ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αποφασιστική απάντηση στην επιχειρούμενη ανατροπή

Η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ τίναξαν στον αέρα τη συμφωνία Πολυζωγόπουλου - Ρέππα

Εφτασε η ώρα της αποφασιστικής σύγκρουσης με την αντιασφαλιστική, αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η στιγμή να δείξουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο ότι έχουν δίκιο, αλλά ότι έχουν και τη δύναμη να το επιβάλλουν. Οι χθεσινές αποφάσεις των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, δίνει συνέχεια στο δρόμο του αγώνα που διεξάγουν με επιμονή και δυναμισμό οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες.

Η συνεπής αγωνιστική στάση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ξεκάθαρη επιμονή των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για σύγκρουση με ταξικούς όρους, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Δημιούργησε προϋποθέσεις εμπιστοσύνης για την προοπτική του αγώνα σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από τη δράση των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι δυνατότητες της επερχόμενης, κοινής, απεργιακής κινητοποίησης είναι απεριόριστες. Η δυναμική της συνολικής ενεργοποίησης της εργατικής τάξης διευρύνει αναγκαστικά το διεκδικητικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση, που δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει όχι μόνο τα αντιασφαλιστικά της σχέδια, αλλά και συνολικά μια σκληρή αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύναμη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Την ενωμένη δύναμη των εργατών και υπαλλήλων όλης της χώρας.

Η απεργία δε θα κρίνει μόνο την τύχη του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά πολλά περισσότερα. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια άλλη πορεία για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του εργαζόμενου λαού για μια σειρά από ζητήματα. Οπως και να έχει, ο, τι και να ακολουθήσει της κινητοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης, η επόμενη μέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Οπου οι νόμοι, οι ρυθμίσεις, τα μέτρα, οι πολιτικές που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και εντείνουν την εκμετάλλευσή τους, για να ενισχύεται όλο και περισσότερο το κεφάλαιο, θα στηρίζονται σε «πήλινα πόδια».

Εκ των πραγμάτων θα ξεχωρίσει καθοριστικά και η «ήρα από το στάρι» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οταν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας θα παλεύουν συνάδελφο το συνάδελφο για να κατέβει στην απεργία, τότε θα δουν πολύ καθαρά ποιος θα βρεθεί απέναντί τους, εχθρός στον αγώνα τους, αντίπαλος στο πλευρό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ηδη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος άρχισε να μιλά για «εκτροπή», την ίδια στιγμή που τα γρανάζια της αντίστασης έχουν αρχίσει να κινούν μια ακόμη κινητοποίηση που αναμένεται ακόμη πιο ισχυρή από τις προηγούμενες. Αναντίρρητα, η στήριξη της απεργίας απαιτεί την περιφρούρησή της, την ακύρωση και της παραμικρής επιχείρησης απεργοσπασίας, το ξέβρασμα όσον εναντιωθούν στον αγώνα.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Μόνος του ο Πολυζωγόπουλος

Απομονώθηκε η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κήρυξη 24ωρης απεργίας για το Ασφαλιστικό

Πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία σε συντονισμό και με την ΑΔΕΔΥ, κατά την περίοδο συζήτησης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, κήρυξε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση πάρθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης με τις ψήφους των 23 συμβούλων (από τους 45), των παρατάξεων ΔΑΣ - ΔΑΚΕ - ΑΠ και της συνδικαλίστριας της ΠΑΣΚΕ Μ. Φραγκιαδάκη. Σε δελτίο Τύπου για το σκεπτικό της απόφασης, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τη διαφωνία με την κυβερνητική πρόταση στο Ασφαλιστικό, «γιατί δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αρνείται βασικά αιτήματα των συνδικάτων, ενώ οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος ασφάλισης». Σημειώνει ακόμα ότι η ΓΣΕΕ επιμένει στις πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια έγινε σε έντονο κλίμα, το οποίο δημιούργησαν κυρίως οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο να «σέρνει το χορό» της λυσσαλέας αντίδρασης στην πρόταση των υπολοίπων παρατάξεων για απεργιακή κινητοποίηση. Προβάλλοντας συνεχώς την απόφαση του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου, υποστήριξαν αυθαίρετα ότι δεν μπορεί να πάρει απόφαση για κινητοποίηση η διοίκηση.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η υπεράσπιση των όσων συμφώνησε η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ με την κυβέρνηση για το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μια συμφωνία που την παρουσίασαν μάλιστα σαν «νίκη» των εργαζομένων και της ΓΣΕΕ. Επιπρόσθετα, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος αναλώθηκε στα «κατορθώματα» του «κοινωνικού διαλόγου» που στήριξε με σθένος. Μάλιστα, καρπώθηκε και προσωπικά μερίδιο από αυτή την «επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε, για να εκφράσει στη συνέχεια τη βιασύνη του για την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Στην απέναντι όχθη ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε βάρος των εργαζομένων και ότι δε λύνουν τα σύγχρονα προβλήματά τους, προτείνοντας την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.

Επισήμανε ακόμη ότι σε μια εποχή που υπάρχει συσσώρευση κερδών και πλούτου, το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, για σύνταξη με 9.000 ένσημα. «Εμείς δεν καταθέτουμε αιτήματα σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα και τις άλλες αστικές θεωρίες που θέλετε να βάλετε στη συνείδηση των εργαζομένων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης, τόνισε ότι πρέπει κυβέρνηση και εργοδότες να αναλάβουν την κάλυψη του συνολικού κόστους της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Γ. Μανώλης, επικεφαλής της ΔΑΚΕ, σημείωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν απέχουν από τις πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να επιμείνει στην τριμερή χρηματοδότηση και πρότεινε απεργιακή κινητοποίηση.

Ο Α. Καλύβης από την Α.Π. πρότεινε επίσης απεργιακή κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι με τα μέτρα παραγράφονται τα κλεμμένα από τα ταμεία, πριμοδοτείται η ιδιωτική ασφάλιση και μειώνονται οι συντάξεις.

Το διαφαινόμενο κλίμα για την κήρυξη απεργίας δεν άρεσε όμως στην ΠΑΣΚΕ, η οποία στην προσπάθειά της να στηρίξει ξανά την κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές, επιδόθηκε στις προσφιλείς μεθόδους του κυβερνητικού συνδικαλισμού και αποχώρησε πριν την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα απόφασης για το Ασφαλιστικό!!!

Μετά τη λήψη της απόφασης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, φανερά εκνευρισμένος καθώς έβλεπε να κινδυνεύουν όσα έδωσε σε κυβέρνηση και εργοδότες - με τη συναίνεση για μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, παραγραφή χρεών προς τα ταμεία - προχώρησε σε μπαράζ αρνητικών δηλώσεων. Κάνοντας λόγο για «εκτροπή», πραξικοπηματικές διαδικασίες και κομματικές σκοπιμότητες, προανήγγειλε ουσιαστικά μια επιχείρηση απεργοσπασίας, κάτι που η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ επανέλαβε και στις προηγούμενες απεργίες.

Λαϊκή κατακραυγή

Οργή, αγανάκτηση, αλλά και απόφαση για μία διαρκώς εκφρασμένη ταξική αλληλεγγύη, καταγράφεται σε έναν τεράστιο αριθμό ανακοινώσεων που εκδίδουν ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς του μαζικού - λαϊκού και εργατικού κινήματος με αφορμή την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των απεργών ναυτεργατών. Ο αριθμός των φορέων που καταγγέλλουν την κρατική τρομοκρατία δεν επιτρέπει καν την αναφορά όλων. Ο «Ρ» συνεχίζει και σήμερα την ενδεικτική παρουσίαση των τίτλων μόνο των φορέων που έχουν εκδώσει σχετική καταγγελτική ανακοίνωση: Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ΕΚ Ρόδου, ΕΚ Σάμου, ΕΚ Αρκαδίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Ελλάδος, Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ταύρου, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ», Σωματείο Εργαζομένων «ΣΟΦΤΕΞ», Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ, Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ Αθηνών, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιά, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Λάρισας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, τα σωματεία ΔΕΥΑΚ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οικοδόμων στην Καλαμάτα, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στην Πάτρα, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερρών - Σουφλίου.

Επίσης ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν οι: ΟΛΜΕ, Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση (ΝΑΣΥ) Τρικάλων, Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ», Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Περιστερίου, Ομάδα Γυναικών Οικογενειών Ναυτικών μέλος της ΟΓΕ.

Χαρακτηριστικό το ψήφισμα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που «καταδικάζει και εκφράζει την πλήρη αντίθεση στην κρατική κατασταλτική αυθαιρεσία, η οποία παραπέμπει τον ελληνικό λαό σε ένα οριστικό παρωχημένο παρελθόν και η οποία ενοχοποιεί και καταστέλλει τους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων, σε μια εποχή που τα επιτεύγματα της επιστήμης και ο παραγόμενος πλούτος μπορούν να επιλύσουν τα βασικά τους προβλήματα». Ψήφισμα καταδίκης εξέδωσε επίσης και ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΜΠ.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Συνέχιση του αγώνα και συντονισμός
  • Σε 24ωρη απεργία και συντονισμό με τη ΓΣΕΕ προχωρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
  • Ολοι στην απεργία, διαρκής δράση, το κάλεσμα της ΤΑΔΗΣΥ

Την κλιμάκωση του αγώνα για την απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, επαναβεβαίωσε χτες ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με την απόφασή του για 24ωρη πανελλαδική απεργία, αλλά και με συγκεκριμένη αναφορά για το συντονισμό με τα συνδικάτα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και τη ΓΣΕΕ.

Η απόφαση αυτή εναρμονίζεται με την αγωνιστική διάθεση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτή εκφράστηκε και στην τελευταία απεργία στις 29 Μάη, αλλά και πιο πριν, όπου σημειώθηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου. Αποτυπώνει επίσης την αποτελεσματικότητα της συνεπούς στάσης και πίεσης προς τα όργανα της ΑΔΕΔΥ, της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ), η θέση της οποίας για συνέχιση των κινητοποιήσεων, κλιμάκωση, συντονισμό με τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, συνολική απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων και απεμπλοκή από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, συνάντησε την αποδοχή των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος στην εισήγησή του, επισήμανε ότι εκτός από την 24ωρη απεργία, η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με διάφορες μορφές, «οι οποίες πρέπει να βρεθούν στο νου όλων των στελεχών της οργάνωσης», δεν εξαντλείται στην απεργία, αλλά εξαπλώνεται πριν και μετά από αυτή.

Ανέφερε επίσης ότι «πάρα πολλοί νόμοι έχουν αχρηστευτεί στην πορεία από τη δυναμική του κινήματος» και αναφέρθηκε στα νέα χαρακτηριστικά που απέκτησε ο αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων με τις τελευταίες κινητοποιήσεις, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν, καθώς ο αγώνας που διεξάγει η ΑΔΕΔΥ πρέπει να έχει διαχρονικό χαρακτήρα χωρίς εκπτώσεις στα θέματα των μισθών και των συντάξεων.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της ΑΔΕΔΥ βρίσκεται επίσης η απαίτηση για: νέα ασφαλιστικά δικαιώματα, βελτίωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με τρόπο που να μη θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δικαιώματα του πολίτη.

Οι σύμβουλοι της ΤΑΔΗΣΥ στις τοποθετήσεις επικέντρωσαν στο κάλεσμα «όλοι στη γενική απεργία» και έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι και την απεργία με διάφορες μορφές, να ενεργοποιηθεί το σύνολο των συνδικαλιστικών στελεχών της ΑΔΕΔΥ, των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και των Νομαρχιακών Τμημάτων, να γίνει υπόθεση κάθε δημόσιου υπάλληλου η επιτυχία της απεργίας.

Στάθηκαν επίσης στην ανάγκη να χαραχτεί άμεσα πρόγραμμα δράσης που να μπει μπροστά από τη Δευτέρα, με συγκεκριμένες χρεώσεις συνδικαλιστών για περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με καθορισμό των ωρών, των ημερών και των υπηρεσιών, για συσκέψεις Ομοσπονδιών, ενημερωτικές συγκεντρώσεις εργαζομένων, συγκλίσεις Νομαρχιακών Τμημάτων. Με λίγα λόγια επέμειναν για τη λήψη και εφαρμογή όλων εκείνων των πρακτικών μέτρων που θα συσπειρώσουν τους εργαζόμενους και θα εξασφαλίσουν ένα δυναμικό, αποφασιστικό χτύπημα στην κυβερνητική πολιτική.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε χτες αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Δηλώσαμε στη ΓΣΕΕ, ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα μέτρα τα οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση, γιατί στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια υποχρηματοδότηση ενός Ταμείου, που θα είναι Ταμείο φτώχειας. Και μάλιστα εντελώς αποσυνδεδεμένο από τον άλλο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Θεωρούμε ότι τώρα είναι ακόμα πιο δυνατό να αναδειχτούν οι αγώνες των εργαζομένων. Οι αγώνες πρέπει να αναπτυχθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αν είναι ενωτικοί και μαζικοί υπάρχει δυνατότητα να παρεμποδιστεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας αυτός πρέπει να δείξει, ότι δεν είναι διατεθειμένοι οι εργαζόμενοι να σκύψουν το κεφάλι και ότι όσα εμπόδια μπαίνουν μπροστά τους θα τα ανατρέψουν στην πορεία.

Σήμερα δοκιμάζεται ακριβώς η συνειδητοποίηση των εργαζομένων, ότι όχι μόνο έχουν δίκιο, αλλά και τη δύναμη να το επιβάλλουν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Η συμμετοχή και η μαχητικότητα θα κρίνουν πολλά

Με δήλωσή του μετά την απόφαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για την απεργία, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, σημειώνει:

«Η κήρυξη της νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για την κοινωνική ασφάλιση αποτελεί για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους εργαζόμενους, μια νέα δυνατότητα ώστε με τη δράση και τις θέσεις τους, ν' αποκαλύψουν την ουσία, της αντιασφαλιστικής κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα να προβάλλουν τις σύγχρονες απαιτήσεις της εργατικής τάξης. Να αποκρούσουν την κρατική βία, και τον αυταρχισμό.

Ο αγώνας τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία. Ολα θα κριθούν από την καθολική συμμετοχή στην απεργία και τη μαχητικότητα του κινήματος. Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη. Η πολιτική της δεν είναι άτρωτη. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τα αντιασφαλιστικά μέτρα να μείνουν στο συρτάρι. Ολοι στον αγώνα. Ολα για κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν.»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ