Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ιδιώτες και η διαχείριση απορριμμάτων

Την ανατροπή του σχεδιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, προσκομίζοντας, μάλιστα, και τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το σκοπό αυτό. Με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ που εγκρίθηκε από την ΕΕ, δεν περιλαμβάνονται τα έργα που είχε προγραμματίσει μέχρι και τώρα η ΤΑ. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την παράδοση της υπόθεσης «σκουπίδια» στους ιδιώτες, όπως ανακοινώθηκε ότι θα συμβεί και με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.

Παράλληλα, η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι εντός ενός χρόνου θα χωροθετηθεί νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στα όρια του Δήμου Φυλής και ένας ακόμη στην Ανατολική Αττική. Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, ποιος θα λειτουργεί τους συγκεκριμένους χώρους, αν και οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού για τη συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούν ανησυχίες.

Για το θέμα παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας, ο οποίος έκανε λόγια για «εκ του πονηρού "τρικάκια" κάποιων εγκεφάλων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που σπεύδουν να εισηγηθούν "νέες λύσεις" στα όρια του οικιστικού ιστού των Ανω Λιοσίων, στη Φυλή, απλώς και μόνο για να αναιρέσουν τις υπάρχουσες διαχρονικά υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στα Ανω Λιόσια». Ο ίδιος έκανε λόγο για κάποιο σύμβουλο της υπουργού, που «μπλοκάρει» τη χρηματοδότηση δύο έργων: Του β` εργοστασίου ανακύκλωσης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη σημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ και των έργων αποκατάστασης του λατομείου Μουσαμά.

Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία του Ν. Παπαδήμα φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο απώλειας των αντισταθμιστικών που κερδίζει ο Δήμος Ανω Λιοσίων για τη λειτουργία της χωματερής. «Με την αμφισβήτηση των συμφωνιών - είπε - ο δήμος κινδυνεύει να περιέλθει σε λειτουργικό αδιέξοδο, σε σχέση με τα προγράμματα που υλοποιεί για την ανάπτυξη της πόλης». Ουσιαστική ένσταση στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ που αναθέτει ουσιαστικά σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιβαρύνοντας έτσι και την τσέπη των δημοτών, δεν έχει ο δήμαρχος. «Δικαίωμά τους», τόνισε χαρακτηριστικά για τις εξαγγελίες της Β. Παπανδρέου.

Τέλος, ο Ν. Παπαδήμας απείλησε πως πλέον η χωματερή θα δέχεται μόνο 250 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, όπως ορίζεται στα συμφωνηθέντα και όχι 5.000 τόνους, όπως γίνεται σήμερα. Πρώτα - είπε - θα ενημερώσει τους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και γενικά τους αιρετούς του Λεκανοπεδίου και ακολούθως θα πράξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ