ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ 2-1
Μετά Ρονάλντο και Ριβάλντο

Ο Ρονάλντο άνοιξε το δρόμο της Βραζιλίας για τη νίκη ισοφαρίζοντας το σκορ

Sportidea

Ο Ρονάλντο άνοιξε το δρόμο της Βραζιλίας για τη νίκη ισοφαρίζοντας το σκορ
«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», λέει μια ρήση. Και για τους Βραζιλιάνους αυτό που μετράει είναι ότι άνοιξαν επιτυχημένα τις υποχρεώσεις τους στο φετινό Μουντιάλ. Εστω και αν χρειάστηκε να κοπιάσουν πολύ, να ιδρώσουν ακόμα περισσότερο και ίσως τη βοήθεια του Νοτιοκορεάτη διαιτητή Κιμ, επικράτησαν με 2-1 της μαχητικής Τουρκίας παίρνοντας τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Παρ' όλα αυτά, όμως, λίγο έλειψε μετά την πρεμιέρα να έχουμε μια ακόμα έκπληξη. Αυτό αποφεύχθηκε χάρη σ' ένα πέναλτι-φάντασμα, αφού μόνο ο Κιμ είδε ανατροπή εντός περιοχής του Λούτσιο από τον Αλπάι, ενώ απέβαλε τόσο τον δεύτερο (αφού έδωσε πέναλτι, σωστή η αποβολή) όσο και τον Ουσλάν, ο οποίος κλότσησε δυνατά την μπάλα προς τον Ριβάλντο, που αργότερα παραδέχτηκε πως έκανε και λίγο θέατρο. Πάντως, σε γενικές γραμμές οι Τούρκοι άξιζαν την ισοπαλία, κυρίως για την πολύ καλή απόδοση του τερματοφύλακα Ρουστού, που σε ορισμένες στιγμές φαινόταν να παίζει μόνος εναντίον 11.

Οι «Καριόκας» έδειξαν τα... δόντια τους από την αρχή του παιχνιδιού καθώς μπήκαν ορεξάτοι στο παιχνίδι, ασκώντας ασφυκτική πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Αντίθετα, οι Τούρκοι για περίπου 30΄, αγχωμένοι από το σπουδαίο όνομα των αντιπάλων τους, περιορίστηκαν σε παθητικό παιχνίδι, χάνοντας ουσιαστικά τη μάχη του κέντρου, όπου οι Βραζιλιάνοι έκαναν... ό,τι ήθελαν με τους Ζουνίνιο, Ροναλντίνιο και Ριβάλντο. Ωστόσο, όμως και αυτοί παρέμειναν μόνο στις χαμένες ευκαιρίες αφού είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σε έναν πολύ καλό Ρουστού, που έδωσε το «παρών» σε όλες τις φάσεις που δημιούργησε η «Σελεσάο» και είπε «όχι» στις προσπάθειες του Ρονάλντο, του Ριβάλντο και του Ροναλντίνιο για γκολ. Βλέποντας οι Τούρκοι ότι αντέχουν στα μετόπισθεν σιγά σιγά μετά το μισάωρο άρχισαν να βγαίνουν πιο μπροστά, αναπτύσσοντας πλέον και επιθετικές προσπάθειες διεκδικώντας κάτι καλύτερο. Και αυτό ήρθε στο 40΄. Οι Τούρκοι στη μοναδική οργανωμένη επίθεσή τους πέτυχαν τέρμα με τον Χασάν Σας, που εκμεταλλεύτηκε άριστη σέντρα του Μπάλακ.

Στις αρχές της επανάληψης οι Βραζιλιάνοι πάλι ξεκίνησαν πιο δυνατά από τους αντιπάλους τους και στο 56΄ με προβολή του Ρονάλντο, που έδειξε την κλάση του, ισοφάρισαν σε 1-1. Το παιχνίδι έγινε πιο γρήγορο αφού και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να ανοιχτούν ενώ ο Σκολάρι ενίσχυσε τα πλάγια της ομάδας του με την είσοδο στον αγώνα των Ντένιλσον και Βαμπέτα. Στο 86΄ έγινε η φάση που σημάδεψε τον αγώνα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μάρκος, Καφού, Λούτσιο, Ρόκε Τζούνιορ, Εντμιλσον, Ρ. Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ριβάλντο, Παουλίστα Ζουνίνιο, Ρονάλντο (Βαμπέτα 70΄), Ροναλντίνιο (70΄ Ντένιλσον).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρεκμπέρ, Κορκμάζ (68΄ Μάντζις), Ακιέλ, Οτσαλάν, Κερίμογλου, Σουκούρ, Μπαστούρκ (68΄ Νταβαλά), Χασάν Σας, Οτσάτ, Ουνσάλ, Εμρέ.

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ 2-0
«Καθάρισε» ο Βιέρι

Πραγματοποιώντας μια επιβλητική εμφάνιση αντάξια της ιστορίας της, η Ιταλία άνοιξε νικηφόρα τους αγώνες της επικρατώντας του Εκουαδόρ με 2-0. Οι «Λατίνοι» δε συνάντησαν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, επέβαλαν το ρυθμό τους από την πρώτη στιγμή του παιχνιδιού, δείχνοντας στους αντιπάλους τους ποιο είναι το... αφεντικό. Η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι προηγήθηκε μόλις στο 7' με έξοχο σουτ του Κριστιάν Βιέρι, ο οποίος αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση της «σκουάντρα ατζούρα». Ο επιθετικός της Ιντερ κατάφερε να διπλασιάσει τα δικά του τέρματα και της Ιταλίας στο 27' μετά από καταπληκτική ατομική ενέργεια. Από εκεί και πέρα οι Ιταλοί εφαρμόζοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, δε δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ. Αλλωστε και το Εκουαδόρ δεν έδειξε σε καμιά στιγμή ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τη σε βάρος του κατάσταση. Πολύ καλός και ο Φραντζέσκο Τότι, ο οποίος χόρεψε στο πρώτο ημίχρονο την άμυνα της ομάδας του Ντάριο Γκόμεζ..

ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Πανούτσι, Νέστα, Καναβάρο, Μαλντίνι, Καναβάρο, Μαλντίνι, Τζαμπρότα, Τομάζι, Ντι Μπιάτζιο (70' Γκατούζο), Ντόνι (65' Αντζελο Ντι Λίβιο), Τότι (74' Ντελ Πιέρο), Βιέρι

ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Σεβάγιος, Ντε Λα Κρουζ, Ουρτάδο, Πορόσο, Τενόριο, Γκενόρ, Ε. Τενόριο (59' Μ. Αγιόβι), Ομπεργκόν, Τσάλα, Μέντες, Αγκινάγκα (46' Κ. Τενόριο), Ντελγκάδο

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ 0-1
Λύτρωση στην επανάληψη

Ενα γκολ ήταν αρκετό για το Μεξικό να πάρει αυτό που ήθελε απέναντι στην Κροατία. Τη νίκη με 1-0 και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια του 7ου ομίλου. Οι Μεξικανοί παίζοντας πολύ έξυπνα το σύστημα των αντεπιθέσεων, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους Κροάτες, οι οποίοι δεν έδειξαν σε καμία περίπτωση ότι έχουν τις δυνατότητες να επαναλάβουν τις εμφανίσεις και την πορεία του 1998. Ηγέτης των νικητών ήταν ο επιθετικός της Βαγιαδολίθ Μπλάνκο που δημιούργησε τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις στην κροατική άμυνα, ενώ ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη ευστοχώντας σε πέναλτι στο 60`. Την εσχάτη των ποινών την κέρδισε ο ίδιος μετά από ανατροπή του από τον Ζίβκοβιτς.

Πάντως, ό,τι άξιζε από το παιχνίδι ήταν η επανάληψη, μια και το πρώτο μέρος κούρασε τους θεατές, αφού οι δυο ομάδες δεν είχαν ρυθμό και φυσικά το θέαμα απουσίασε. Στο Β` μέρος όμως τα πράγματα άλλαξαν. Από τη μια οι παίκτες του Μεξικού άρχισαν να ανεβάζουν την ταχύτητα και την απόδοσή τους, ενώ οι Κροάτες έκαναν φιλότιμες προσπάθειες χωρίς όμως ουσία κυρίως χάρις στις ενέργειες του Ράπαιτς στο κέντρο.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Πλετικόσα, Σίμουνιτς, Τόμας, Ζίφκοβιτς, Γιάρνι, Ρ. Κόβατς, Προσινέτσκι (46' Ράπαιτς), Ν. Κόβατς, Σόλντο, Σούκερ (62' Σάριτς), Μπόκσιτς (67' Στάνιτς).

ΜΕΞΙΚΟ: Πέρεζ, Μαρκέζ, Βίντριο, Καρμόνα, Τοράντο, Μοράλες, Λούνα, Μερκάντο, Καμπαλέρο, Μποργκέτι (68' Χερνάντεζ), Μπλάνκο (79' Πανέλτσια).


Τα βλέμματα στον Βασσάρα

Η ώρα της Απω Ανατολής έφθασε αφού σήμερα ρίχνονται στη μάχη του Μουντιάλ τόσο οι δυο «οικοδέσποινες» της διοργάνωσης, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, όσο και η Κίνα, που για πολλούς αποτελεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις. Παράλληλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, αφού τον αγώνα Κίνα - Κόστα Ρίκα θα διαιτητεύσει ο Κύρος Βασσάρας.

ΚΙΝΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Μπορεί να είναι η πρεμιέρα των αγώνων για τις δυο ομάδες, όμως θεωρητικά τουλάχιστον είναι και το πιο κρίσιμό τους παιχνίδι. Στον όμιλο της Βραζιλίας, αν υποθέσουμε ότι με βάση τα προγνωστικά η πρώτη θέση είναι καπαρωμένη, τότε αναμένεται να γίνει... σφαγή για τη δεύτερη προνομιούχο θέση. Αρα, ο σημερινός νικητής (αν υπάρξει) αυτόματα γίνεται και το πρώτο φαβορί γι' αυτήν.

Ο τεχνικός των Κινέζων, Μπόρα Μιλουντίνοβιτς, ποντάρει πολλά στη βοήθεια των φιλάθλων αφού η παρουσία τους θα είναι καταλυτική, όπως τονίζει ο ίδιος. Ο επιτυχημένος Γιουγκοσλάβος τεχνικός που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση των Κινέζων για όνειρα δηλώνει αισιόδοξος για το επιτυχημένο ξεκίνημα της χώρας του. Στην αντίπερα όχθη η Κόστα Ρίκα σύμφωνα με τον προπονητή Αλεξάντερ Γκιμαράες προτίθεται να παραταχθεί με αμυντικούς προσανατολισμούς, αφού όπως τονίζει και ο ίδιος αυτό που προέχει είναι το αποτέλεσμα.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ

Η ώρα της αλήθειας για τη μια εκ των δυο συνδιοργανωτών του Μουντιάλ, την Ιαπωνία, έφθασε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι Ιάπωνες θα αποτελέσουν τη μεγάλη έκπληξη του φετινού Μουντιάλ αφού τα βήματα ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα του «Ανατέλλοντος ηλίου» είναι σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Αυτό είναι που φοβίζει τον τεχνικό της ομάδας, Φιλίπ Τρουσιέ, που προσπαθεί να αποφορτίσει τους παίκτες του, και γνωρίζει πολύ καλά είναι πως μια έμπειρη από διεθνείς διοργανώσεις ομάδα, όπως το Βέλγιο, δε συγχωρεί τα λάθη. «Είναι η πρεμιέρα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Οι φίλαθλοι περιμένουν πολλά από εμάς, αλλά αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει αρνητικά για την ομάδα». Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι, αφού γνωρίζουν πολύ καλά τις παγίδες που κρύβει η πρεμιέρα των αγώνων σε τέτοιες διοργανώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αντιμετωπίζεις τους γηπεδούχους.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ

Νωρίς - νωρίς έχει ξεκινήσει ο αγώνας της Νότιας Κορέας με την Πολωνία, αφού χτες οι Πολωνοί φώναξαν την Αστυνομία εξαιτίας της παρουσίας κάποιων περίεργων οπαδών που παρακολουθούσαν την τελευταία προπόνηση της ομάδας. Οι Κορεάτες μπροστά στο κοινό τους θέλουν να κάνουν το επιτυχημένο ξεκίνημα. «Δεν πρέπει να παίξουμε παθητικά. Η Πολωνία είναι μια καλή ομάδα και πρέπει να την πιέσουμε από την αρχή έως το τέλος», δήλωσε ο Ολλανδός ομοσπονδιακός της Νότιας Κορέας, Γκους Χίντινγκ, που εκτός απροόπτου θα αφήσει στον πάγκο τον ανέτοιμο, Αν Γιουνγκ - Χουάν.

Τη δυσκολία της αναμέτρησης παραδέχτηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Πολωνίας, Ζέρζι Ενγκελ. «Θα είναι πολύ δύσκολος αγώνας για μας. Οι παίκτες θα πρέπει να τα καταφέρουν μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους της Νότιας Κορέας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ _ΤV

ΣΗΜΕΡΑ:

ΚΙΝΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (09.30)

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ (12.00)

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ (14.30)

Οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΤ1



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ