ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Ομολογούν τώρα την τυχοδιωκτική πολιτική

Τη διακοπή των περαιτέρω δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στο εξωτερικό ανακοίνωσε χτες ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ε. Αντωνακόπουλος, επιβεβαιώνοντας έτσι επί της ουσίας όσους έκαναν λόγο για την εφαρμογή τυχοδιωκτικής πολιτικής με τις επενδύσεις στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις ομολογίες της διοίκησης του ΟΤΕ, κατά τη χτεσινή - πρώτη συνέντευξη Τύπου, εκτός από την επένδυση στη Βουλγαρία, οι υπόλοιπες σε Ρουμανία, Αρμενία και Σερβία παρουσιάζουν προβλήματα. Οσον αφορά τα οικονομικά του Οργανισμού για το 2002, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση των εσόδων κατά περίπου 5%. Μια μείωση αναμενόμενη, λόγω της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και της εμφάνισης ιδιωτικών εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Βέβαια, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει το «αντίδοτο» για αυτή την αναμενόμενη απώλεια εσόδων. Και αυτή δεν είναι άλλη, από την αύξηση των τηλεφωνικών τελών.

Ο Ε. Αντωνακόπουλος προανήγγειλε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από την αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες εργασιακές σχέσεις θα διέπουν το νέο προσωπικό.

Τέλος, η διοίκηση του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού, ανέφερε ότι εξετάζονται οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την πώληση του μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, ώστε να ληφθεί στο μέλλον η οριστική απόφαση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δράση ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα συμφέροντα

Με περίσκεψη, αλλά και με μαζικές κινητοποιήσεις, υποδέχτηκαν οι κάτοικοι όλου του κόσμου, όπως και στη χώρα μας, τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Με περίσκεψη, καθώς η κατανάλωση του 70% των φυσικών πόρων από το 25% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών εκτοξεύει στα ύψη την κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η δημιουργία του 50% της παγκόσμιας ρύπανσης από 7 μόνο βιομηχανικές χώρες, που είναι υπεύθυνη για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», φανερώνει το φαύλο κύκλο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται. Η καταστροφή 170 εκατ. στρεμμάτων τροπικών δασών το χρόνο, η συνεχώς αυξανόμενη καταστροφή των εδαφών, των βιότοπων, οδηγούν σε συνεχή μείωση του όζοντος, αλλάζουν το κλίμα του πλανήτη με παραπέρα οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, ελέω κυβερνητικής πολιτικής, θύματα παραμένουν το φυσικό, το οικιστικό, το εργασιακό περιβάλλον και η υγεία των εργαζομένων.

Παράλληλα, όμως, οι πολλές κινητοποιήσεις, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σηματοδοτούν ότι «το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος -- όπως τονίζει η χτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ -- απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς. Απαιτεί τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου δράσης, αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού».

Οπως παραδέχεται στο μήνυμά του και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, «οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν έναν πλανήτη που βρίσκεται ακόμη στην ανάγκη εντατικής θεραπείας. Φτώχεια, μόλυνση και πληθυσμιακή αύξηση, φτώχεια στην ύπαιθρο και ταχύρυθμη αστυφιλία, σπάταλες καταναλωτικές συνήθειες και αυξανόμενες ανάγκες για νερό, η γη και η ενέργεια συνεχίζουν να ασκούν έντονες πιέσεις στα συστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή του πλανήτη, απειλώντας την ικανότητά μας να πετύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη». Στη συνέχεια ο ίδιος δηλώνει πως ελπίζει ότι η Διάσκεψη Κορυφής που θα γίνει φέτος στο Γιοχάνεσμπουργκ -- 10 χρόνια μετά το Ρίο -- θα έχει πραγματικά και απτά αποτελέσματα.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ότι ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος υπέγραψε το πρωτόκολλο της βάρβαρης παράδοσης των ακτών του Σαρωνικού «στα ημέτερα διαπλεκόμενα συμφέροντα».
  • «Οι επέτειοι είναι χρήσιμες για να αναδεικνύουν προβλήματα. Δε λύνουν προβλήματα», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, ο οποίος προφανώς ούτε στα λόγια δεν μπορεί να διακρίνει το... φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο της κυβέρνησης.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης, συνεστίαση το Σάββατο 8-6-02 στις 8 μμ στην πλατεία Μπομποτίνου(μπασκέτα) Ν. Ηρακλείου. Πρόγραμμα καλλιτεχνικό, το κρασί προσφορά.
  • Το Παράρτημα Αρτέμιδος (Λούτσα) της ΠΕΑΕΑ σας προσκαλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το Σάββατο 8-6-02 στις 8.30 μμ στο κέντρο «ΟΣΤΡΙΑ», πλατεία Αγ. Νικολάου τέρμα λεωφορείων 305.
  • Το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει την Κυριακή 9-6-02 στις 11 πμ, εκδήλωση προς τιμή των εκτελεσμένων αγωνιστών στη Ριτσώνα το Μάη του '44 από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Πούλμαν αναχωρεί από τη Χαλκίδα στις 10 πμ, εμπρός από το καφενείο «Βαλαή» (έναντι ΟΤΕ). Επίσης τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη Ριτσώνα, που αναχωρεί στις 8 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010.82.34.296 και 010.88.31.368.

  • Τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 9-6-02 στις 11 πμ, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη θυσία των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 6-6-1943, στο Κούρνοβο. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο από το χωριό Αγιος Στέφανος Δομοκού.

Το Παράρτημα Λαμίας θα διαθέσει αυτοκίνητο για όσους θέλουν να παραβρεθούν, που θα ξεκινήσει στις 9.15 πμ από τη Λαμία (πλατεία Πάρκου).

  • Ετήσιο μνημόσυνο των 100 πατριωτών που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές στα Διαβατά, θα τελεστεί την Κυριακή 9-6-02 στις 11 πμ στην αρχή της Παλαιάς Εθνικής Οδού προς το Κιλκίς.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τις Διοικητικές Επιτροπές όλων των Παραρτημάτων της Αττικής, να παραβρεθούν σε σύσκεψη - με θέμα, την ανάλυση των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ - που θα γίνει την Πέμπτη 13-6-02 από τις 9 πμ έως τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην πλατεία Κάνιγγος(Βερανζέρου 1).
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Συγκέντρωση κατά της υπογειοποίησης

Σε άλλη μία συγκέντρωση, αυτή τη φορά έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου) την Παρασκευή στις 9 μ.μ., καλεί τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, δηλαδή Σεπολίων, Λόφου Σκουζέ, Θυμαρακίων, Κολωνού, Κολοκυνθού, Ακαδημίας Πλάτωνα, Βοτανικού, Ρουφ, Αγίου Τρύφωνα και Προφήτη Δανιήλ, η Επιτροπή Αγώνα για υπόγειο Προαστιακό σιδηρόδρομο. Την ώρα εκείνη το ΣτΕ θα συζητηθούν οι προσφυγές τις οποίες προσυπογράφει και η «Συνεργασία για την Αθήνα» εναντίον της απόφασης του υπουργείου Μεταφορών να κατασκευαστεί επιφανειακό και όχι υπόγειο το δίκτυο του προαστιακού τρένου μέχρι τους Αγίους Αναργύρους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, «η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ιστορική για το μέλλον της περιοχής μας, για μας και τα παιδιά μας. Δε δεχόμαστε τη διχοτόμηση της πόλης και την απομόνωσή μας. Δε θέλουμε η περιοχή μας να γίνει γκέτο».

Την Κυριακή στο Μενίδι

Στο μεταξύ την Κυριακή στις 4 μ.μ. ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Αχαρνών και η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το κλείσιμο - για τρίτη φορά - των γραμμών του τρένου στην Αερογέφυρα της 11ης στάσης Μενιδίου, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται:

  • Για την αλλαγή των σχεδίων του προαστιακού σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα εκτεταμένες απαλλοτριώσεις που έρχονται τμηματικά (το Μάρτη ανακοινώθηκαν 248 και στις 30 Μάη άλλες 15) και χωρίς καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
  • Για την κοπή 916 δέντρων στο Δήμο Αχαρνών από το ΣΚΑ μέχρι την οδό Κωστή Παλαμά και 4.000 κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.
  • Για την παντελή υποβάθμιση της περιοχής και το ξεσπίτωμα εκατοντάδων οικογενειών με μηδαμινές απαλλοτριώσεις - εξπρές (με βάση το νόμο 2985/4-2-02, ΦΕΚ 18) στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ