ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
H Ολυμπιάδα του «μεγάλου αδερφού»

Σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη με πεζές περιπολίες αστυνομικών, χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης, ακόμα και εναέρια υποστήριξη (!) θα μετατραπεί η Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Βέβαια, όλα αυτά τα μέτρα ενδέχεται να διατηρηθούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αφού αφ' ενός μεν κανείς αρμόδιος δεν έχει μιλήσει για το αντίθετο αφ' ετέρου όλες οι εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες δεν προτίθενται ν' αφήσουν αυτή την υπόθεση να φύγει από τα χέρια τους με το πέρας των 17 ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι κάμερες θα παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με πλήθος ομάδων της αστυνομίας που θα περιπολούν κομβικά σημεία του ολυμπιακού δακτυλίου έχοντας εναέρια υποστήριξη, αλλά και επίγειες δυνάμεις άμεσης καταστολής των παραβάσεων (γερανούς κλπ.).

Την «Ομάδα Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων» θα συντονίζει η Ελληνική Αστυνομία και το σώμα της Τροχαίας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, όπου θα δημιουργηθεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας. Μέσα από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και ενδοεπικοινωνίας οι «ιθύνοντες» θα συντονίζουν όλα τα εμπλεκόμενα σώματα ασφαλείας, βάσει ενός σχεδίου που στοχεύει πρωτίστως στην πρόληψη και το δραστικό περιορισμό των παραβάσεων, καθώς και στη διευκόλυνση των μετακινήσεων των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας, χωρίς να παραβλέπονται οι λοιπές λειτουργίες της πόλης.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα εφαρμόσει τον Αύγουστο του 2004 ένα καθημερινό «μοντέλο» δράσης που θα βασίζεται στη συνεχή και αυστηρή προληπτική αστυνόμευση, η οποία θα συνίσταται μεταξύ άλλων: στη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών, στην τοποθέτηση ακίνητων ρυθμιστών της κυκλοφορίας σε κρίσιμα σημεία του Ολυμπιακού Οδικού Δικτύου, στην παρακολούθηση των λεωφορειολωρίδων από τους εικονολήπτες του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, στο συντονισμό και την κατεύθυνση των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, στη φωτογραφική καταγραφή παραβάσεων μέσω ειδικών τεχνικών συσκευών, στην επιτήρηση από αέρος της γενικότερης και ειδικότερης κατάστασης του Ολυμπιακού Οδικού Δικτύου, με εξασφάλιση ετοιμότητας των επίγειων δυνάμεων για ενίσχυση των μέτρων, σε 24ωρη βάση, όπου και όταν παραστεί ανάγκη.

Ακυρη η μικροπολιτική νομιμοποίησης των αυθαιρέτων

Κόλαφος στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Φραγμό στην ανεξέλεγκτη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων επιχειρεί να βάλει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο 2242 του 1994, με βάση τον οποίο προωθούνταν εντάξεις στα σχέδια πόλης περιοχών που περιέχουν μεγάλο ποσοστό αυθαιρέτων. Η απόφαση αυτή - που τελεί υπό την τελική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ - έχει φέρει σε αμηχανία, αν όχι σε πανικό, την κυβέρνηση, η οποία επενδύει πολλά στο «χαρτί» της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και στις πελατειακές σχέσεις που προκύπτουν από αυτή, και για τις επόμενες εκλογές. Πολύ περισσότερο που, ελέω της πολιτικής της, τα αυθαίρετα «πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς» υπολογίζονται σήμερα ότι ξεπερνούν τις 600.000!..

Οπως δήλωσε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Σ. Καμπέλης: «φαντάζομαι ότι αυτή η απόφαση δε θα περάσει στην ολομέλεια διότι είναι μια απόφαση που ανατρέπει το... σχεδιασμό μιας δεκαπενταετίας». Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η περιβόητη Επιχείρηση Πολεοδομική Ανασυγκρότηση που ξεκίνησε το 1994, ενώ από ένα σύνολο 123 περιοχών, συνολικής έκτασης 130.000 στρεμμάτων που είχε προγραμματιστεί το 1996 να ενταχθούν επιπλέον σε σχέδια πόλης, δεν έχει ακόμη καμία ενταχθεί!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ δεν μπορούν να εντάσσονται εκ των υστέρων στο σχέδιο πόλης διαμορφωμένες περιοχές γιατί έτσι επιβραβεύεται η αυθαιρεσία. Ως παραδείγματα αναφέρονται οι περιπτώσεις του Πόρτο Γερμενού και Προσηλίου όπου η αυθαίρετη δόμηση φτάνει το 70%, ενώ οι κατατμήσεις οικοπέδων φτάνουν στα 150 τ.μ., όταν η αρτιότητα στην Αττική είναι τα 20 στρέμματα και με βάση τις παρεκκλίσεις μπορεί να μειωθεί στα 750 τ.μ. Το συγκεκριμένο ΠΔ επεστράφη ως απαράδεκτο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως έγινε - τρεις μάλιστα φορές - κατά το παρελθόν και για το ΠΔ του Πόρτο Ράφτη.

Ο Σ. Καμπέλης παραδέχτηκε, πάντως, ότι ο νόμος 2242/94 είχε ως πρωταρχικό στόχο τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. «Ο νόμος, όταν ξεκίνησε, είχε αυτό το χαρακτήρα, δήλωσε. Δηλαδή αυτές οι περιοχές που για διάφορους λόγους δεν υπήρχε σχέδιο και αναπτύχθηκε αυθαίρετη δόμηση, έπρεπε να τακτοποιηθούν. Από κει ξεκίνησε ο νόμος»! Κατά τ' άλλα όσον αφορά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν κατεδαφιστεί μόνο μερικές τρώγλες και όχι πολυτελή αυθαίρετα μέσα ακόμη και στα δάση, έριξε τα βάρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επειδή, όπως είπε, αυτή έχει την αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, προφανώς, έχει για ευνόητους λόγους μόνο την αρμοδιότητα των... νομιμοποιήσεων!

Καλύτερα ο Χρ. Λαμπράκης

Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Χρήστου Λαμπράκη, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση των θεραπόντων γιατρών.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι συνεχίζεται η σταθεροποίηση της καρδιακής του λειτουργίας και εντείνεται η προσπάθεια για την ανακούφιση της πνευμονικής του λειτουργίας. Η επικοινωνία του με το περιβάλλον παραμένει άριστη.

ΣΥΡΟΣ
Αθωώθηκαν οι τρεις Τούρκοι

Αθώοι από τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της παράνομης κατοχής εκρηκτικών κρίθηκαν χτες από το Εφετείο της Σύρου οι τρεις Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι, στις 28 Αυγούστου 2001, συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη και από τότε κρατούνταν στις φυλακές της Χίου. Πρόκειται για τους Ισα Ολμέζ, Χουσεΐν Ντιλμάζ και Χουσεΐν Κιλίκ. Ενοχος για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία κρίθηκε μόνον ο Ισα Ολμέζ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή δύο χρόνων. Λόγω, όμως, έκτισης των δύο πέμπτων της ποινής του, σύντομα αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ
Η «ελεύθερη αγορά» σκοτώνει το περιβάλλον

Κυρώθηκε χτες από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η Συνθήκη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, γνωστή και ως Συνθήκη του Κιότο, η οποία, όμως, με το «εμπόριο της ρύπανσης» που καθιερώνει, δεν προστατεύει το κλίμα του πλανήτη από το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε την αντίθεσή του με τις διατάξεις της συνθήκης, υπογραμμίζοντας ότι η «ελεύθερη αγορά» είναι αυτή που είναι περιβαλλοντοκτόνα, καθώς τα διάφορα μονοπώλια, μέσω της μεταφοράς του συντελεστή ρύπανσης, θα μπορούν να σκοτώνουν ανεξέλεγκτα τον πλανήτη. Υπενθυμίζεται πως η συνθήκη προβλέπει ότι μια χώρα ή μία βιομηχανία, αντί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, θα μπορεί να αγοράσει το αντίστοιχο ποσοστό από άλλες χώρες ή άλλες βιομηχανίες, οι οποίες, για διάφορους λόγους δε θα το καλύπτουν.

Πρόκειται, στην ουσία, για προσφορά άλλοθι στα μονοπώλια και τις ισχυρές χώρες, προκειμένου να μη λάβουν κανένα ουσιαστικό μέτρο, αφού, εκτός των άλλων, η άλλη διαδικασία δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά. Οπως τόνισε ο Ν. Γκατζής, δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα, αφού η δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος μόλυνσης, τελικά, θα οδηγήσει σε αύξηση της μόλυνσης. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι μόνον ένα δυνατό κίνημα είναι σε θέση να πει «όχι» σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον του πλανήτη.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, είπε ότι η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι τόσο άσχημη όσο πιστεύεται και ισχυρίστηκε ότι η αύξηση της μόλυνσης το 2000 οφείλεται στις πυρκαγιές που υπήρξαν εκείνη τη χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ