ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Μέτωπο αντίστασης στον περιβαλλοντοκτόνο καπιταλισμό

Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα επιμέρους που συνδέονται μ' αυτά. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς. Απαιτεί τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου δράσης, αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού.

Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«5 Ιούνη Ημέρα Περιβάλλοντος. Καθημερινά αναδεικνύεται η δραματική αντίθεση ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών, για σταμάτημα της καταστροφής και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη και τα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών.

Την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού σε 11 δισεκατομμύρια στα επόμενα 40 χρόνια θα ακολουθήσει ο τετραπλασιασμός της βιομηχανικής παραγωγής.

Η κατανάλωση του 70% των φυσικών πόρων από το 25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών εκτοξεύει στα ύψη τη ζήτηση και κατανάλωση των φυσικών πόρων, τους καθιστά είδος σε ανεπάρκεια.

Η δημιουργία του 50% της παγκόσμιας ρύπανσης, από επτά μόνο βιομηχανικές χώρες, που είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φανερώνει το φαύλο κύκλο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται.

Η καταστροφή 170 εκατ. στρεμμάτων τροπικών δασών το χρόνο, η συνεχώς αυξανόμενη καταστροφή των εδαφών, των βιοτόπων, οδηγεί σε συνεχή μείωση του όζοντος, αλλάζει το κλίμα του πλανήτη με παραπέρα οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επεκτείνεται, αφού μόνο δόσεις "ασπιρίνης" δίνονται (αν δίνονται) για την αντιμετώπισή του.

Η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα κλπ.) παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Εξακολουθούν να επιδεινώνονται, με βασικά θύματα τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα τεράστια προβλήματα της στιβάδας του όζοντος, η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών, η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα (απαρχαιωμένες και "σύγχρονες" εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές και απόβλητα), η διασυνοριακή ρύπανση, η λειψυδρία κλπ.

Οι τοπικοί πόλεμοι συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους, να καταστρέφουν χλωρίδα και πανίδα, να απορροφούν τεράστια ποσά».

Καπιταλιστική υποκρισία

«Οι καπιταλιστικές χώρες - τονίζεται σε άλλο σημείο - αρνούνται να εφαρμόσουν έστω και αυτά τα ελάχιστα υποκριτικά μέτρα που υπόσχονται.

Ανάγουν σε γενικούς κανόνες διεθνούς δικαίου τις πιο περιβαλλοντοκτόνες αντιλήψεις, αντάξιες της πιο βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πρακτικής, όπως το "εμπόριο" και ο δανεισμός του "δικαιώματος ρύπανσης".

Στην ΕΕ προσπαθούν να πείσουν ότι προωθούν τη βελτίωση του περιβάλλοντος χωρίς ντροπή αυτοί που αφάνισαν στη Βαλκανική χιλιάδες ανθρώπους, κατέστρεψαν υποδομές δεκαετιών, εξαφάνισαν οικοσυστήματα, πολιτιστικά και πολιτισμικά μνημεία, ρύπαναν τον αέρα, τα εδάφη, τα νερά και για πολλά χρόνια πολύτιμους φυσικούς πόρους.

Με όμορφα λόγια προωθούν μέτρα με τα οποία ουσιαστικά "ο ρυπαίνων να πληρώνεται και ο ρυπαινόμενος να πληρώνει", ζητούν "εθελοντική" δράση του καταστροφέα του περιβάλλοντος, του κεφαλαίου, και βέβαια προωθούν τη "συνευθύνη" και των εργαζομένων».

Αντιπεριβαλλοντικές κυβερνητικές επιλογές

«Στη χώρα μας - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - θύματα παραμένουν το φυσικό, το οικιστικό, το εργασιακό περιβάλλον, η υγεία των εργαζομένων, βρίσκονται συνεχώς στη σκοτεινή πλευρά των κυβερνητικών επιλογών.

Ο λεγόμενος εθνικός στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων αναδεικνύεται σε βρόχο του λαού. Η Αττική ανασκολοπίζεται, οι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται και δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το σλόγκαν οι "Ολυμπιακοί για νέες πόλεις" έγινε οι "πόλεις για τους Ολυμπιακούς του κεφαλαίου".

Δάση, λιμάνια, ελεύθεροι χώροι στο χορό των κερδών.

Παράλληλα με την ανατροπή του άρθρου 24 του Συντάγματος, την ανατροπή του Ρυθμιστικού της Αθήνας, την κατάργηση του ΠΔ 84/84, την κατάργηση του Ν. 1650/86 για την προέγκριση χωροθέτησης εγκαταστάσεων αίρονται και οι ελάχιστοι περιορισμοί στην ασύδοτη περιβαλλοντοκτόνα δράση του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Η χώρα μας γίνεται έρμαιο ισχυρών, αλλά όχι απρόβλεπτης έντασης φαινομένων. Στη βροχή πνίγεται, στη ζέστη ασφυκτιά, στα χιόνια παραλύει και στο σεισμό καταστρέφεται.

Χιλιάδες ανέλεγκτες χωματερές παραμένουν. Η διαχείριση των απορριμμάτων ανατρέπεται και δίνεται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και με ευθύνη της ΤΑ. Χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων απορρίπτονται λαθραία.

Η καταστροφή και υποβάθμιση "προστατευόμενων" οικοσυστημάτων υποτάσσεται στα λεγόμενα μεγάλα έργα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα κέρδη.

Η θαλάσσια ρύπανση από πλοία και χερσαίες πηγές συνεχίζεται. Οι βιολογικοί καθαρισμοί όπου υπάρχουν σχεδόν υπολειτουργούν. Ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας μετατίθεται στο μέλλον.

Οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, δασικών και μη, συνεχίζονται. Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τη σύμπλευση του κράτους με τα συμφέροντα του ισχυρού κατεστημένου.

Το μεγάλο κεφάλαιο, το εκδοτο-εργολαβικό κατεστημένο, ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε εναπομείναντα χώρο.

Εγκαταστάσεις καυσίμων βρίσκονται και επεκτείνονται στο πλάι εργοστασίων όπλων. Χιλιάδες επικίνδυνες εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό.

Τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα προστίθενται στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποδιάρθρωσης και περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Το ΚΚΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων.

Απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα επιμέρους που συνδέονται μ' αυτά.

Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς.

Απαιτεί τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου δράσης, αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών!

Ακόμη και τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας τους προδιέγραψε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος...

Την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος διάλεξε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για να εξαγγείλει μέτρα τα οποία θα χαλαρώνουν δραστικά την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων προστατευόμενων περιοχών της χώρας (Natura) που αποτελούν το 20% της έκτασής της και την παράδοση του ελέγχου και της διαχείρισής τους, ουσιαστικά, σε ιδιωτικά συμφέροντα, που θα φέρουν το μανδύα των «τοπικών αρχών, των παραγωγικών και κοινωνικών οργανώσεων», αλλά και των λεγόμενων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»!

Κι όλα αυτά με στόχο, όπως ανέφερε, «να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που πολλές φορές είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιβαλλοντική προστασία δε συνδέθηκε με την τοπική κοινωνία και δεν επεξηγήθηκαν επαρκώς τα οφέλη και η ώθηση που μπορεί να δώσει στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη»!

Πιο συγκεκριμένα, εξήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις προστατευόμενες αυτές περιοχές, που θα περιλαμβάνει περισσότερη «ευελιξία», τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών φορέων, αλλά και χρηματικές δυνατότητες και εργαλεία που θα περιλαμβάνουν πέρα από την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας και ιδίους πόρους από διάφορες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν μέσα στις κατά τα άλλα... προστατευόμενες περιοχές! Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν απέκλεισε χαλάρωση των μέτρων προστασίας των περιοχών αυτών, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γ' Ζώνη προστασίας, επειδή όπως είπε στο παρελθόν είχαν γίνει... υπερβολές!

Ενδεικτικό για το πώς σκοπεύει να μεταχειριστεί η κυβέρνηση τις προστατευόμενες αυτές περιοχές, είναι και το γεγονός ότι ετοιμάζεται να προωθήσει τη δημιουργία 25 Φορέων Διαχείρισης αντίστοιχων περιοχών, ακόμη και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα που θα περιλαμβάνουν τους όρους προστασίας τους!

Κατά τα άλλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε... 4μηνη εκστρατεία εκδηλώσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με γενικό τίτλο «Περιβάλλον 2002», ο πρώτος κύκλος των οποίων αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Ζάππειο, ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Ιούνη στο υποτιθέμενο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Πύργου Βασιλίσσης και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη με τη διενέργεια τηλεμαραθωνίου.

Τέλος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων σε τρεις βιομηχανίες (Σ&Η&Α Μεταξά ΑΒΕΕ, 3Ε ΑΕ και Tasty Foods ΑΒΓΕ) για ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων τους στον Κηφισό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ