Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών!

Ακόμη και τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας τους προδιέγραψε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος...

Την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος διάλεξε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για να εξαγγείλει μέτρα τα οποία θα χαλαρώνουν δραστικά την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων προστατευόμενων περιοχών της χώρας (Natura) που αποτελούν το 20% της έκτασής της και την παράδοση του ελέγχου και της διαχείρισής τους, ουσιαστικά, σε ιδιωτικά συμφέροντα, που θα φέρουν το μανδύα των «τοπικών αρχών, των παραγωγικών και κοινωνικών οργανώσεων», αλλά και των λεγόμενων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»!

Κι όλα αυτά με στόχο, όπως ανέφερε, «να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που πολλές φορές είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιβαλλοντική προστασία δε συνδέθηκε με την τοπική κοινωνία και δεν επεξηγήθηκαν επαρκώς τα οφέλη και η ώθηση που μπορεί να δώσει στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη»!

Πιο συγκεκριμένα, εξήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις προστατευόμενες αυτές περιοχές, που θα περιλαμβάνει περισσότερη «ευελιξία», τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών φορέων, αλλά και χρηματικές δυνατότητες και εργαλεία που θα περιλαμβάνουν πέρα από την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας και ιδίους πόρους από διάφορες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν μέσα στις κατά τα άλλα... προστατευόμενες περιοχές! Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν απέκλεισε χαλάρωση των μέτρων προστασίας των περιοχών αυτών, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γ' Ζώνη προστασίας, επειδή όπως είπε στο παρελθόν είχαν γίνει... υπερβολές!

Ενδεικτικό για το πώς σκοπεύει να μεταχειριστεί η κυβέρνηση τις προστατευόμενες αυτές περιοχές, είναι και το γεγονός ότι ετοιμάζεται να προωθήσει τη δημιουργία 25 Φορέων Διαχείρισης αντίστοιχων περιοχών, ακόμη και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα που θα περιλαμβάνουν τους όρους προστασίας τους!

Κατά τα άλλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε... 4μηνη εκστρατεία εκδηλώσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με γενικό τίτλο «Περιβάλλον 2002», ο πρώτος κύκλος των οποίων αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Ζάππειο, ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Ιούνη στο υποτιθέμενο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Πύργου Βασιλίσσης και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη με τη διενέργεια τηλεμαραθωνίου.

Τέλος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων σε τρεις βιομηχανίες (Σ&Η&Α Μεταξά ΑΒΕΕ, 3Ε ΑΕ και Tasty Foods ΑΒΓΕ) για ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων τους στον Κηφισό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ