ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνο τα επείγοντα στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι υγειονομικές μονάδες της χώρας - στο ΕΣΥ και στο ΙΚΑ - καθώς οι γιατροί και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Ηδη χτες οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 9 π.μ - 1 μ. και με απόφαση του σωματείου τους συμμετέχουν και στη σημερινή απεργία. Διεκδικούν μείωση των ορίων ηλικίας, την ένταξη του επαγγέλματός τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου του Σιούφα. «Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων του Κέντρου, ούτε τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τις διεκδικήσεις μας. Ζητάμε να απορρίψουν συνολικά τα αντεργατικά μέτρα και να οργανώσουν τον αγώνα μας για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και βελτίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας».

Αποφάσεις για τη συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά.

Η ΠΟΥΓΥΙΚΑ συνεχίζει την απεργία και αύριο με αιτήματα την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού καθώς είναι κενές 1.975 (ποσοστό 34%) απ' τις 5.875 οργανικές θέσεις. Το Φλεβάρη του 2002 προκηρύχτηκαν 282 θέσεις αλλά η προώθησή τους κωλυσιεργεί.

Επίσης, η ΠΟΥΓΥΙΚΑ ζητά «ανταποδοτικό οικονομικό κίνητρο» ως μερίδιο από το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για την παροχή υγειονομικών προς τρίτους. Αντί, δηλαδή, για μισθούς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες η Ομοσπονδία ολισθαίνει στις γλίσχρες διεκδικήσεις των κινήτρων που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αρθούν.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Προχωρούν σε αποκλεισμό του υπουργείου Ναυτιλίας

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την περασμένη βδομάδα
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την περασμένη βδομάδα
Στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση περνούν πλέον οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι από σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και αρχίζουν τριήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη. Πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά την επιβίωσή τους ως κλάδο, αφού χτες έγινε ορατό με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει την «πόρτα της κλειστή» για τη Ζώνη. Ειδικότερα, χτες σύμφωνα με τις προσωπικές δεσμεύσεις, την περασμένη Πέμπτη, του γενικού γραμματέα του ΥΕΝ Λ. Λαμπρόπουλου προς τους εκπροσώπους των σωματείων της Ζώνης, υποτίθεται ότι θα ανακοινώνονταν από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάπτυξη της Ζώνης και την προστασία των ανέργων. Ομως αντί αυτού οι εργατοτεχνίτες «εισέπραξαν» την... απουσία από το υπουργείο τόσο του γραμματέα όσο και του υπουργού!

Οι εργατοτεχνίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, η Ζώνη αιμορραγεί. Η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Πρέπει να δώσουμε τέλος στην κοροϊδία, να απαιτήσουμε να δώσουν επιτέλους λύσεις με βάση το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για την επιβίωσή μας, για την αξιοπρέπεια των οικογενειών μας» επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης. Αμέσως μετά ξεκίνησαν πορεία προς το ΥΕΝ. Εκεί τους περίμεναν πλήθος εργαζομένων του Πειραιά και εκπροσώπων μαζικών φορέων που συγκεντρώθηκαν για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους ενώ τα συνθήματα: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, φτάνει πια η κοροϊδία», «Αυτό το υπουργείο δεν είναι ναυτιλίας, είναι του εγκλήματος και της ανεργίας» αντήχησαν στο κέντρο του Πειραιά.

Οταν οι εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων πληροφορήθηκαν την απουσία του υπουργού και του γενικού γραμματέα, απαίτησαν να καθοριστεί ραντεβού για σήμερα, όμως και πάλι εισέπραξαν την άρνηση του υπουργού, την οποία μετέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δελημιχάλης. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) το υπουργείο θα είναι όλη μέρα κλειστό» ήταν η απάντηση του Ι. Πουντίδη και συνέχισε προς τους συγκεντρωμένους: «Δεν υποχωρούμε. Δε θα φύγουμε από το σβέρκο τους. Θα είμαστε συνέχεια μπροστά τους αν δε δώσουν λύσεις». Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, ο οποίος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τη σημερινή απεργία των ναυτεργατών παράνομη και τους κάλεσε να συμμετάσχουν αποφασιστικά στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ευεργέτες με χαλκευμένα στοιχεία

Μάρτυρες της θλιβερής εικόνας, καθηγητές Πανεπιστημίου μετά από τόσα χρόνια δουλιάς και κόπων να καταθέτουν τελικά τα διπλώματά τους στην υπηρεσία των εφοπλιστών, έγιναν χτες οι ναυτιλιακές συντάκτες που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Κύριο θέμα της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση μελέτης που φέρει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, με την οποία επιχειρείται να... πειστεί η κοινή γνώμη για τη... μεγάλη προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στον τόπο και την ελληνική οικονομία! Πρόκειται για μια μελέτη με στοιχεία ανυπόστατα, η οποία δυστυχώς φέρει τις υπογραφές 5 πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ «τη γενική επιστημονική εποπτεία - όπως αναφέρεται στη μελέτη - και τον έλεγχο της εκτέλεσης του έργου» είχε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Τζωάννος, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνέντευξη.

Ενδεικτικό της αναξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης, με τίτλο «Οι επιδράσεις της ελληνόκτητης φορτηγού ποντοπόρου ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία» είναι το νούμερο των...60 χιλ. Ελλήνων ναυτεργατών που... φέρονται ότι απασχολούνταν στα ποντοπόρα πλοία το 2000! Αυτό όταν τα στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αναφέρουν ότι μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2000 ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών που απασχολούνταν συνολικά σε κάθε κατηγορίας πλοία ήταν 18.450! Για 18 χιλ. απασχολούμενους Ελληνες ναυτεργάτες το 2000 κάνουν λόγο και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Βέβαια, όταν ρωτήθηκε ο καθηγητής πώς προέκυψαν τα στοιχεία της μελέτης, ανέφερε ότι η έρευνα ήταν δειγματοληπτική και βέβαια πρόκειται για στοιχεία που προήλθαν από ναυτιλιακές εταιρίες...

Βέβαια, ο πρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης Ι. Λύρας δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να αξιώσει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο ΥΕΝ για το διωγμό και των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια τους. Ενώ στο έντυπο της ετήσιας έκθεσης της ΕΕΕ που δόθηκε στους συντάκτες, αναφέρεται η ...«απογοήτευση» των εφοπλιστών επειδή «υφίσταται - όπως σημειώνεται - περιορισμένη πρόοδος στην προώθηση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας όπως η φιλελευθεροποίηση σημαντικών αγορών (π.χ. ενέργεια), η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και ο έλεγχος και η εκλογίκευση της δημόσιας δαπάνης. Η καθυστέρηση αυτή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας».

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Ψήφισαν ταξικά

Αύξηση ψηφισάντων και ενίσχυση του «Ενιαίου Αγωνιστικού Συνδυασμού»

Επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις οι εργαζόμενοι μέλη της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, οι οποίοι έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στον «Ενιαίο Αγωνιστικό Συνδυασμό». Χαρακτηριστικό στοιχείο των εκλογών στην Ενωση, που έγιναν μεταξύ 16 και 23 του Μάη, ήταν η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων σε ποσοστό 20,67% (173 άτομα) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2000. Σε σύνολο 1.010 ψηφισάντων, βρέθηκαν 986 έγκυρα και 24 λευκά ψηφοδέλτια για την εκλογή του νέου ΔΣ. Ο «Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός» έλαβε 893 ψήφους και κατέλαβε τις 10 από τις 11 έδρες στο νέο ΔΣ. Η «Γένοβα 2001 Λιθογράφων» έλαβε 52 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ. Η ΠΑΣΚΕ Λιθογράφων έλαβε 42 ψήφους και καμία έδρα.

Στην ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων στα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Τύπου Χάρτου, ο «Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός» έλαβε 913 έδρες και εξέλεξε 12 αντιπροσώπους για το ΕΚΑ και 18 για την Ομοσπονδία. Η «Γένοβα 2001 Λιθογράφων» έλαβε 35 ψήφους και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία. Η ΠΑΣΚΕ Λιθογράφων έλαβε 40 ψήφους και εξέλεξε από ένα αντιπρόσωπο για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Μπροστά η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα»

Σημαντική νίκη για τις ταξικές δυνάμεις στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, όπου ο συνδυασμός «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» κατέλαβε τις 9 από τις 11 έδρες στο νέο ΔΣ μετά τις εκλογές που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή.

Από τους 34 αντιπροσώπους που είχαν δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν 31. Η «Αγωνιστική Ταξική Συνεργασία» έλαβε 25 ψήφους και κατέλαβε 9 έδρες στη νέα διοίκηση και 3 στην Εξελεγκτική Επιτροπή, ενώ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η «Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων» έλαβε 6 ψήφους και κατέλαβε 2 έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ