ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2002
Σελ. /64
Εμπόριο προοδευτισμού

Γιατί ο Κ. Σημίτης «πουλάει» σε δόσεις το αγωνιστικό παρελθόν του;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Γιατί ο Κ. Σημίτης αισθάνεται την ανάγκη να πουλάει σε δόσεις το αγωνιστικό παρελθόν του; Γιατί περιφέρει στην αγορά πότε τις Κορυσχάδες, πότε την αντίσταση στη χούντα και πότε τους φακέλους της Ασφάλειας επί Κ. Καραμανλή; Γιατί χρειάζεται να ανατρέξει στο απώτερο παρελθόν για να βρει «αποδείξεις» για τις διαφορές του με τη Δεξιά; Γιατί επιδίδεται σε αυτό το εμπόριο προοδευτισμού με μπαγιάτικο «πράμα»;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βρει κάτι από το σήμερα που να πείθει ότι η πολιτική του διαφέρει από τη ΝΔ. Είναι αδύνατο να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή εκεί που θα τον βόλευε, δηλαδή στο «δεξιά-αντιδεξιά», απλούστατα γιατί ο διαχωρισμός έχει γίνει αλλού, αφήνοντας τον ίδιο και τον εκσυγχρονισμό του στην απέναντι όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα.

Δεν υπάρχει «σημείο επαφής» με τα λαϊκά στρώματα, πολύ περισσότερο με τον κόσμο της Αριστεράς. Και δεν πρόκειται βέβαια να αποκτήσει τη λαϊκή «συμπάθεια» υποδυόμενος τον ...«διωκόμενο» (μετά από 20 χρόνια στην εξουσία) ή επιδεικνύοντας τις αγωνιστικές περγαμηνές του. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έχει προ πολλού «καθαρίσει» με τις αυταπάτες για το τι μπορεί να περιμένει ή όχι από την κυβέρνηση Σημίτη. Εχει καταλάβει, με οδυνηρό πολλές φορές τρόπο, ότι αποτελεί τον «εχθρό» της πολιτικής της.

Οι μηχανισμοί καταστολής επί «εκσυγχρονισμού» είναι πολύ πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί από την εποχή του ιδρυτή της ΝΔ, και βέβαια ούτε λεπτό δεν έχουν σταματήσει οι παρακολουθήσεις της Ασφάλειας και η καταχώριση των «προσωπικών δεδομένων» σε διάφορα αρχεία. Ούτε η άσκηση ωμής αστυνομικής βίας απέναντι στο λαϊκό κίνημα είναι στοιχείο που διαφοροποιεί την κυβέρνησή του από τη «δεξιά». Κάθε άλλο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΝΕΟΣ» ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟ

ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ; «Πολλοί στην Ουάσιγκτον σήμερα θεωρούν ότι οι ημέρες του ΝΑΤΟ είναι μετρημένες, και η αιτία είναι η άρνηση των Ευρωπαίων να δαπανήσουν μεγαλύτερα κονδύλια για την άμυνα. Αξιωματούχος του Πενταγώνου χαρακτήρισε πρόσφατα τους Ευρωπαίους ως "αναξιόπιστους φίλους", θεωρώντας πως το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον χρήσιμο και ότι ήρθε η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να αναζητούν νέες συμμαχίες... Ομως το να ισχυρίζεται κανείς ότι μόνον οι Ευρωπαίοι ευθύνονται για την κατάσταση των διατλαντικών σχέσεων ή ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης μιας συμμαχίας σαν το ΝΑΤΟ, είναι λανθασμένο όσο και επικίνδυνο» (ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΡΟΛΟΥ: «Η συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον αυτοπροσδιορισμό του ρόλου του. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι μια ουσιαστική αναθεώρηση του ρόλου της Συμμαχίας πριν από τη Σύνοδο της Πράγας. Ο στρατιωτικός ρόλος του ΝΑΤΟ ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει. Η Συμμαχία δεν ορίζεται πλέον από τη σοβιετική απειλή... Το ΝΑΤΟ είχε πάντα μια πολιτική διάσταση, η οποία γινόταν ολοένα και πιο σημαντική όσο η Συμμαχία διευρυνόταν. Χωρίς όμως έναν συγκεκριμένο αμυντικό ρόλο, το ΝΑΤΟ θα πάψει σύντομα να υπάρχει» (ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ; «Οταν πρόκειται για στρατιωτικά ζητήματα, οι ΗΠΑ υποτιμούν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Οι αναλύσεις του τελευταίου τεύχους της επιθεώρησης "Foreign Affairs" περιλαμβάνουν έμμεσες, μόνο, αναφορές στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί συντάκτες, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απλώς δε βλέπουν την Ευρώπη ως στρατιωτικό παίκτη. Εχουν δίκιο φυσικά... Εν τούτοις έχουν και άδικο. Αργά αλλά σταθερά η Ευρώπη κάνει βήματα προς τη μετατροπή της σε μια στρατιωτική δύναμη που θα μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» (ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ε9: ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟ 2003.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ.

ΧΩΡΑ: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΖΥΜΩΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!

ΤΑ ΝΕΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΕΞΩ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: Πανελλαδικές: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΙΩΚΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΕΚΤΕΡΙΔΗ!..

ΕΣΤΙΑ: ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ - Διάτρητη η διάταξις για ΜΜΕ - προμήθειες.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πυροτεχνήματα: «Σε προσωπική αντιπαράθεση με πυροτεχνήματα επιδόθηκαν χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σε μια πολύωρη συζήτηση για την οικονομία που δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο. Κύριο χαρακτηριστικό της η ανταλλαγή οξύτατων χαρακτηρισμών μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και η ανταλλαγή ντοκουμέντων για λόγους εντυπωσιασμού περισσότερο». (Από το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ).

Προεκλογικές εξαγγελίες: «Ηταν ίσως η πιο "πολιτική" ομιλία του πρωθυπουργού σε μια συζήτηση για την οικονομία. Ο κ. Σημίτης δεν αναφέρθηκε τόσο σε δείκτες όσο επετέθη στη ΝΔ και στον Κ. Καραμανλή κάνοντας ταυτόχρονα προεκλογικές εξαγγελίες για αύξηση μισθών και πραγματική σύγκλιση» (Από το ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Εγκαίνια προεκλογικά: «Με τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας άνοιξε ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος, που προμηνύεται ιδιαιτέρως έντονη και με άφθονη παρελθοντολογία. Η συνεδρίαση κινήθηκε σε ρυθμούς... "σκληρού ροκ", με τον τόνο να τον δίνει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος επέμεινε στην τακτική της όξυνσης και των διαχωριστικών γραμμών» (Από πρωτοσέλιδο θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

«Καθαρά πρωθυπουργική»: «Ούτε το θεατρικό "σόου" του Κ. Σημίτη ούτε οι παραπομπές του σε διχαστικά κείμενα του παρελθόντος πέτυχαν να αντιστρέψουν τις εντυπώσεις από την καθαρά πρωθυπουργική εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή για την οικονομία» (Από την πρώτη σελίδα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ