ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΟΦΤΕΞ»
Η κυβέρνηση εκβιάζει τους εργαζόμενους

Με σχέδια επί σχεδίων για νέες μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην επιχείρηση, προσπαθεί να διευκολύνει τη μεταπώληση της χαρτοβιομηχανίας από τους Αμερικανούς σε νέα αφεντικά...

Σχέδια επί σχεδίων για να εξαναγκάσουν εκατοντάδες εργαζόμενους της «Σόφτεξ» να δεχτούν τις απολύσεις τους, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου διευκολυνθεί η μεταπώληση της επιχείρησης σε νέα αφεντικά. Ετσι, με την παρέλευση των τριών χρόνων, από τη σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και την παρέλευση του δεσμευτικού χρόνου λειτουργίας της «Σόφτεξ» από τον Π. Φορλίν και τους συνεταίρους τους, η κυβέρνηση και τα αφεντικά της επιχείρησης, βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να κλιμακώσουν τους εκβιασμούς τους, επισείοντας πλέον τον κίνδυνο του κλεισίματος της «Σόφτεξ».

Η επίκληση του κινδύνου αυτού, ο οποίος αναφέρεται από τα αφεντικά της εταιρίας και μεγιστοποιείται από την κυβέρνηση, αποσκοπεί ουσιαστικά στην επιβολή εκβιαστικών διλημμάτων στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τις απολύσεις τους και να τρομοκρατηθούν όσοι εναπομείνουν. Οι διαδικασίες για την πώληση της εταιρίας, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα «φιλεργατικά» μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, και τα οποία κωδικοποιούνται, στην ένταξή τους (εργαζόμενοι) σε κάποια πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί για δεύτερη φορά να πληρώσει τις απολύσεις των εργαζομένων της «Σόφτεξ». Φαινομενικά, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρίας γίνονται μεταξύ του Φορλίν και του Σπυράκη της ΕΛΠΑΚ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Σόφτεξ] ενδεχομένως να έχει πουληθεί και σε άλλο ιδιώτη.

Το σκοτεινό παρασκήνιο γύρω από την υπόθεση της «Σόφτεξ», το οποίο επιμελώς καλύπτεται από την κυβέρνηση, είναι δύσκολο να διερευνηθεί, αφού οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Αυτό που είναι ολοφάνερο, και αποτελεί την ουσία του ζητήματος, είναι το εξής: η μέχρι προ τριετίας κορυφαία χαρτοβιομηχανία της χώρας και οι εργαζόμενοί της βρίσκονται στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιλογών και των κάθε λογής «επενδυτών». Τέτοιες μέρες πριν τρία χρόνια, η τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωνε πως η πώληση της «Σόφτεξ» ήταν μια μεγάλη επιτυχία! Να θυμίσουμε ότι τότε είχαν χαθεί περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας για να παραχωρηθεί η επιχείρηση. Σήμερα, οι «σωτήρες» - έτσι αποκαλούνταν τότε - την πουλάνε και οι νέοι «σωτήρες» ζητάνε να απολυθούν άλλοι 580 εργαζόμενοι. Τότε, επίσης, ένας εκ των βασικών συντελεστών του ξεπουλήματος της «Σόφτεξ» που κατείχε τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, έφτασε στο σημείο να μοιράσει στους δημοσιογράφους σχόλιο βρετανικής εφημερίδας, που τον χαρακτήριζε ως τον «καλύτερο πωλητή»! Εύγε του!

ΠΑΣΕΓΕΣ
Πρασινογάλαζη πρόκληση

Να «χωρίσουν» την... ξεφτίλα τους, επιχείρησαν οι καρεκλοκένταυροι της πρασινογάλαζης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη διάρκεια της υποτιθέμενης 47ης Γενικής Συνέλευσης της Συνομοσπονδίας, που ξεκίνησε προχτές με 109 αντιπροσώπους και ολοκληρώθηκε χτες με περίπου 60 «πράσινους» αντιπροσώπους. Οι 40 «γαλάζιοι» αποχώρησαν από τις εργασίες, με αφορμή - πρόφαση ότι δεν «πέρασε» τελικά η αρχική πρόταση Καραμίχα - Πίττα, για την τροποποίηση του Καταστατικού, όσον αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων...

Κατά την αποχώρηση, δεν ακολούθησε ο Β' «γαλάζιος» αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Αχ. Καραγκιοζόπουλος, για να ακούσει από τους δικούς του, μεγαλοφώνως: «Καραγκιόζηηη - καραγκιόζηηη». Με τη σειρά του ο Α' αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γ. Πίττας, με την αποχώρηση έθεσε και θέμα νομιμότητας της Γενικής Συνέλευσης, μια και είχαν μείνει μόλις 60 αντιπρόσωποι περίπου για να ψηφίσουν... Οταν προχτές ξεκινούσε η Γενική Συνέλευση με 109 αντιπροσώπους σε σύνολο 328, δεν υπήρχε θέμα νομιμότητας για τον Γ. Πίττα; Τι τον πείραξε, ότι η πρόταση Καραμίχα - Πίττα, που τέθηκε αρχικά για ψηφοφορία, έγινε τελικά συμβιβαστική πρόταση Καραμίχα - Λιόλιου και με τα πολλά υπερψηφίστηκε ως τέτοια. Γιατί δε νομίζουμε να τον πείραξε το ότι όλα τα υπόλοιπα θέματα της Γενικής Συνέλευσης ψηφίστηκαν στη συνέχεια από τους 60 εναπομείναντες, με ένα συνολικό προφορικό «ναι» για ξεμπερδεύουν στα γρήγορα...

Το «μπάχαλο» και η κοροϊδία που επικράτησαν από προχτές το μεσημέρι στις εργασίες και τη διαδικασία ψηφοφοριών της Γενικής Συνέλευσης, έφεραν σε σημείο έναν αντιπρόσωπο να αναφωνήσει: «Εχασε το σκυλί τον αφέντη». Κι από κοντά να αναρωτηθεί: «Ποιος ρε παιδιά, είναι πλειοψηφία και ποιος μειοψηφία, εδώ μέσα;» Πάντως, αυτό που φαίνεται, είναι ότι στη ΝΔ κατάλαβαν πλέον ότι τους «δεν τους παίρνει άλλο» και αποφάσισαν, όπως φαίνεται, να βάλουν τέλος στην πρασινογάλαζη «κολιγιά» στο προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιας κι έρχονται και εκλογές... Ετσι μετά τη χτεσινή «θεατρινίστικη» αποχώρηση, δεν αποκλείεται υπάρξουν κι άλλες σχετικές εξελίξεις, από σήμερα κιόλας. Οσο για τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα, έβγαλε χτες άλλη μια ανακοίνωση - κοροϊδία, όπου αναφέρεται πως ο ίδιος «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης»!..

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ζουν με τον «εφιάλτη» της λειψυδρίας!

Λίγος καιρός απομένει μέχρι την έναρξη της αρδευτικής περιόδου κι οι Θεσσαλοί αγρότες ζουν με το φόβο των καταστροφών στις καλλιέργειές τους λόγω της λειψυδρίας. Οι προβλέψεις των αρμοδίων υπηρεσιών είναι δυσοίωνες και υπολογίζεται ότι, φέτος, το έλλειμμα του νερού στην περιοχή της ευθύνης του ΤΟΕΒ Πηνειού θα φτάσει στα 40 εκατομμύρια κυβικά, ενώ μειωμένα, σε σχέση με την περσινή περίοδο, είναι και τ' αποθέματα νερού στη λίμνη Πλαστήρα.

Εκτός από την αγωνία για τ' αποτελέσματα της λειψυδρίας -- πέρσι στη Θεσσαλία χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν και οι πληγέντες αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα -- πολλοί Θεσσαλοί αγρότες απειλούνται και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, επειδή δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα χρωστούμενα στους ΤΟΕΒ.

Μάλιστα, ο ΤΟΕΒ Πηνειού, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Δ. Χαρμάνης, έδωσε εντολή σε νομικούς συμβούλους για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων 40 αγροτών επειδή αδυνατούν να ξοφλήσουν τις οφειλές τους, για τις οποίες η προθεσμία που είχαν πάρει έληξε το Σάββατο 1 του Ιούνη. Για τους υπόλοιπους αγρότες που έχουν οφειλές -- οι υποθέσεις τους εκδικάζονται στα δικαστήρια -- η προθεσμία εξόφλησης που τους δόθηκε από τον ΤΟΕΒ λήγει στις 20 του Ιούνη.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για τους αγρότες της Θεσσαλίας. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν υλοποιεί τ' αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα -- εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, Φράγμα Σμοκόβου, λίμνη Κάρλα κ.ά. -- για να εξυπηρετήσει το στόχο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρόνια η κυβερνητική εγκατάλειψη

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Τις σοβαρές ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις οι ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνες της ΝΔ και για τη δασική πολιτική, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης παρεμβαίνοντας στη Βουλή σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με το 0,40% που δίνει ο προϋπολογισμός για τη δασική πολιτική, δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για προστασία του δάσους και για την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. Από αυτήν την άποψη, είπε, δεν είναι σωστό αυτό που λέει η ΝΔ, ότι η κυβέρνηση δεν έχει δασική πολιτική. «Εχει, τόνισε, δασική πολιτική αλλά αυτή δεν καλύπτει την προστασία των δασών. Ηταν δε, γνώρισμα και της ΝΔ η χαμηλή χρηματοδότηση για τη δασική πολιτική αφού κυμαίνονταν μεταξύ του 0,48% και 0,49% του προϋπολογισμού».

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι σχετικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής όπου συζητήθηκε η δασική πολιτική, πρότεινε μεταξύ άλλων την αύξηση της χρηματοδότησης για τη δασική πολιτική στο 1,5%. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στο άρθρο 24 του Συντάγματος το οποίο αναθεωρήθηκε και από τα δύο κόμματα και έτσι άνοιξαν οι «Ασκοί του Αιόλου» και οι ορέξεις του κεφαλαίου για παραπέρα οικοπεδοποίηση ολόκληρων εκτάσεων. Οσο για το Κτηματολόγιο, τόνισε ότι όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει αλλά ο ελληνικός λαός πληρώνει από πάνω και πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Α. Τζέκης αναφερόμενος στο θέμα της δασοπροστασίας είπε ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών ανατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ η πρόληψη στη Δασική Υπηρεσία, κάτι που αποτελεί μεγάλο λάθος όπως λένε και τα συλλογικά όργανα των πυροσβεστών.

Το τέλος του ψευτοδιαλόγου

«Ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας αλλά δε θα πάρουμε». Κάπως έτσι αποχαιρέτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τα μέλη της στημένης επιτροπής του ψευτοδιαλόγου για το φορολογικό. Ισως και να μην τους άξιζε άλλη μεταχείριση, καθώς για δυο μήνες οι... κοινωνικοί εταίροι δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να βάζουν (θελημένα ή όχι) πλάτη στην επιχειρούμενη αντιλαϊκή «φορολογική μεταρρύθμιση». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τούς διαμήνυσε χτες ότι οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και χωρίς περιστροφές τους κατηγόρησε για «υπηρεσιακό ύφος» και για «γραφειοκρατική αντιμετώπιση». Ορθά - κοφτά τους είπαν ότι κανένα από τα πορίσματά τους δεν πρόκειται να παραδοθεί στον υπουργό. Αυτοί που στήριξαν την κυβέρνηση δεν έχουν κανένα λόγο να παραπονούνται τώρα για «υποβάθμιση». Διάλογος ουδέποτε υπήρξε και δε θα μπορούσε να υπάρξει στη βάση του διαβόητου πορίσματος - παραγγελία της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ