Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζημίες 9,6 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο Σπάτων

Ζημίες 9,6 εκατ. ευρώ (32,7 δισ. δρχ.) παρουσίασε τους πρώτους εννιά μήνες λειτουργίας του (Απρίλης - Δεκέμβρης 2001) το ιδιωτικό αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αυτό προκύπτει από τον ισολογισμό που δημοσιοποίησε η εταιρία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες του αεροδρομίου, ζημιογόνα αναμένονται και τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2002, λόγω μείωσης της επιβατικής κίνησης, τουλάχιστον, κατά 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, ο τζίρος της εταιρίας μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη ανήλθε σε 183,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση ανήλθαν σε 89,4 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση της διοίκησης του ΔΑΑ να ισοσκελίσει από τον πρώτο κιόλας ισολογισμό τα έξοδα ίδρυσης και πρώτης εγκατάστασης, ύψους 328,3 εκατ. ευρώ, αντί να το κάνει σταδιακά.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση των Ορκωτών Ελεγκτών ότι το δικαίωμα επικαρπίας επί του ακινήτου στην περιοχή των Σπάτων, που έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρία για την ανάπτυξη και λειτουργία του αερολιμένα, η διοίκηση του ΔΑΑ το εκχώρησε σε πιστωτές, προκειμένου να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια, τα οποία ανέρχονταν στο τέλος του 2001, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οπως είναι πασίδηλο, το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει πρόσθετα κονδύλια για το ιδιωτικό αεροδρόμιο Σπάτων, καθώς έχει παράσχει την εγγύησή του για τη χορήγηση των δανείων προς την εταιρία του ΔΑΑ. Το βέβαιο είναι ότι οι μόνοι που δεν πρόκειται να χάσουν ούτε μια δραχμή είναι οι Γερμανοί της «Χόχτιφ», οι οποίοι συμμετέχουν με 45% στην εταιρία εκμετάλλευσης του αερολιμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ