ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο

Στροφή 180 μοιρών έκανε στη νομολογία του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο, το ΙΚΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ετσι, το καθεστώς της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας που ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια και καταταλαιπώρησε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οδηγώντας τους ακόμη και στη φυλακή (κυρίως βιοτέχνες, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ) καταρρέει στα πλαίσια του νέου αναθεωρημένου συντάγματος.

Το Στ' Τμήμα του ΣτΕ υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση έκρινε ότι η προσωποκράτηση για οφειλές ειδικότερα στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αντίθετη με μια σειρά άρθρων του πρόσφατα αναθεωρημένου συντάγματος και του νέου Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ). Πάντως, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Στο μεταξύ η υπ' αριθμό 1623/2002 απόφαση του ΣτΕ θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το ισχύον καθεστώς της προσωποκράτησης για χρέη, ενώ κρίνει αντισυνταγματική και την κατάργηση του ορίου ηλικίας πέραν του οποίου δεν επιτρέπεται η προσωποκράτηση που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, στην απόφασή του το Στ' Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει:

  • Το μέτρο της προσωποκράτησης ως μέσο είσπραξης οφειλών, σύμφωνα με το νέο Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κατ' αρχάς μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από το Δημόσιο (προϊστάμενοι ΔΟΥ και τελωνείων) και όχι από ΝΠΔΔ, όπως είναι το ΙΚΑ. Ωστόσο, και αν ακόμη θεωρηθεί ότι ο ΚΔΔ δίνει στο ΙΚΑ τη δυνατότητα της προσωποκράτησης, το απαγορεύουν μια σειρά άρθρα του αναθεωρημένου συντάγματος, όπως ανάπτυξη της προσωπικότητας, παροχή έννομης προστασίας, κράτος δικαίου κλπ.
  • Το δημόσιο με τη σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να αποδείξει αν η προσωποκράτηση είναι το μόνο πρόσφορο μέσο είσπραξης του χρέους, καθώς μόνο αυτό μπορεί να αποδείξει την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
  • Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης και η ρύθμιση που επιτρέπει νέα προσωποκράτηση σε διάστημα έξι μηνών από την πρώτη, καθώς δεν είναι δυνατή η άσκηση βιοποριστικής δραστηριότητας του οφειλέτη για την εξεύρεση χρημάτων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Συζητήθηκαν 6 αγωγές κατά της εταιρίας

Ο,τι απέμεινε από το «χάρτινο» εργοστάσιο της «Ρικομέξ», μετά το σεισμό της 7/9/99, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 39 άνθρωποι
Ο,τι απέμεινε από το «χάρτινο» εργοστάσιο της «Ρικομέξ», μετά το σεισμό της 7/9/99, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 39 άνθρωποι
Εκδικάστηκαν, τελικά, χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ύστερα από αρκετές αναβολές, οι έξι αγωγές θυμάτων του «χάρτινου» εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» και συγγενών τους εναντίον της διοίκησης της εταιρίας. Οι πρώην εργαζόμενοι και οι συγγενείς των νεκρών διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 4 δισ. δρχ. για το βαρύτατο τραυματισμό που υπέστησαν οι ίδιοι ή την απώλεια των προσφιλών τους προσώπων στις 7-9-1999. Η διαδικασία έγινε μέσα σε ήρεμο κλίμα, παρά την παρουσία και αυτή τη φορά μερίδας εργαζομένων, οι οποίοι συμπαραστέκονταν στα ...αφεντικά τους, με τον ισχυρισμό ότι, αν υποχρεωθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις, διακυβεύεται το δικό τους ψωμί!

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ως μάρτυρας, η πρώην εργαζόμενη της «ΡΙΚΟΜΕΞ» κ. Λιγνού αναφέρθηκε στις κατασκευαστικές ατέλειες που υπήρχαν και επισήμανε πως «όταν είχε δυνατό αέρα το κτίριο κουνιόταν συθέμελα, γεγονός που είχε τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να μην κάνουν νυχτερινή βάρδια».

Στη δίκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ενάγουσας Εύης Σοφίλου, Αλ. Λυκουρέζο, έγγραφο 15 πραγματογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι επικρίνουν την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της «ΡΙΚΟΜΕΞ», καθηγητή Κ. Συρμακέζη (ο ίδιος κατέθεσε και στη χτεσινή δίκη ως μάρτυρας της εταιρίας), που υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο κατέρρευσε, όχι λόγω των διαπιστωμένων οικοδομικών παραβάσεων, αλλά εξαιτίας της «κατακόρυφης συνιστώσας του σεισμού της Πάρνηθας, την οποία δεν άντεξε, καθώς είχε ανεγερθεί βάσει του αντισεισμικού κανονισμού του 1975». Οι 15 πραγματογνώμονες χαρακτηρίζουν «μη εμπεριστατωμένη» την έκθεση αυτή, στόχος της οποίας ήταν ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή 39 εργαζομένων.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εναγόντων έκανε στο δικαστήριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, γιατί, όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν εγκληματικές παραλείψεις να παραβλέπονται προκλητικά». Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης, συνεστίαση το Σάββατο 8-6-02 στις 8 μμ στην πλατεία Μπομποτίνου(μπασκέτα) Ν. Ηρακλείου. Πρόγραμμα καλλιτεχνικό, το κρασί προσφορά.
  • Το Παράρτημα Αρτέμιδος (Λούτσα) της ΠΕΑΕΑ σας προσκαλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το Σάββατο 8-6-02 στις 8.30 μμ στο κέντρο «ΟΣΤΡΙΑ» πλατεία Αγ. Νικολάου τέρμα λεωφορείων 305.
  • Το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει την Κυριακή 9-6-02 στις 11 πμ, εκδήλωση προς τιμή των εκτελεσμένων αγωνιστών στη Ριτσώνα το Μάη του '44 από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Πούλμαν αναχωρεί από τη Χαλκίδα στις 10 πμ, εμπρός από το καφενείο «Βαλαή»(έναντι ΟΤΕ). Επίσης τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη Ριτσώνα, που αναχωρεί στις 8 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296 και 88.31.368.

  • Η ΠΕΕΠΠ διοργανώνει για το Σαββατοκύριακο 8/9-6-02 διήμερη εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία, με διανυκτέρευση στη Σπάρτη, για να παραβρεθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9-6, στις Καρυές (Αράχοβα) λίγο έξω από τη Σπάρτη, προς τιμή των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ.

-- Πούλμαν αναχωρεί το Σάββατο 8-6 στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ: 52.30.526

  • Ετήσιο μνημόσυνο των 100 πατριωτών που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές στα Διαβατά, θα τελεστεί την Κυριακή 9-6-02 στις 11 π.μ στην αρχή της Παλαιάς Εθνικής Οδού προς το Κιλκίς.
Διακοπή νερού

Χωρίς νερό θα παραμείνουν από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης έως τις 9 το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι των περιοχών Κορωπίου, Καλυβίων, Κουβαρά και Κερατέας της Ανατολικής Αττικής.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα στην υδροδότηση θα σημειωθούν εξαιτίας διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών για την επισκευή βλάβης σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης.

Το νέο προεδρείο της ΕΔΕ

Συγκροτήθηκε το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 19 και 26 Μάη 2002. Ετσι, το νέο προεδρείο έχει ως εξής: Πρόεδρος - Δ. Κυριτσάκης, αντιπρόεδροι - Ι. Τέντες και Αν. Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας - Χαρ. Αθανασίου, αναπληρωτής γενικός γραμματέας - Β. Θάνου Χριστοφίλου, ταμίας - Αγ. Δεμέστιχα.

Τα σκουλήκια δεν είναι εργάτες!

Σκουλήκια! Μόνο σκουλήκια είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίστηκαν χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου για να επιτεθούν σε εργάτες - θύματα του αφεντικού τους. Μόνο σκουλήκια μπορούν να είναι αυτοί οι τύποι που τόλμησαν να επιτεθούν έτσι χυδαία, στα θύματα της ΡΙΚΟΜΕΞ. Καμιά σχέση δεν έχουν αυτά τα σκουλήκια με την εργατική τάξη. Καμιά! Οι εργάτες ματώνουν. Ματώνουν καθημερινά. Και μέσα στα εργασιακά γκέτο και στα μέτωπα της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία, όπως πριν λίγες μέρες στο λιμάνι. Δε νοείται εργάτης που κάνει πίσω από τις αξίες της τάξης του. Δε νοείται εργάτης που κυνηγά για λογαριασμό του αφεντικού του εργάτες. Χτες αυτό επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ