρες εκουσίως στις αρχές της Χάγης.

ΗΠΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πράσινο φως για ξεπάγωμα της οικονομικής «βοήθειας»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενάμισης μήνας απειλών, εκβιασμών και ...αμερικάνικης «διπλωματικής πειθούς» χρειάστηκε μέχρι να δώσει (χτες) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, το διπλωματικό «νεύμα» για το «ξεπάγωμα» της «αμερικάνικης» οικονομικής βοήθειας και το πράσινο φως για τη σύναψη νέων δανείων ανάμεσα σε Βελιγράδι, Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η είδηση ανακοινώθηκε χτες στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση του Πάουελ με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Ο πρώτος εξήγησε την απόφασή του, σχολιάζοντας ως ικανοποιητικές τις τελευταίες προσπάθειες και την πρόοδο του Βελιγραδίου, όσον αφορά στη συνεργασία αυτής της χώρας με τις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης. Επαίνεσε, μάλιστα, την ψήφιση σχετικών νόμων (όπως ακριβώς απαιτούσε η Ουάσιγκτον) απ' το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο, καθώς και τις πρόσφατες εκούσιες παραδόσεις Σέρβων πρώην κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που κατηγορούνται απ' τις εισαγγελικές αρχές της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και άλλα τινά... Εννοείται, βέβαια, πως ο Κόλιν Πάουελ φρόντισε να συνοδεύσει όλα τα παραπάνω επαινετικά σχόλια με το ακόλουθο «αλλά». Οπως είπε, «παρ' όλα αυτά, η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα της συνεργασίας»...

Μένει να δούμε εάν η χτεσινή στάση Πάουελ θα ξεπαγώσει άμεσα τα 120 με 190 εκατ. δολάρια που έχει υποσχεθεί να δώσει στο Βελιγράδι η Ουάσιγκτον...

Οσο για την απήχηση που είχε η εξέλιξη εντός του Βελιγραδίου; Ο Μομτσίλο Γκρούμπατς, μέλος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης, που είχε άλλωστε τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας σύνταξης των νομοσχεδίων «συνεργασίας» με τη Χάγη, δήλωσε: «Πρόκειται για μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης σε εμάς εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης»(!)

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκλημα η «εν κρυπτώ» λήψη DNA...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εγκλημα θα πρέπει να θεωρείται η δειγματοληψία DNA κάποιου προσώπου δίχως την έγγραφη και ρητή άδειά του. Αυτό συνέστησε χτες ο συμβουλευτικός φορέας της βρετανικής κυβέρνησης που ειδικεύεται σε ζητήματα γενετικών διακρίσεων.

Η Επιτροπή Ανθρώπινης Γενετικής ανακοίνωσε το πόρισμά της, λίγες μόλις βδομάδες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ πως σχεδιάζεται - για δήθεν ερευνητικούς και μόνον... σκοπούς - η δημιουργία μεγάλης εθνικής τράπεζας γενετικών δεδομένων. Επιπλέον, η γνωμάτευση της επιτροπής ερμήνευσε το σημερινό συναφές νομικό πλαίσιο που υπάρχει στη Βρετανία κρίνοντας πως ο νόμος επιτρέπει τη μυστική, εν κρυπτώ, λήψη γενετικού υλικού «μόνον για νομίμως εξουσιοδοτημένους ιατρικούς ή ερευνητικούς σκοπούς». Σε άλλο σημείο, η επιτροπή συνέστησε πως ανεξάρτητοι φορείς θα πρέπει να επιβλέπουν τη διοίκηση και διαχείριση συλλογής δειγμάτων DNA, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερα για να προστατεύσει τα γενετικά δεδομένα των Βρετανών πολιτών ξεκινώντας, πχ, από το να ποινικοποιήσει τις εδώ και μερικά χρόνια πρακτικές Βρετανών εργοδοτών να ζητούν από τους εργαζόμενους εξετάσεις DNA προκειμένου να τους κρατήσουν ή να τους απολύσουν με κριτήριο τις πιθανότητες να νοσήσουν, στο μέλλον, από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ