ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία για την επιτυχία της αυριανής 24ωρης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που θα γίνουν στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της περιοχής.

Στη Λάρισα, όπου το Εργατικό Κέντρο πήρε απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία, οι προετοιμασίες για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων κορυφώνονται. Επίσης, καθημερινά πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία που παίρνουν πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα αποφάσεις συμμετοχής πήραν: To Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων- Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, η Ενωση Λογιστών, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων, η Ενωση Μηχανοξυλουργών, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Τυρνάβου και Αμπελώνα, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, το Σωματείο Εργαζομένων στα πλαστικά, το Σωματείο Καθαριστριών.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνουν με ανακοινώσεις τους και τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ και ΤΑΤ του νομού.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα, που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10 π.μ.

Οι προετοιμασίες εντείνονται και στην Καρδίτσα, όπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πήρε, ομόφωνα, απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Η συγκέντρωση στην Καρδίτσα, που συνδιοργανώνει το Εργατικό Κέντρο με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο Βόλο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Τρίκαλα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης

Την ώρα που οι εργατοπατέρες προκαλούν ανοιχτά πλέον

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πια οι προετοιμασίες για την αυριανή πανελλαδική απεργία στη Θεσσαλονίκη και την απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10.30 το πρωί. Κλιμάκια της Συντονιστικής Επιτροπής και του ΠΑΜΕ «αλωνίζουν» τις τελευταίες μέρες τους εργασιακούς χώρους, προβληματίζοντας, προτρέποντας, ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους για συμμετοχή στην απεργία.

Τη φωνή του αγώνα και της απεργίας μετέφερε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με περιοδεία που πραγματοποίησε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του κλιμακίου μοίρασαν τη Διακήρυξη για την απεργία και μίλησαν με τους εργαζόμενους στα στέκια των 3 σωματείων που καλύπτουν το χώρο του ΟΛΘ. Στη μεγάλη αίθουσα του «Οίκου του Λιμενεργάτη» συγκεντρώθηκαν οι φορτοεκφορτωτές και άκουσαν με προσοχή τη σύντομη ομιλία του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρου Κυριακίδη.

Ο Θ. Κυριακίδης χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο και τους βιομήχανους, που αποτελεί, όπως είπε, την ταφόπλακα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο ομιλητής τόνισε ότι οι επικίνδυνοι αυτοί σχεδιασμοί, στους οποίους συμμετέχει και η πλειοψηφούσα παράταξη της ΓΣΕΕ, που περιλαμβάνουν μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και παραγραφή των χρεών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχονται σε 25 τρισεκατομμύρια δρχ., πρέπει να απορριφθούν από την εργατική τάξη με αποφασιστικό αγώνα.

Επισήμανε ότι οι περσινές μεγαλειώδεις εργατικές κινητοποιήσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παγώσει τα μέτρα. Και σήμερα, είπε, μπορεί με κλιμάκωση των αγώνων της η εργατική τάξη να παρεμποδίσει τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων αυτών. Κάλεσε όλους τους λιμενεργάτες στο αγωνιστικό ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου την Τετάρτη 29 Μάη.

Περιοδεία πραγματοποίησε επίσης κλιμάκιο του ΠΑΜΕ στο καπνομάγαζο Παπαδόπουλου στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός καπνεργατριών στην επεξεργασία καπνού. Το κλαδικό τους σωματείο - το Παγκαπνεργατικό - έχει αποφασίσει συμμετοχή στην αυριανή απεργία. Οι εργαζόμενες επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα μέλη του κλιμακίου και άκουσαν με προσοχή τα όσα είπαν σε σχέση με τα νέα μέτρα που στην ουσία θα σημάνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καπνεργατών και καπνεργατριών δε θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη.

Οι εργαζόμενες της επιχείρησης εξέφρασαν τον προβληματισμό και την αγανάκτησή τους και δήλωσαν ότι η απεργία είναι ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους από το δρόμο του αγώνα.

Ανοιχτή πρόκληση

Μόνον ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η απόφαση διαφόρων ομάδων, που αυτοαποκαλούνται «κίνημα», να οργανώσουν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή της πανεργατικής διαδήλωσης, φιέστα σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατικής πλατφόρμας περί «αντιπαγκοσμιοποίησης». Μάλιστα, στη σχετική προκήρυξη των οργανωτών («Διεθνής Δράση»), αναφέρεται ως επίτευγμα η συμμετοχή της ΓΣΕΕ, συμμετοχή που κατά τους οργανωτές (ΣΥΝ και οι συν αυτώ) «αλλάζει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του σχετικά συντηρητικού ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος»!

Δηλαδή, οι εργατοπατέρες - απεργοσπάστες που ανέλαβαν να οδηγήσουν σε μια ιστορικού χαρακτήρα ήττα την εργατική τάξη, με την υπογραφή τους στην Εθνική Συμφωνία για το Ασφαλιστικό, είναι αυτοί που χρίζονται από τη «Διεθνή Δράση» και το ΣΥΝ «ριζοσπαστική δύναμη»!

Το γεγονός ότι επιλέχτηκε γι' αυτήν την πρόκληση η Θεσσαλονίκη του Μάη του ' 36, η Θεσσαλονίκη του Τσαρουχά και του Ζεύγου, η Θεσσαλονίκη όπου δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης, η Θεσσαλονίκη που έστειλε τους Ευρω-φονιάδες για βρούβες, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εργατική φρουρά σ' όλους τους χώρους της απεργίας

Στις 10, αύριο το πρωί, η συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο

Με την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι του Πειραιά, της στεριάς και της θάλασσας, δίνουν τη δική τους απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που τους πετσοκόβει τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, μετατρέπει την πόλη τους σε νεκροταφείο εργοστασίων και παραδίδει την περιουσία τους, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στα αρπαχτικά χέρια του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Την οργάνωση του αγώνα στον Πειραιά έχουν αναλάβει οι ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή να μεταφέρουν το αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ και στον τελευταίο εργαζόμενο, σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε εργατογειτονιά της πόλης.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη καθοριστεί οι ομάδες περιφρούρησης, που από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα βρίσκονται στα πόστα τους, για να αντιμετωπίσουν κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα καράβια. Ομάδες περιφρούρησης θα βρίσκονται, ακόμα, στις πύλες των εργοστασίων, στα γιαπιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα μηχανουργεία από το Ρέντη μέχρι το Πέραμα, στα τσαγκαράδικα και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ