ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
«Ειδύλλιο» από τα παλιά

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ συμμετέχουν «κανονικά» στο ξεκοκάλισμα της λείας

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Το κόλπο, colpo grosso, είχε δοκιμαστεί και στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το περασμένο φθινόπωρο. Ο Κ. Σημίτης «νικάει» στα κομματικά όργανα, άρα νικάει και στην κοινωνία! Αλλιώς: Οταν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στέκονται προσοχή μπροστά στον αρχηγό, αναλόγως και εργαζόμενοι οφείλουν να πειθαρχούν στην κυβερνητική πολιτική!.

Το μήνυμα αυτό επιχειρείται να περάσει μετά και την προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είχε διαφημιστεί, σκόπιμα και εκ του ασφαλούς, ως «κρίσιμη» και «καθοριστική» (λες και πρώτη φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ποιούν την νήσσαν»). Και επειδή «όλα κύλησαν ομαλά», ο Κ. Σημίτης «εξήλθε ενισχυμένος» και, άρα, μπορεί να προχωρήσει ακάθεκτος στην υλοποίηση της πολιτικής του. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, χρησιμοποιείται σαν Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ξέπλυμα της «βρώμικης» αντιλαϊκής πολιτικής!

«Μέσα» στο κόλπο είναι ασφαλώς και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Διόλου τυχαίο ότι τώρα ολοκληρώνεται και ο κύκλος των επαφών που είχε μαζί τους ο Κ. Σημίτης. Καθόλου άσχετη η γενναιόδωρη προσφορά της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για «βασικό μέτοχο». Τώρα όλοι τους μπορούν ανενόχλητα και με τη «βούλα» να συμμετέχουν στο ξεκοκάλισμα της λείας (της κρατικής περιουσίας). Δεν μπορούν παρά να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. Το Ασφαλιστικό, για παράδειγμα, τι ωραία «θάβεται»...

Τα κράτη της Ευρώπης κινδυνεύουν από την τρομοκρατία, διέγνωσε ο Μπους. «Αυτοί που ψάχνουν για τρομερά όπλα γνωρίζουν επίσης και τον χάρτη της Ευρώπης», είπε με νόημα χτες στο Βερολίνο. Μεταξύ μας, καθόλου δε θα μας εξέπληττε αν, μετά από αυτό, η «τρομοκρατία» αρχίσει να κτυπά την Ευρώπη... Συμφωνούμε, πάντως, με τον πλανητάρχη ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ασφάλεια σε «έναν κόσμο που βρίσκεται στο έλεος των τρομοκρατών». Το ζήτημα είναι ποιος ορίζει την τρομοκρατία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ;

ΟΛΑ ΚΑΛΑ: «Αβρόχοις ποσί για την κυβέρνηση, αλλά με πέντε αδικαιολόγητες απουσίες -ίσως με σημασία από το κυβερνών κόμμα, έληξε για την κυβέρνηση η ονομαστική ψηφοφορία που είχε προτείνει η ΝΔ επί της αρχής του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο». (Από το ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΠΡΟΦΑΝΕΣ; «Ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για το "βασικό μέτοχο" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρά τις έντονες αντιρρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση, πάντως, για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και η αντιπαράθεση, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, είναι προφανές ότι θα συνεχιστούν» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΟΝΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ; «Δεν πείθει, ότι είναι στις προθέσεις του μια "μετωπική σύγκρουση" με τη διαπλοκή ο κ. Κ. Καραμανλής. Αν ήταν, θα προσδιόριζε με σαφήνεια και με στοιχεία ποιοι είναι, με ονόματα, οι διαπλεκόμενοι, πώς δρουν, πώς καλύπτονται και πώς διαφεύγουν. Μόνο με πλήρη ορισμό της διαπλοκής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το νοσηρό φαινόμενο». (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: «Συνήθως καταγγέλλουν τα διαπλεκόμενα πολιτικοί ηγέτες οι οποίοι έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αποδίδουν την πτώση τους ή την αρνητική εκλογική προοπτική τους σε σκοτεινά συμφέροντα. Ο Καραμανλής όχι μόνο καταγγέλλει τα διαπλεκόμενα, αλλά έχει και την υποστήριξη ή ανοχή των περισσοτέρων διαπλεκομένων ΜΜΕ». (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

«ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ»; «Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν είναι ότι η ΝΔ μιλάει όπως χτες για "κυβέρνηση των συμφερόντων και της διαπλοκής". Η κάθε αντιπολίτευση κάτι βρίσκει να λέει. Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ σπέρνει σε γόνιμο έδαφος» (Ι. Κ. Πρετεντέρης - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΗ - Η ΓΣΕΕ «ΞΕΠΟΥΛΑ» σήμερα.

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι: Η απόφαση για 750.000 μικρομεσαίους - ΠΩΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ 4,5 ΕΚΑΤ. ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ '93 - '98.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Εισαγγελέας: Ν' ανοίξουν οι λογαριασμοί - ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ MAYO ΣΕ 50 ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΡΑΤΑΩ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΟΥ, «ΦΩΝΑΖΕ» Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΑΥΓΗ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ «ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΤΟΥ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΡΥΠΤΟΔΕΞΙΟ ΕΙΠΕ Ο ΔΕΞΙΟΣ ΤΟΝ ΚΡΥΠΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟ!

ΕΣΤΙΑ: ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΧΩΡΑ: ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 310 «ΜΑΥΡΑ» ΔΙΣ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ηρεμα νερά. «Σημάδια επιστροφής του ΠΑΣΟΚ σε ήρεμα νερά και εξόδου από την εσωστρέφεια, που το ταλαιπώρησε επί μεγάλο χρονικό διάστημα διαφάνηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Πιθανώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αντιλήφθηκαν ότι η εντολή του λαού ήταν να κυβερνήσουν τη χώρα και όχι να αναλώνονται σε -εν πολλοίς- ανούσιες διαμάχες και σκιαμαχίες, οι οποίες ελάχιστα ενδιαφέρουν τους πολίτες, ενώ αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγή κυβερνητικού έργου». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

Ηπιότητα. «Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι επέδρασε αποφασιστικά στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από απρόσμενη ηπιότητα και, ταυτόχρονα, από την έκδηλη ανησυχία για την εκλογική πορεία. Ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να εμφυσήσει στους βουλευτές αισιοδοξία, τονίζοντας ότι η ανατροπή του δυσμενούς κλίματος είναι δυνατή». (Γ. Καρελιάς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Πάντα κυρίαρχος. «Ο κ. Σημίτης απέδειξε και χτες ότι ελέγχει πλήρως τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού στην ΚΟ όχι απλώς δεν εμφανίστηκε κάποια διαφορετική πρόταση ή έστω ψήγματα αντιπολιτευτικής πλατφόρμας, αλλά και κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Θ. Πάγκαλος ή ο κ. Γερ. Αρσένης, που πρωτοστατούν στη δημόσια κριτική εναντίον του, απέφυγαν να μιλήσουν ώστε να μην έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί του». (Β. Σκουρής -ΕΘΝΟΣ).

Εγγυημένη επένδυση. «"Πίστωση χρόνου" έλαβε χτες από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης που σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης και πολιτικής αντεπίθεσης του κυβερνώντος κόμματος προσδιόρισε ως στόχο του μια νέα εκλογική νίκη, στην αναμέτρηση του 2004. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως για την ανάκαμψη της κυβέρνησης έχει "επενδύσει" πολιτικά στο εν εξελίξει έργο, στην πορεία των εθνικών θεμάτων και στη μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ