Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το δυνάμωμα της ΕΕΛ

Διακήρυξη της «Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών», για τις αρχαιρεσίες στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Ανοιγμα των λογοτεχνών στην κοινωνία, υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και των δικαιωμάτων των λογοτεχνών είναι οι κεντρικοί άξονες της διακήρυξης της «Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων», προς την εκλογοαπολογιστική, τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, που θα γίνει την Κυριακή (2/6, 10 πμ).

Η ΑΠΕΛ-Σ ζητά την ψήφο των λογοτεχνών για να μπορέσει από καλύτερη θέση να αγωνιστεί για την ενότητα στην ΕΕΛ. Για: Να αποκτήσει ξανά το ιστορικό σωματείο την αίγλη του στην κοινωνία. Να ανοίξουν οι εκδηλώσεις της στον κόσμο, μέσω συνεργασίας με μαζικούς φορείς (συνδικάτα, ΤΑ κ.ά.). Νοικοκύρεμα των οικονομικών. Ιδρυση Ομοσπονδίας Λογοτεχνών. Αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕΛ.

Η παράταξη, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ζητήσει τη συγκρότηση υψηλόβαθμου προεδρείου της ΕΕΛ, στο οποίο να εκφράζονται ισότιμα και με πνεύμα συναδελφικότητας όλες οι παρατάξεις.

Οσον αφορά στα δικαιώματα των λογοτεχνών, η ΑΠΕΛ-Σ θα αξιώσει: Χορήγηση τιμητικών συντάξεων σε όλα τα μέλη της ΕΕΛ. Μείωση, στο ελάχιστο, των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή βιβλίων και εντύπων. Πιστή εφαρμογή του άρθρου 15 του Συντάγματος για την ισότιμη προβολή στα ΜΜΕ του έργου των πνευματικών ανθρώπων. Ετήσια επιχορήγηση της ΕΕΛ από το ΥΠΠΟ, με 10.000 ευρώ και οικονομική συμβολή στην ανακαίνιση του «Τρυπάρειου» στην Καλλιθέα, για να στεγαστεί το Αρχείο και η βιβλιοθήκη της Εταιρείας.

Η παράταξη προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνεταιρισμού έκδοσης και διακίνησης βιβλίων των μελών της ΕΕΛ, ώστε να δημοσιεύονται τα έργα τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς και ίδρυσης λογοτεχνικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Για την προβολή του έργου των μελών της ΕΕΛ, η παράταξη προτείνει την καθιέρωση λογοτεχνικών βραδινών μία φορά την εβδομάδα, αφιερωμένων σε έναν λογοτέχνη κάθε φορά και μεγαλύτερη αξιοποίηση του διαδικτύου.

Τέλος, η ΑΠΕΛ-Σ προτείνει την ενεργοποίηση της ΕΕΛ στους λαϊκούς αγώνες για τα εργατικά δικαιώματα, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για «να βγει επιτέλους η ΕΕΛ από το "καβούκι" της», όπως έκαναν στο παρελθόν, σπουδαία μέλη της, λχ οι Σικελιανός, Καζαντζάκης, Φωτιάδης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ