Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
Ουραγός η χώρα μας σε περιβαλλοντική δράση

«Δεν παραβλέπουμε ότι η λύση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας δεν είναι κυρίως τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού και γι' αυτό απαιτείται μια άλλη πολιτική μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας όμως δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός. Αυτό προϋποθέτει συνειδητοποίηση όλων αναφορικά με τη σπουδαιότητα της διατήρησης του φυσικού κεφαλαίου του πλανήτη μας, εγρήγορση και κάθε άλλη δραστηριότητα που στοχεύει στη βελτίωση των όρων διαβίωσης του λαού μας, των εργαζομένων όλου του κόσμου».

Αυτό τόνισε χτες η Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ και υπεύθυνη για το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αλλά και την πρώτη ανακοίνωση της 4ης HELECO, της Διεθνούς Εκθεσης και Συνεδρίου για την Τεχνολογία Περιβάλλοντος, που θα γίνει από τις 30 Γενάρη ως τις 2 Φλεβάρη 2003 στην Αθήνα.

Οπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ η χώρα μας οφείλει να απορροφήσει από Κοινοτικά Ταμεία την περίοδο 2000-2006 περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ (886 δισ. δρχ.) για έργα περιβάλλοντος, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η απορρόφηση κονδυλίων από κανένα από αυτά τα προγράμματα! Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα κονδύλια αυτά θα μπορέσουν να απορροφηθούν στα τέσσερα χρόνια που απομένουν και μάλιστα με τους αυστηρότερους όρους που θέτουν πλέον οι αρχές της ΕΕ.

Οπως επισήμαναν επίσης οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, δεν έχει αρχίσει η εκταμίευση πόρων και από άλλο ένα πρόγραμμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πέντε ολυμπιακές πόλεις, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, παρότι έχει ενταχθεί ως μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι προτάσεις που έκανε το ΤΕΕ σε μελέτη του από το 1993, με εξαίρεση αυτήν που αναφέρεται στην ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης υδατικών πόρων - και αυτή με λάθη - εξακολουθούν να μένουν στα συρτάρια της κυβέρνησης. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα επικαλέστηκε ο Σ. Παπαγρηγορίου από την Οργανωτική Επιτροπή της HELECO: Την ανυπαρξία σχεδιασμού για την εξουδετέρωση των τοξικών αποβλήτων, παρότι υπήρχε η πρόταση για την κατασκευή Κέντρων Επεξεργασίας τους και το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς να έχουμε θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου της ρύπανσης, αλλά και των δράσεων για το περιβάλλον.

Σημειώνεται πως η θεματολογία της 4ης HELECO περιλαμβάνει ζητήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υδατικών πόρων, θαλάσσιου περιβάλλοντος, διαχείρισης αποβλήτων, επιπτώσεων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ζητήματα βιοκλιματικού σχεδιασμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λπ., ενώ την επιτυχία της εγγυάται το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν φτάσει στην Οργανωτική Επιτροπή πάνω από 100 περιλήψεις εισηγήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ