Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 59
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Υπόνοιες μεροληψίας» στον Αρειο Πάγο

Για υπόνοιες συνδιαλλαγής του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία με την κυβέρνηση έκανε λόγο σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος Ιω. Σταμούλης, με αντάλλαγμα την παραμονή του πρώτου για έναν ακόμη χρόνο στο θώκο του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και με την προϋπόθεση να βοηθήσει την κυβέρνηση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Προς επίρρωση των παραπάνω ο Ιω. Σταμούλης επικαλέστηκε ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκη, λέγοντας ότι στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 23 Μάη 2002 «έγινε από τον αντιπρόεδρο του δικαστηρίου η καταγγελία ότι ο κ. Ματθίας είχε διαπραγματευτεί και είχε ανταλλάξει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων με την παράταση της θητείας του στην προεδρία του Αρείου Πάγου για έναν ακόμη χρόνο».

Παράλληλα, ο Ι. Σταμούλης ζήτησε την εξαίρεση του Στ. Ματθία από τις συνεδριάσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις «λόγω υπονοιών μεροληψίας», ενώ απηύθυνε και έκκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο να σταθμίσει την κατάσταση, πράττοντας τα δέοντα για την περίσταση. Δηλαδή, σε περίπτωση που οι καταγγελίες αληθεύουν, να κινήσει ποινική δίωξη κατά του Στ. Ματθία για δωροληψία δικαστή και για αθέμιτη αποσιώπηση λόγου εξαιρέσεων, όπως προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 237 και 254). Αντίθετα, αν δε συντρέχει τίποτα και όλα είναι νόμιμα να φροντίσει για την αποκατάσταση του προέδρου του Αρείου Πάγου, που έχει πληγεί, με όσα καταγγέλθηκαν στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, ο Ιω. Σταμούλης ανέφερε ότι αρχικά το σχέδιο αναθεώρησης των διατάξεων του συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για τη θητεία των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, προέβλεπε ότι «δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, ακόμη και αν ο δικαστικός λειτουργός που κατέχει τη θέση δεν καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας». (Πρακτικά συνεδριάσεων της 12ης Οκτώβρη 2000).

Ωστόσο, στη συνέχεια προστέθηκε μεταβατική διάταξη στην παράγραφο 5 του άρθρου 90, σύμφωνα με την οποία η παραπάνω ρύθμιση θα ίσχυε από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. (Πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής 7 Μάρτη 2001).

Ο Ιω. Σταμούλης θεωρεί ότι με τις παραπάνω μεθοδεύσεις υπάρχουν υπόνοιες συναλλαγής μεταξύ κυβέρνησης και Στ. Ματθία, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής Β. Καροκούλιας δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα κινήσει ακόμη και δικαστικό αγώνα εναντίον της κυβέρνησης και όλων αυτών που δρουν κατά των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Στο μεταξύ χτες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας, αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ