ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αθλιο αλισβερίσι στο Λιμάνι

Συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στήνουν σκηνικό αναστολής της απεργίας της 11ης Ιούνη 2002

Ενα άθλιο αλισβερίσι για το «γκρέμισμα» του ΝΑΤ και το «ξεκοίλιασμα» όσων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν κατακτήσει οι ναυτεργάτες, δίνοντας τη ζωή τους μέσα στους σκυλοπνίχτες των Ελλήνων εφοπλιστών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, αυτοί οι υπάλληλοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, που έχουν κατοικοεδρεύσει στην ΠΝΟ, καταλαμβάνοντας την πλειοψηφία της διοίκησής της, ελέω του νομοθετικού εκτρώματος 330, αναλαμβάνοντας δράση, προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» στη συνείδηση των ναυτεργατών, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη. Αυτόν που την περασμένη Τετάρτη τους ματοκύλισε στο λιμάνι του Πειραιά! Επιχειρούν να εκτονώσουν τη ναυτεργατική οργή, στήνοντας σκηνικό αναστολής της 48ωρης απεργίας, που οι ίδιοι στήριξαν για τις 11 Ιούνη 2002. Συντονιστής δε της όλης επιχείρησης είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Το σκηνικό έχει στηθεί ως εξής: Προχτές η πλειοψηφία της ΠΝΟ συνοδευόμενη από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο συναντήθηκε με τον υπουργό θέτοντάς του τέσσερα αιτήματα, τα οποία βέβαια είναι πολύ μακριά από το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι ναυτεργάτες. Χτες ο υπουργός έστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ι. Χαλά, στην οποία, όπως μας είπε ο ίδιος ο γενικός, αναφέρει ότι αποδέχεται τα δυο από τα αιτήματα ενώ για τα άλλα δυο, θα συστήσει επιτροπές για να τα διερευνήσουν...

Κατά το γενικό, ο υπουργός αποδέχεται την προσαρμογή των συντάξεων στο 70% του μισθού - βέβαια το αρχικό αίτημα που είχε διατυπωθεί από την ΠΝΟ μιλούσε για 80% - για την αύξηση των επικουρικών συντάξεων κατά 1,5%, ωστόσο ο Ι. Χαλάς εξέφρασε... επιφυλάξεις γιατί οι δεσμεύσεις αυτές πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά.

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ απεμπόλησε έτσι τα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια. Τη διατήρηση του ΝΑΤ, σύνταξη στο 80% του μισθού με κατώτερη σύνταξη 240.000 δραχμές. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια με 20 χρόνια συνθετική υπηρεσία και υπολογισμού του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προετοιμασία της απεργίας στις 11 Ιούνη απαιτούν από την ΠΝΟ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μεταφέροντας την απαίτηση των ίδιων των ναυτεργατών.

Η κυβέρνηση οργάνωσε την επίθεση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη για τη βία σε βάρος των ναυτεργατών

Την κατασταλτική επίθεση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση, με εντολή των εφοπλιστών, κατά των απεργών ναυτεργατών και των εργατών της στεριάς που περιφρουρούσαν την απεργία τους στο λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Μάη, καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση ο βουλευτής καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ως πολιτικός εκπρόσωπος και υπηρέτης των εφοπλιστών - οργάνωσε απεργοσπαστική, κατασταλτική επίθεση, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, ασφαλίτες με πολιτικά και ειδικές δυνάμεις των βατραχανθρώπων. Πρόκειται για δολοφονική επίθεση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ναυτεργατών και εργαζομένων που υπερασπίστηκαν το απεργιακό δικαίωμα. Συνελήφθησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, κακοποιήθηκαν συλληφθέντες».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας ότι η αντεργατική της πολιτική προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, κατρακυλάει στον κατήφορο του αυταρχισμού και της καταστολής, προσπαθώντας να χτυπήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Οι ευθύνες της είναι εγκληματικές. Οι προκλητικές, ανυπόστατες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και των άλλων κυβερνητικών στελεχών βιάζουν την αλήθεια».

Ο βουλευτής, απευθυνόμενος στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ρωτά «εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αυτόν τον αυταρχικό, απαράδεκτο και βάρβαρο τρόπο τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που προκαλούνται από την αντεργατική - αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική της».

Καταδίκη της αστυνομοκρατίας

Τη βάρβαρη επίθεση ενός κράτους βίας, καταστολής και αστυνομοκρατίας καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, τονίζοντας: «Δηλώνουμε ότι κανένα τμήμα της εργατικής τάξης δεν πρόκειται ν' απομονωθεί. Θα εκδηλώνει καθημερινά τη στήριξη και την αλληλεγγύη του σε κάθε κλάδο. Αυτή είναι η αποστολή του. Αν σήμερα χτυπιούνται οι ναυτεργάτες, αύριο θα είναι οι οικοδόμοι, οι εμποροϋπάλληλοι κλπ.».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί στη νέα απεργία όλους τους εργαζόμενους της χώρας, γιατί η απεργία αυτή δε θα κρίνει μόνο την τύχη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά πολύ περισσότερα.

  • Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες του Πειραιά και την καταδίκη της βάρβαρης επίθεσης ενάντιά τους από τις δυνάμεις καταστολής, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδικάτου Υποδηματοποιίας και Δέρματος Ν. Θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων

Προσυγκέντρωση της Επιτροπής στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Κάλεσμα προς τους αναπήρους, τους χρονίως πάσχοντες, τους γονείς και κηδεμόνες να μετατρέψουν την αυριανή παναναπηρική συγκέντρωση σε ένα μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των αναπήρων στη ζωή, στη μόρφωση, στη δουλιά, αλλά και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και της συναινετικής στάσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η ΕΣΑΕΑ, μετά τις πετυχημένες αναπηρικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η ΣΕΑΑΝ το τελευταίο διάστημα και προκειμένου να εκτονώσει τη συνεχώς διογκούμενη δυσαρέσκεια των αναπήρων και οικογενειών τους, εξήγγειλε συγκέντρωση για αύριο Πέμπτη 6 Ιούνη 2002 με περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώρα 11.30 π.μ. Ετσι, η ΕΣΑΕΑ προβάλλει τα αιτήματα της πρόσληψης προσωπικού στα ιδρύματα της Πρόνοιας και της αύξησης των επιδομάτων, προκειμένου να φτάσουν στις 60.000 δραχμές.

«Προβάλλουμε αγωνιστικά την αντίθεσή μας στην ασκούμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας, της διάλυσης των ειδικών σχολείων και το πέταγμα των αναπήρων έξω από την παραγωγή, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει πάρει δραματικές διαστάσεις», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΣΕΑΑΝ και καλεί τους ανάπηρους να συσπειρωθούν γύρω από την Επιτροπή, προβάλλοντας αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, με την καθιέρωση ενιαίας δημόσιας καθολικής και υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης με δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας Υγεία και Πρόνοια και απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

Επίσης, ζητά δουλιά για όλους τους αναπήρους ικανούς για εργασία και τη μετατροπή όλων των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη, που να βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Κανένα επίδομα να μην είναι κάτω των 120.000 δρχ. για εργαζόμενους και συνταξιούχους και 240.000 για άνεργους και ανίκανους προς εργασία.

Η προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραπέμπει το ζήτημα της αναμόρφωσης των επιδομάτων αναπηρίας - που το 2000 από το βήμα του συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - σε επιτροπές που χρονοτριβούν και οδηγούν σε συνεχείς αναβολές.

Στη συνέντευξη, τονίστηκε ότι επίδομα αναπηρίας παίρνουν στη χώρα μας 23.000 ολικώς τυφλοί, ενώ των επιδομάτων εξαιρούνται οι μερικώς βλέποντες, που υπολογίζονται σε 100.000.

Απεργία στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής»

Τη δεύτερη 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας), του πολυεθνικού ομίλου της «LAFARGE», διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εργασίας. Αντιδρούν επίσης στην έλλειψη μέτρων προστασίας του εργασιακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος, από την τσιμεντόσκονη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, του ταξικού κινήματος, η τακτική των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν αποδεχτεί τις εργολαβίες, τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας έχουν τηρήσει «ερμαφρόδιτη» στάση.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία» (δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του σωματείου), στην τελευταία συνέλευση για τη ΣΣΕ, ήρθε στην επιφάνεια ένα κείμενο της εργοδοσίας, το οποίο απέκρυψαν οι δυο παρατάξεις και με το οποίο ζητά την κατάργηση των ειδικοτήτων, την αλλαγή τους και την είσοδο των εργολάβων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Η παράταξη καλεί το ΔΣ να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο ενημερώνοντας τους εργαζόμενους. Επιπλέον, πρόσφατα με ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο «πρόγραμμα LEA» της γαλλικής πολυεθνικής «LAFARGE» και να αγοράσουν μετοχές με ειδικούς όρους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ