ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης

Motion Team

Αύριο πραγματοποιείται η σύσκεψη εργατικών, συνδικαλιστικών και μαζικών λαϊκών φορέων στη Θεσσαλονίκη, με στόχο το συντονισμό της δράσης για την ανάπτυξη πολύμορφων αντιιμπεριαλιστικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Τη σύσκεψη οργανώνει η Επιτροπή Θεσσαλονίκης «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» στο ΕΚΘ και ώρα 5 το απόγευμα, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα συμμετοχής σε μαζικούς φορείς σ' όλη την Ελλάδα. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ακόμα οι αντίστοιχες Επιτροπές Αθήνας και Πειραιά, που έχουν ήδη συγκροτηθεί και χαρακτηρίζονται - όπως και της Θεσσαλονίκης - από τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων.

Νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα θα δρομολογηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη από τους ηγέτες της ΕΕ, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του πολυεθνικού κεφαλαίου και την ενίσχυση του σκληρού πυρήνα της ΕΕ στη λήψη των αποφάσεων. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της Συνόδου η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε μια σιδερόφραχτη πόλη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» επιδιώκει να αντιτάξει μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δραστηριότητες, από τώρα μέχρι και τον Ιούνη του 2003. Οι κινητοποιήσεις, στηριζόμενες σε μια ευρεία αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, θα στοχεύουν ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Ενάντια στις κεντροαριστερές και κεντροδεξιές προτάσεις διαχείρισης του συστήματος.

Φιλοδοξία της «Δράσης Θεσσαλονίκη 2003» είναι στον αγώνα αυτό να συναντηθούν τα κινήματα των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, της παιδείας, της ειρήνης, της οικολογίας και του πολιτισμού για να δώσουν ισχυρή απάντηση, ένα σαφές μήνυμα απειθαρχίας και αντεπίθεσης ενάντια στους αρχιτέκτονες της πολιτικής της «νέας τάξης», των πολέμων, της κοινωνικής αναλγησίας. Ο αγώνας αυτός να γίνει υπόθεση όλων όσοι αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική «νέα τάξη» και πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι και οι λαοί μπορούν να μετρούν νίκες σε βάρος της και να την ανατρέψουν.

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 6 του Ιούνη έως το Σάββατο 8 του Ιούνη. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Πέμπτη, 6 Ιούνη

9μ.μ. Επίσκεψη στον Εκθεσιακό χώρο του 21ου Φεστιβάλ Βιβλίου, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 7 Ιούνη
  • 9π.μ. Επίσκεψη στην επιχείρηση των ΕΛΠΕ. Συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και περιοδεία στον εργοστασιακό χώρο.
  • 12 το μεσημέρι. Επίσκεψη στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων και ομιλία σε εργαζόμενους του χώρου.
  • 5μ.μ. Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ.
  • 8μ.μ. Πολιτική Ομιλία στην Πλατεία Ρόδων του Δήμου Σταυρούπολης
Σάββατο, 8 Ιούνη
  • 11π.μ. Συγκέντρωση - συνάντηση με αγροτικούς φορείς και κατοίκους του Λαγκαδά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επαρχείου Λαγκαδά.
  • 6:30μ.μ. Συγκέντρωση - συνάντηση με αγροτικούς φορείς και αγρότες της περιοχής των Κυμίνων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Κύμινα, στην αίθουσα του Δημαρχείου.
  • 8μ.μ. Πολιτική Ομιλία στην Πλατεία του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας.
Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου

Διοργανώνεται την Κυριακή, 9 του Ιούνη, από τις ΚΟ Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Μεγάλη εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου (ΔΣΠ) θα πραγματοποιηθεί στον Πάρνωνα, στο χωριό Αράχοβα (Καρυές) Λακωνίας, την Κυριακή 9 του Ιούνη, στις 11:30 π.μ. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου - Νήσων του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή τους οι δύο κομματικές οργανώσεις σημειώνουν: «Με τις ψεύτικες ιστορίες που έχουν γράψει για το Δημοκρατικό Στρατό οι δυνάμεις της αντίδρασης, προσπάθησαν να μπολιάσουν τις επόμενες γενιές με τον αντικομμουνισμό και να σβήσουν από τις μνήμες τα ιδανικά και τις αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του εμφυλίου που είχαν θεριέψει κατά την εποχή του εμφυλίου αλλά και νωρίτερα...

... Ο ένοπλος αγώνας του λαού μας στα χρόνια 1946 - 1949 δεν ήταν απλώς ένας αγώνας δίκαιος, συνέχεια των αγώνων της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στη χιτλεροφασιστική επίθεση και κατοχή, ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών το Δεκέμβρη του 1944, αλλά αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός με την ευρύτερη διεθνιστική έννοια...». (Απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 1946 - 1949», εκδόσεις «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

- 11 π.μ. Προσυγκέντρωση και πορεία από το Γήπεδο στην πλατεία της Αράχοβας.

- 11:30 π.μ. Ανοιγμα της εκδήλωσης από το Δημήτρη Οικονομάκο, γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

- 11:35 π.μ. Απαγγελία (αποσπάσματα από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»).

- 12 το μεσημέρι. Ομιλία από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα

- 12:30 μ.μ. Διαβάζεται η σύνθεση της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

- 12:40 μ.μ. Υμνος της Γ' Διεθνούς

- 12:45 μ.μ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

Στο χώρο θα λειτουργήσει Εκθεση Φωτογραφίας κι Εκθεση Βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πρώτη δυναμική συγκέντρωση

Την πρώτη κεντρική συγκέντρωσή της διοργανώνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) τη Δευτέρα 10 του Ιούνη, στις 8.00 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν: Ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος, η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Αλέκος Βερναδάκης.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους, οι δυνάμεις που συμπαρατάσσονται στη ΝΑΣ, καλούν το λαό και τη νεολαία με τον αγώνα και την ψήφο τους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουν για μια Νομαρχιακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση Συμπαραστάτη στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του λαού.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Εργαζόμενοι, νέοι στις εκλογές του Οκτώβρη έχετε μια μεγάλη ευκαιρία. Να απαντήσετε στους "μύθους" με την αλήθεια της ζωής σας. Να αναδείξετε με την ψήφο σας την αθέατη πλευρά της σκληρής πραγματικότητας που ζούμε, την αναγκαιότητα της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, του αγώνα».

Εξασφάλισε το εκλογικό δικαίωμά σου

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές και ενώ «κλείνει» η πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, παρατηρούνται σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές, πολλοί φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτών που διαπιστώνουν ότι είναι γραμμένοι με λάθος στοιχεία.

Η κατάσταση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να ενημερωθούμε για το πού θα ψηφίσουμε. Και αν τυχόν διαπιστώσουμε πρόβλημα, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για διορθώσεις λήγει στις 30 του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ