Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προτάσεις για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας

Σε συγκέντρωση στον Αγιο Βασίλειο θα μιλήσει απόψε στις 8 μ.μ. ο Γιώργος Ρόκος, υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο των εξορμήσεων που πραγματοποιεί στα παραλίμνια χωριά, εκλαϊκεύοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξης για τη σωτηρία των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας αλλά και γενικότερα τις θέσεις της για το περιβάλλον.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, που βρίσκει πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά και του πλανήτη, να στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων της υπερβολικής ρύπανσης και της μόνιμης υποβάθμισης, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης» τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να γιορτάσουν πανηγυρικά τη μέρα αυτή γιατί «τα φαινόμενα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ρύπανσης συνεχίζονται και οξύνονται παραπέρα. Ο βιολογικός καθαρισμός θα ήταν έτοιμος το 1999 και όμως δε φαίνεται στον ορίζοντα η ολοκλήρωσή του. Ο Θερμαϊκός εξακολουθεί να είναι μολυσμένος, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με τους ΧΥΤΑ, με τα βυρσοδεψεία να ρυπαίνουν. Οι λίμνες Κορώνειας και Βόλβης βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή. Ο κίνδυνος καταπάτησης και νέας πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου παραμένει. Καθημερινά ελεύθεροι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται ενώ παλιοί, που χαρακτηρίστηκαν για αξιοποίηση- αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αποχαρακτηρίζονται».

Η ΝΑΣΥ επισημαίνει: «Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Είναι συνυπεύθυνες για το βάλτωμα και την όξυνση των προβλημάτων. Εφάρμοσαν πιστά την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, δεν αντιστάθηκαν στην κατάργηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, υπηρετούν συμφέροντα μεγαλοεργολάβων».

Η ΝΑΣΥ προτείνει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στο νομό και δηλώνει ότι «μέσα από το συντονισμένο αγώνα μας μπορούμε να σταματήσουμε εδώ την καταστροφή, μπορούμε να επιβάλουμε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας...».

Συγκεκριμένα, για τη λίμνη Κορώνειας, για να σταματήσει η καταστροφή και να αρχίσει η σταδιακή αποκατάστασή της, η ΝΑΣΥ προτείνει τα παρακάτω μέτρα:

-- Να προχωρήσει ο βιολογικός καθαρισμός και τα έργα αποχέτευσης του Λαγκαδά.

-- Να γίνει μετεγκατάσταση των βαφείων σε βιομηχανικό πάρκο, όπου δε θα ρυπαίνουν τη λίμνη και θα αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφορέα.

-- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια της περιοχής της λεκάνης Μυγδωνίας, για ρύπανση, όλο το 24ωρο και εφτά μέρες τη βδομάδα για τη σωστή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών.

-- Με τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων, η ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά να ενταχθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης ώστε η χωροθέτηση βιομηχανιών να εγκρίνεται από τον Οργανισμό και όχι από άλλες υπηρεσίες.

-- Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στις παραλίμνιες περιοχές με επιχορήγηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ