ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γενικεύεται η ληστεία των αποταμιεύσεων

Η Alpha τράπεζα, ακολουθώντας το «στίγμα» της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων. Την ίδια ώρα διατηρεί αμετάβλητα τα ληστρικά επιτόκια στα δάνεια

Στην καταλήστευση των λαϊκών αποταμιεύσεων προχωρούν οι μεγάλες τράπεζες αξιοποιώντας έτσι την πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ετσι μετά την πρώτη διδάξασα Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank (του ομίλου Κωστόπουλου) ανακοίνωσε χτες νέες μεγάλες περικοπές, ιδιαίτερα για τα χαμηλά ποσά καταθέσεων. Την ίδια ώρα τα ληστρικά επιτόκια στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια παραμένουν στο ύψος τους, γεγονός που τροφοδοτεί την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ετσι από τη Δευτέρα 3 του Ιούνη τα ποσά καταθέσεων στο πρώτο κλιμάκιο μέχρι 1.000 ευρώ (340.750 δρχ.) πετσοκόβονται στο 0,25% από 0,50%. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αυτό το πενιχρό επιτόκιο δίνεται μόνο στα λόγια και αποτελεί στάχτη στα μάτια: Η συγκεκριμένη τράπεζα εκτός των άλλων χρεώνει για «έξοδα διαχείρισης» 9 ευρώ στο εξάμηνο (ή 3.067 δρχ.) κάθε λογαριασμό (κινούμενο ή ακίνητο) που έχει υπόλοιπο μέχρι 300 ευρώ (ή 102.225 δρχ.)! Επομένως τα ποσά αυτά όχι μόνο είναι άτοκα αλλά οι καταθέτες πληρώνουν και φύλακτρα.

Μειώσεις κατά 0,25 εκατοστά της μονάδας θα ισχύσουν και στα παραπάνω κλιμάκια καταθέσεων. Αναλυτικά:

  • Μέχρι 1.000 ευρώ 0,25% (από 0,50%).
  • 1.000 -30.000 ευρώ 1% (από 1,25%).
  • 30.000 - 200.000 ευρώ 1,50% (από 1,75%)
  • Από 200.000 ευρώ 1,75% (αμετάβλητο).

Σε πραγματικούς όρους, τα επιτόκια είναι αρνητικά καθώς κινούνται πολύ κάτω από τον πληθωρισμό που τρέχει περίπου με 4%. Μετά την αφαίρεση του φόρου 15% που ισχύει για τόκους καταθέσεων, η απόδοση στο δεύτερο κλιμάκιο (1.000 μέχρι 30.000 ευρώ) πέφτει στο 0,85%.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, μείωση στο 9,25% (από 9,50%) αποφάσισαν στα δάνεια για... αγορά μετοχών, ενώ η αντίστοιχη μείωση θα ισχύει στα επιτόκια υπερανάληψης.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 6%, αλλά το μέγιστο περιθώριο προσαύξησης (ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε επιχείρησης, μειώθηκε στο 3,25% - από 3,50%). Με δυο λόγια, οι μικρότερες επιχειρήσεις θα δανείζονται με 9,25%, δηλαδή με το ίδιο επιτόκιο που ισχύει και για την αγορά μετοχών!

Ολα τα άλλα επιτόκια της Alpha (καταναλωτικά, στεγαστικά κ.ά.) παραμένουν στο ύψος τους, γεγονός που οδηγεί και σε νέο άνοιγμα της ψαλίδας σε βάρος των εργαζόμενων νοικοκυριών, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί με ακόμη περισσότερα κέρδη το τραπεζικό κεφάλαιο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Γενναία αύξηση φόρων αν εφαρμοστεί ο ΦΠΑ

Μεθοδεύουν νέα αύξηση στις αντικειμενικές τιμές με πρόσχημα ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται μόνο πάνω σε πραγματικές τιμές

Ανέτοιμες εμφανίζονται για την ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του ΦΠΑ με συντελεστή 18% πάνω στις τιμές των νέων ακινήτων. Να εξηγήσουμε κατ' αρχήν ότι, αν τελικά παρθεί μια τέτοια απόφαση, τότε - από τη στιγμή ψήφισης και εφαρμογής της σχετικής διάταξης - ο ΦΠΑ θα αφορά τα νεόκτιστα ακίνητα και κατά πάσα πιθανότητα τις νέες άδειες οικοδομών που θα εγκριθούν από τις πολεοδομίες.

Ορισμένες πληροφορίες «θέλουν» την επιβολή του ΦΠΑ από το Γενάρη του 2003, ενώ άλλες τη μεταθέτουν για αργότερα. Το γεγονός ότι οι όποιες πληροφορίες διίστανται, έχει την εξήγησή του, που είναι εξαιρετικά απλή: Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει το ΦΠΑ ταυτόχρονα με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα φτάσουν στο ύψος των εμπορικών τιμών. Αυτό ακριβώς θέλουν να αποκρύψουν οι διάφορες δήθεν «αποκαλύψεις» και γι' αυτό ακριβώς οι «πληροφορίες» από διάφορες πηγές είναι αντιφατικές. Ετσι ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, ακόμη και να ισχυρίζεται ότι οι τιμές των ακινήτων θα... μειωθούν εξαιτίας της εφαρμογής του νέου καθεστώτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μάς έλεγε χαρακτηριστικά πως «ΦΠΑ επιβάλλεται μόνο επί πραγματικών τιμών και σε καμία περίπτωση επί αντικειμενικών τιμών». Μπορεί κανείς να αντιληφτεί τη δυστοκία της κυβέρνησης να προωθήσει από τώρα το θέμα καθώς:

  • Σήμερα ο αγοραστής επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 11%, πάνω στην αντικειμενική τιμή.
  • Με το καθεστώς που σκοπεύουν να επιβάλουν, ο συντελεστής ΦΠΑ φτάνει σε 18% και μόνο από το λόγο αυτό η αύξηση (18-11) είναι 7%.
  • Ο ΦΠΑ μετακυλίεται στον τελικό αγοραστή και το γεγονός αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει ούτε με τις αλχημείες και τα τεχνάσματα που μετέρχονται οι διάφοροι μεγαλομεσίτες και άλλοι.

Από τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο πως από την καθιέρωση του ΦΠΑ στα νεοκατασκευαζόμενα ακίνητα, αν και όταν εφαρμοστεί:

  • Θα ωφεληθούν τα δημόσια ταμεία (οι εφορίες θα βεβαιώνουν για είσπραξη πολύ περισσότερους φόρους στις μεταβιβάσεις νεοανεγειρμένων οικοδομών) καθώς αντί για 11% που είναι σήμερα ο φόρος μεταβίβασης, θα φτάσει στο 18% (όσο ο συντελεστής ΦΠΑ).
  • Θα κερδίσουν κάτι και οι κατασκευαστές, αξιοποιώντας κατάλληλα το νέο καθεστώς.
  • Θα ζημιωθούν οι εργαζόμενοι και όσοι αγοράσουν καινούριο σπίτι, αφού θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένους φόρους.
ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ
Το απάλειψαν για χάρη των τραπεζών

Μέχρι και το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων αλλάξαν φέτος, μετά από σχετική αξίωση των τραπεζών... Και αφού τους το ζητήσανε οι τραπεζίτες, οι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν δετό το αίτημά τους...

Ετσι στο πίνακα 6 των φετινών φορολογικών δηλώσεων, απαλείφτηκαν οι κωδικοί 729 και 730 που αφορούσαν «δαπάνη για την τοκοχρεολυτική απόσβεση χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά καταναλωτικών δαπανών». Στο συγκεκριμένο κωδικό αναγράφονταν τα ετήσια ποσά που κατέβαλλε ο φορολογούμενος για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων, από αγορές μέσω των πιστωτικών καρτών. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο πίνακας 6 αναφέρεται στις τεκμαρτές δαπάνες του φορολογουμένου. Και σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που οι τεκμαρτές δαπάνες είναι υψηλότερες από τις δαπάνες που δηλώνει ο φορολογούμενος, τότε ο φόρος επιβάλλεται στις υψηλότερες τεκμαρτές δαπάνες.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, μετά τη ληστρική πολιτική των επιτοκίων που ακολούθησαν στην περίοδο προσαρμογής τους στα επίπεδα της Ευρωζώνης, έχουν στηρίξει σχεδόν όλες τους τις ελπίδες να διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία στην εξάπλωση της καταναλωτικής πίστης, κυρίως μέσω των πιστωτικών καρτών, όπου επιβάλλουν τοκογλυφικά επιτόκια μέχρι και 18% (μαζί με τις επιβαρύνσεις). Στην πολιτική τους αυτή, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την υποχρέωση των φορολογουμένων να συμπληρώνουν το ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων για καταναλωτικές δαπάνες μέσω των πιστωτικών καρτών, για τον απλούστατο λόγο, ότι η υποχρέωση αυτή έθετε όρια στην καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων, λόγω της ύπαρξης του τεκμηρίου. Ετσι ζήτησαν από το υπουργείο να... διορθώσει το μελανό σημείο, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να ξοδεύουν ανέμελα. Και οι του υπουργείου το αποδέχτηκαν. Στις νέες φορολογικές δηλώσεις παρέμειναν μόνο οι κωδικοί 727 - 728 του πίνακα 6 που αφορούν τις αγορές μη καταναλωτικών δαπανών μέσω πιστωτικών καρτών. Μη καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με το βιβλιαράκι της εφορίας, θεωρούνται οι δαπάνες αγοράς αυτοκινήτου, πινάκων ζωγραφικής και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράταση στον «ηλεκτρονικό» ΦΠΑ

Τη Δευτέρα η προθεσμία για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 8

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας TAXIS εξανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει, με καθυστέρηση δυο βδομάδων, παράταση στην υποβολή των ηλεκτρικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Από τη σχετική εγκύκλιο πρoκύπτει ότι στις μέρες που υπήρχε πρόβλημα «χάθηκαν» και δηλώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν πρόσθετα ποσά για... καθυστέρηση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο τού υπουργείου οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιστροφή του ποσού. Στη ρύθμιση υπάγονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, για τη φορολογική περίοδο του Μάρτη, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 10 του Μάη. Η νέα ημερομηνία ορίστηκε για τις 20 του Ιούνη.

Οι δηλώσεις εισοδήματος

Στις 8 του Μάη άρχισαν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ μέχρι σήμερα έχει λήξει η προθεσμία για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7.

Οι προθεσμίες για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Μέχρι 27 του Μάη στο ψηφίο 8.
  • Μέχρι 29 του Μάη στο ψηφίο 9.
  • Μέχρι 31 του Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50.
  • Μέχρι 4 του Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ