ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το δυνάμωμα της ΕΕΛ

Διακήρυξη της «Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών», για τις αρχαιρεσίες στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Ανοιγμα των λογοτεχνών στην κοινωνία, υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και των δικαιωμάτων των λογοτεχνών είναι οι κεντρικοί άξονες της διακήρυξης της «Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων», προς την εκλογοαπολογιστική, τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, που θα γίνει την Κυριακή (2/6, 10 πμ).

Η ΑΠΕΛ-Σ ζητά την ψήφο των λογοτεχνών για να μπορέσει από καλύτερη θέση να αγωνιστεί για την ενότητα στην ΕΕΛ. Για: Να αποκτήσει ξανά το ιστορικό σωματείο την αίγλη του στην κοινωνία. Να ανοίξουν οι εκδηλώσεις της στον κόσμο, μέσω συνεργασίας με μαζικούς φορείς (συνδικάτα, ΤΑ κ.ά.). Νοικοκύρεμα των οικονομικών. Ιδρυση Ομοσπονδίας Λογοτεχνών. Αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕΛ.

Η παράταξη, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ζητήσει τη συγκρότηση υψηλόβαθμου προεδρείου της ΕΕΛ, στο οποίο να εκφράζονται ισότιμα και με πνεύμα συναδελφικότητας όλες οι παρατάξεις.

Οσον αφορά στα δικαιώματα των λογοτεχνών, η ΑΠΕΛ-Σ θα αξιώσει: Χορήγηση τιμητικών συντάξεων σε όλα τα μέλη της ΕΕΛ. Μείωση, στο ελάχιστο, των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή βιβλίων και εντύπων. Πιστή εφαρμογή του άρθρου 15 του Συντάγματος για την ισότιμη προβολή στα ΜΜΕ του έργου των πνευματικών ανθρώπων. Ετήσια επιχορήγηση της ΕΕΛ από το ΥΠΠΟ, με 10.000 ευρώ και οικονομική συμβολή στην ανακαίνιση του «Τρυπάρειου» στην Καλλιθέα, για να στεγαστεί το Αρχείο και η βιβλιοθήκη της Εταιρείας.

Η παράταξη προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνεταιρισμού έκδοσης και διακίνησης βιβλίων των μελών της ΕΕΛ, ώστε να δημοσιεύονται τα έργα τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς και ίδρυσης λογοτεχνικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Για την προβολή του έργου των μελών της ΕΕΛ, η παράταξη προτείνει την καθιέρωση λογοτεχνικών βραδινών μία φορά την εβδομάδα, αφιερωμένων σε έναν λογοτέχνη κάθε φορά και μεγαλύτερη αξιοποίηση του διαδικτύου.

Τέλος, η ΑΠΕΛ-Σ προτείνει την ενεργοποίηση της ΕΕΛ στους λαϊκούς αγώνες για τα εργατικά δικαιώματα, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για «να βγει επιτέλους η ΕΕΛ από το "καβούκι" της», όπως έκαναν στο παρελθόν, σπουδαία μέλη της, λχ οι Σικελιανός, Καζαντζάκης, Φωτιάδης κ.ά.

«Μαέστρος» οι μνήμες του

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο πόντιουμ της μεγάλης αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής ανεβαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης την Κυριακή (9μ.μ.) και τη Δευτέρα, για να διευθύνει κορυφαία λαϊκά έργα του. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», υπό τη διεύθυνσή του, θα παρουσιάσει τα «Λυρικότατα» και τους «Λιποτάκτες», σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη και ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου και Γιάννη Μπέζο, αντίστοιχα, τον «Επιτάφιο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου και Δημήτρη Μπάση και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», με ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου, Δ. Μπάση, Γ. Μπέζο. Συμμετέχει δωδεκαμελές φωνητικό σύνολο με διεύθυνση της Μελίνας Παιονίδου.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο συνθέτης αναφέρθηκε στις λαϊκές ρίζες του «Επιταφίου» και του «Τραγουδιού του νεκρού αδελφού», έργα που πηγάζουν από τη «μυθολογία του εμφυλίου». Μίλησε για τα χρόνια της εξορίας. Για τη «ματωμένη ευαισθησία» του, που ήρθε σε επαφή με τον λαϊκό ήχο. Για τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, που έλαβε στο Παρίσι με την υποσημείωση ότι το βιβλίο κάηκε επί δικτατορίας Μεταξά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Για τα ερεθίσματα που δέχτηκε κι έκαναν τη μουσική του ν' αναβλύσει και να συνδεθεί με κορυφαίες ποιητικές δημιουργίες. «Θα διευθύνω με όλες μου τις μνήμες», είπε «και θα χαρώ αν αυτές οι μνήμες, που έντυσα με μουσική και στίχους, μπορούν να προβληματίσουν και τους νεότερους».

Ελληνικό φεστιβάλ Χορού

Η ομάδα χορού «Αμάλγαμα»
Η ομάδα χορού «Αμάλγαμα»
Με την ελπίδα το φετινό Φεστιβάλ Χορού να γίνει ετήσιος θεσμός, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων διοργανώνει, στο θέατρο «Κ. Δανδουλάκη» (Αγ. Μελετίου 61α), τριάντα έξι βραδιές για το χορό, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17/6. Συμμετέχουν 17 ομάδες, επί ίσοις όροις, χωρίς να γίνεται προεπιλογή και εκ των προτέρων αξιολόγηση.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Σωματείου, Π. Γάλλιας, σημείωσε ως αφετηρία του Φεστιβάλ, την 29η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού, οπότε πραγματοποιήθηκε ημερίδα με χορογραφικές προσεγγίσεις και ανοιχτή συζήτηση για θέματα που αφορούν στο χορό. Στην ημερίδα τιμήθηκε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, η Ζουζού Νικολούδη. Ακόμη, ο Π. Γάλλιας αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης στέγης, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι ν' αποκτήσει ο Χορός μόνιμη στέγη».

Στο πρόγραμμα του Ιουνίου περιλαμβάνονται οι παραστάσεις: Μία ακόμη βραδιά χορού για να στηριχτεί οικονομικά και ψυχικά η Ματίνα (5/6). Στις 12, 13, 14/6 οι ομάδες: «Vis Mortix» της Λ. Βελισσαρίου και η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου. Στις 17, 18, 19/6 το χοροθέατρο «Αλλού, εδώ, παντού» της Π. Λάζου. Στις 22, 23, 24/6, οι ομάδες «Μετ' εμποδίων» της Μ. Καραλέκα και «Α ΚΙΝ» της Μ. Μαυρογένη. Στις 27, 28, 29/6 η ομάδα «Αμάλγαμα» της Μ. Γοργία.

Κεφαλονιά και θέατρο

Τα Επτάνησα, ιδιαίτερα η Κεφαλονιά, είχαν επί πολλούς αιώνες στενή σχέση με το θέατρο. Η σχέση αυτή δίνει το ερέθισμα για το συνέδριο «Η Κεφαλονιά και το θέατρο», που οργανώνουν στο Αργοστόλι η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αργοστολίου και το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο. Το συνέδριο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο (1, 2/6) στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

Ο Κεφαλονίτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος θα τιμηθεί για τη συμβολή του στην προώθηση του Επτανησιακού Θεάτρου, θα μιλήσει με θέμα «Πέτρος Κατσαΐτης. Κεφαλονίτης δραματουργός 1660/65-1738/42». Ανάμεσα στις ομιλίες περιλαμβάνονται της Εμυς Βασιλάκου, με θέμα «Αγνωστα κεφαλονίτικα θεατρικά κείμενα του 19ου αιώνα», του Διονύση Μουσμούτη για τους «Ιταλικούς θιάσους στην Επτάνησο», του Γιώργου Χατζηδάκη για τους «Σολωμούς της Κεφαλονιάς» κ.ά.

Το συνέδριο θα κλείσει με τιμητική ομιλία του προέδρου του Θεατρικού Μουσείου Κώστα Ασημακόπουλου για τον Σπύρο Ευαγγελάτο, ενώ για τον σκηνοθέτη και σύζυγό της θα μιλήσει η Λήδα Τασοπούλου.

«Ο Τύπος της τέχνης»

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις «Ο Τύπος της Τέχνης» που οργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Χτες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το θέατρο με θέμα: «Οι δημοσιογράφοι επί σκηνής», με εισηγητές τους Αννα Συνοδινού, Νίνο Φενέκ Μικελίδη, Γιώργο Χριστοφιλάκη και ανάγνωση αποσπασμάτων θεατρικών έργων των Ασημάκη Γιαλαμά, Ανδρόνικου Μαρκάκη, Θόδωρου Πατρικαρέα, κ.ά. από τους Φ. Κομνηνού, Τ. Χαλκιά, Τ. Χρυσικάκο. Σήμερα τις εκδηλώσεις θα κλείσει (9μ.μ.) ο συνθέτης Γιάννης Λεμπέσης με τη «Λαϊκή στράτα» του.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ της φετινής 25ης Γιορτής Βιβλίου απονεμήθηκε στον Κώστα Βουκελάτο, εκδότη του περιοδικού «Ιχνευτής», το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή των θεμάτων και προβλημάτων του ελληνικού βιβλίου. Σήμερα (8 μ.μ.), η υπουργός Β. Παπανδρέου θα εγκαινιάσει τις θεματικές εκθέσεις «Περιβάλλον και βιβλίο» (περίπτερο του ΥΠΕΧΩΔΕ) και «Μικρά Ασία 1922-2002» και θα απονείμει στη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου ειδικό βραβείο, το οποίο θέσπισε ο Σύλλογος Εκδοτών - Βιβλιοπωλών για τη μεγάλη προσφορά των ανθρώπων του πνεύματος στα γράμματα και τον πολιτισμό.

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Αθηναίων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει αύριο (8.30μμ) ένα νέο δημοτικό κινηματογράφο. Πρόκειται για τον κινηματογράφο «Στέλλα» (Τενέδου 34, Κυψέλη), που ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα τιμηθούν ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης και ο Κώστας Βουτσάς. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, με ερμηνεύτρια την Β. Ζήλου, θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στην εποχή του παλιού εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου. Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Κορίτσια για φίλημα».

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ της Ακαδημίας Αθηνών σήμερα (7μμ) το αντεπιστέλλον μέλος της, καθηγητής Λουί Γκοντάρ θα κάνει επιστημονική ανακοίνωση με θέμα «Οι νέες πινακίδες Γραμμικής Β των Θηβών και η Μυκηναϊκή θρησκεία». Η ανακοίνωση θα συνοδευτεί με προβολή σχετικών διαφανειών.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΟΡΟΥ Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν, του Δήμου Βύρωνα, θα παρουσιάσει σήμερα (9μ.μ.) στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα «Αννα Συνοδινού», την κεντρική παράσταση της Ερασιτεχνικής Σχολής του. Τίτλος της --εμπλουτισμένης με κινησιολογικά στοιχεία του αθλητισμού-- παράστασης είναι «Αθλοι, Χοροί και Αθλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ