ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Περιορίζεται το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για φοροεισπρακτική τακτική

Περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα του πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς τελικά υιοθετήθηκε η επιβολή ΦΠΑ ακόμη και στις δικηγορικές αμοιβές. Η ρύθμιση αυτή πλήττει τα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, τα οποία δύσκολα θα μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για επίλυση τυχόν διαφορών.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που συνήλθε χτες σε έκτακτη συνεδρίαση, καταδικάζει αυτή τη μεθόδευση και αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπό της από την Κεντρική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα, καταγγέλλει την όλη διαδικασία, καθώς αν και ζητήθηκε επιτακτικά η ισότιμη συμμετοχή του εκπροσώπου της στην ειδική επιτροπή, τελικά αγνοήθηκε και υιοθετήθηκε η άποψη επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων αναφέρει ότι πλήττεται η πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη και ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η εξαίρεση του ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες, υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη, αφού εξασφαλίζει τη χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των οικονομικά αδύνατων. Επίσης, ζητάει από τους βουλευτές και τα κόμματα να καταψηφίσουν αυτή τη ρύθμιση, όταν θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τον τελευταίο καιρό με μια σειρά μέτρα της κυβέρνησης έχει «ακριβύνει» κατά πολύ η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι από την 1 Γενάρη 2001 οι ελάχιστες προεισπραττόμενες αμοιβές των δικηγόρων διπλασιάστηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν. Επίσης, με το νόμο 2915/2001 προβλέπονται νέες δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όπως δυνατότητα επιδίκασης δικαστικής δαπάνης στην περίπτωση αιτήματος για αναβολή της δίκης, παράβολα υπέρ του δημοσίου στις αναιρετικές δίκες, αύξηση των δικαστικών εξόδων κλπ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες δεν προβλέπεται από καμιά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης και στη χώρα μας άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, οδοντίατροι, νοσοκόμες, φυσιοθεραπευτές και άλλα επαγγέλματα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Υπόνοιες μεροληψίας» στον Αρειο Πάγο

Για υπόνοιες συνδιαλλαγής του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία με την κυβέρνηση έκανε λόγο σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος Ιω. Σταμούλης, με αντάλλαγμα την παραμονή του πρώτου για έναν ακόμη χρόνο στο θώκο του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και με την προϋπόθεση να βοηθήσει την κυβέρνηση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Προς επίρρωση των παραπάνω ο Ιω. Σταμούλης επικαλέστηκε ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκη, λέγοντας ότι στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 23 Μάη 2002 «έγινε από τον αντιπρόεδρο του δικαστηρίου η καταγγελία ότι ο κ. Ματθίας είχε διαπραγματευτεί και είχε ανταλλάξει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων με την παράταση της θητείας του στην προεδρία του Αρείου Πάγου για έναν ακόμη χρόνο».

Παράλληλα, ο Ι. Σταμούλης ζήτησε την εξαίρεση του Στ. Ματθία από τις συνεδριάσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις «λόγω υπονοιών μεροληψίας», ενώ απηύθυνε και έκκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο να σταθμίσει την κατάσταση, πράττοντας τα δέοντα για την περίσταση. Δηλαδή, σε περίπτωση που οι καταγγελίες αληθεύουν, να κινήσει ποινική δίωξη κατά του Στ. Ματθία για δωροληψία δικαστή και για αθέμιτη αποσιώπηση λόγου εξαιρέσεων, όπως προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 237 και 254). Αντίθετα, αν δε συντρέχει τίποτα και όλα είναι νόμιμα να φροντίσει για την αποκατάσταση του προέδρου του Αρείου Πάγου, που έχει πληγεί, με όσα καταγγέλθηκαν στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, ο Ιω. Σταμούλης ανέφερε ότι αρχικά το σχέδιο αναθεώρησης των διατάξεων του συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για τη θητεία των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, προέβλεπε ότι «δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, ακόμη και αν ο δικαστικός λειτουργός που κατέχει τη θέση δεν καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας». (Πρακτικά συνεδριάσεων της 12ης Οκτώβρη 2000).

Ωστόσο, στη συνέχεια προστέθηκε μεταβατική διάταξη στην παράγραφο 5 του άρθρου 90, σύμφωνα με την οποία η παραπάνω ρύθμιση θα ίσχυε από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. (Πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής 7 Μάρτη 2001).

Ο Ιω. Σταμούλης θεωρεί ότι με τις παραπάνω μεθοδεύσεις υπάρχουν υπόνοιες συναλλαγής μεταξύ κυβέρνησης και Στ. Ματθία, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής Β. Καροκούλιας δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα κινήσει ακόμη και δικαστικό αγώνα εναντίον της κυβέρνησης και όλων αυτών που δρουν κατά των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Στο μεταξύ χτες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας, αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«ΦΑΛΚΟΝ»
«Η ταχύτητα κύρια αιτία του δυστυχήματος»

«Πολύ ευέλικτο αεροσκάφος, αλλά με ιδιαιτερότητες», χαρακτήρισε το πρωθυπουργικό «Φάλκον» ο πιλότος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» Π. Σωτηρίου, καταθέτοντας χτες ως μάρτυρας στη δίκη, που συνεχίζεται στο Γ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. «Θεωρούσαμε - είπε - το άναμμα του "πιτς φιλ" ενδεικτικό και στο υποσυνείδητό μου δημιουργείται η εντύπωση ότι η αφή φωτός ήταν ενδεικτική. Στη δική μου περίπτωση, το "πιτς φιλ" ήταν αναμμένο σε όλη τη διάρκεια της πτήσης και 5-10 λεπτά πριν από την προσγείωση έσβησε και δεν ξανάναψε». Ο ίδιος σημείωσε ότι το εγχειρίδιο για το «τσεκ λιστ» ήταν ελλιπές και ότι αυτός, όταν αντιμετώπισε ανάλογη κατάσταση, δε μείωσε την ταχύτητα του αεροσκάφους, γιατί δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο εγχειρίδιο. «Οταν ήμουν στα 40.000 πόδια, η ταχύτητα ήταν 230 κόμβοι», πρόσθεσε. «Επρεπε να υπάρχει στο "τσεκ λιστ" η ένδειξη για μείωση ταχύτητας. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η κύρια αιτία του δυστυχήματος».

Ο μάρτυρας κατέθεσε, επίσης, ότι αν το «Φάλκον» είχε ενταχθεί σε σμήνος, αυτό θα αποτελούσε παράγοντα αποφυγής ατυχήματος. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, η επίβλεψη της ΥΠΑ, όσον αφορά στις πτήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους, ξεπερνούσε και αυτούς τους κανονισμούς. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «δινόταν μεγάλη σημασία στο "Φάλκον" λόγω πρωθυπουργού». Για τους κατηγορούμενους μηχανικούς, είπε ότι ήταν άριστοι στη δουλιά τους. Τέλος, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος κυβερνήτης, Ι. Ανδρουλάκης, «προσπάθησε να θέσει το αεροσκάφος υπό έλεγχο», ενώ ο συγκυβερνήτης Γρ. Σινέκογλου, «έκανε άριστα που δεν επενέβη στο χειριστήριο, γιατί τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πιο τραγικά».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε το Σάββατο 8-6-2002 και ώρα 9.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Λαζάρου του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΤΣΑΚΗ

Τα παιδιά: Αναστάσιος και Ντανιέλα. Η εγγονή: Ελένη. Οι αδελφές: Αντιγόνη, Θέτις. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΟΧΙ παρεμβάσεις στο Ρέμα Πικροδάφνης

Να σταματήσουν όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται στο ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο διέρχεται από τους Δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Π. Φαλήρου ζήτησε ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ προσφυγής των κατοίκων της περιοχής.

Ο εισηγητής υποστήριξε ότι η Πολιτεία βαρύνεται για μια σειρά παραλείψεις, καθώς δεν έχει οριοθετηθεί το ρέμα, παρά τη σαφή νομολογία του ΣτΕ. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει μια ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γιατί οι δύο τμηματικές μελέτες δεν μπορούν να καταδείξουν τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στο σύνολο των τεσσάρων δήμων. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ