ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Μέτρα και για τον «εσωτερικό εχθρό»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος δεν είναι μόνον εκτός των συνόρων της αμερικανικής επικράτειας. Ο πόλεμος μαίνεται και εντός, κι απ' την αρχή, με την ταυτόχρονη κήρυξη του πολέμου κατά της οικουμένης, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση ενός ακόμη πόστου, του συμβούλου Εσωτερικής Ασφάλειας, προκειμένου οι ΗΠΑ να προστατευτούν από τους «εχθρούς που βρίσκονται εντός των πυλών ή που προσπαθούν να εισέλθουν».

Το επόμενο βήμα αναμενόταν να ανακοινωθεί χτες με τον πιο επίσημο τρόπο. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που πρότεινε στο Κογκρέσο, αφού αυτό θα έχει την τελική απόφαση ώστε να γίνει νόμος του κράτους, τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα επικεντρωθεί στην προστασία των ΗΠΑ από μελλοντικές επιθέσεις, ανάλογες της 11ης του Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. Ο τελευταίος διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητες του νέου αυτού υπουργείου θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς: Ασφάλεια των συνόρων και των μεταφορών, άμεση ετοιμότητα και αντίδραση, μέτρα κατά της τρομοκρατίας σε περίπτωση επιθέσεων με χημικά, βιολογικά, ραδιενεργά και πυρηνικά όπλα, συγκέντρωση και ανάλυση των μυστικών πληροφοριών σε συνεργασία με το FBI και τη CIA και προστασία της υποδομής.

Η σημαντικότερη αναδιάρθρωση από το 1947

Ετσι, οι πιέσεις του μέχρι σήμερα συμβούλου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, για πλήρη ανεξαρτησία έπιασαν τόπο, αφού εάν η πρόταση υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο θα αναβαθμιστεί πια σε υπουργό εν μέσω της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης που γίνεται εντός της αμερικανικής κυβέρνησης. «Αυτή αποτελεί μια σημαντική αναδιάρθρωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το 1947», σημείωσε ο Φλέισερ προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του '47, που έκανε ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, έγινε για την αντιμετώπιση του «ψυχρού πολέμου», ενώ η σημερινή αναδιάρθρωση γίνεται για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Ο Φλέισερ επισήμανε, τέλος, πως δεν αποσκοπεί στο να αποσπάσει την προσοχή από τις ακροάσεις που διεξάγει το Κογκρέσο για την ανεπάρκεια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, καθώς η προστασία της χώρας «αποτελεί προτεραιότητα οποιαδήποτε στιγμή». Εντούτοις, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση έχει διττή σημασία, καθώς συνιστά προσπάθεια μετατόπισης της προσοχής από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων αλλά και τη δημιουργία μίας ασπίδας προστασίας απέναντι τόσο στις διαρροές, στην κριτική, και κυρίως στις αντιδράσεις στην ακολουθούμενη πολιτική.

Το πιο ενδεικτικό είναι ότι η ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση της κυβέρνησης γίνεται τη στιγμή που άρχισε η κατάθεση του διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αναδιάρθρωση και τη συγχώνευση 8 ομοσπονδιακών γραφείων υπό το νέο υπουργείο με τις διευρυμένες εξουσίες, το FBI και η CIA διατηρούν την αυτονομία τους. Ετσι, ο Μίλερ υποσχέθηκε και αυτός με τη σειρά του τη συνέχιση της αναδιάρθρωσης του FBI προκειμένου η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας να είσαι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα σε ενδεχόμενες απειλές.

«Φάκελος» για τους ταξιδιώτες

Πάντως, στο πλαίσιο αυτής της ριζικής αναδιάρθρωσης της εσωτερικής ασφάλειας εντάσσονται και τα νέα αυστηρά μέτρα για την είσοδο ξένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Τζον Ασκροφτ, με σκοπό την πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών. Ανάμεσά τους είναι η λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών από όλους όσοι περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο και δε θα έχουν εξαιρέσεις με βάση την εθνικότητα. Ουσιαστικά ενεργοποιούν αντίστοιχη νομοθεσία που υπάρχει στις ΗΠΑ από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι στην περίπτωση των πολιτών που προέρχονται από αραβικές χώρες η διασταύρωση με τα υπάρχοντα αρχεία των υπηρεσιών ασφάλειας θα είναι περισσότερο «προσεκτική».

Ο Ασκροφτ επισήμανε ακόμη ότι οι κινήσεις αυτές κρίνονται επιβεβλημένες και ότι το νέο αυτό σύστημα, το οποίο θα αφορά ιδιαίτερα περίπου 100.000 ταξιδιώτες το χρόνο και άλλους 100.000 ξένους πολίτες που ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ, θα παράσχει μία «ζωτικής σημασίας αμυντική γραμμή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Δεν έλειψαν όμως οι αντιδράσεις: Εκτός από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων, το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να εξέφρασε κάποια επιφυλακτικότητα, καθώς πιστεύει ότι η «γραμμή άμυνας» αυτή θα προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των ζωτικής σημασίας πλέον συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζικό ξήλωμα βασικών δικαιωμάτων

Με τον πιο πάνω τίτλο η «Νόιες Ντόιτσλαντ» παρουσιάζει (στις 5 Μάη), πρωτοσέλιδα, την έκθεση εφτά μη κυβερνητικών οργανώσεων για παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για την ετήσια μελέτη (2002) αυτών των οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η «Πρωτοβουλία Γουστάβου Χάινεμαν», η «Ρεπουμπλικανική Ενωση Δικηγόρων» και η «Πρωτοβουλία υπέρ του ασύλου για (πολιτικούς) φυγάδες».

Στην παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο αναφέρθηκαν σχετικά παραδείγματα, όπως ότι τα όργανα ασφάλειας παρακολουθούν με ειδικά μηχανήματα τα κινητά τηλέφωνα διαδηλωτών, μπορούν να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τα ονόματα των κατόχων. Ο γνωστός πολιτικός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Μπούρκχαρντ Χιρς, εκπρόσωπος οργάνωσης, ανέφερε ότι παρακολουθούνται 15.000 τηλέφωνα και μ' αυτό τον τρόπο η Γερμανία είναι «παγκόσμιος μάστορας στο κρυφάκουσμα ανάμεσα στα δημοκρατικά κράτη». Ο ίδιος είπε ότι 2.500 πολίτες έχουν χαρακτηριστεί σαν κακοποιοί με «αριστερά κίνητρα», στους οποίους μπορεί να απαγορευτεί η έξοδος για συμμετοχή σε διεθνείς διαδηλώσεις. Αυτό είναι αντισυνταγματικό, δήλωσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Αλλος εκπρόσωπος μίλησε για φυγάδες που ζητούν άσυλο στη Γερμανία. Υπογράμμισε ότι στοιχεία αυτών των ανθρώπων δίνονται σε ξένες μυστικές υπηρεσίες και «κανένας φυγάς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι στοιχεία από τις (ανακριτικές) καταθέσεις δε θα διαβιβαστούν στα κράτη που τους καταδιώκουν».

Σαν καταπιεστικό χαρακτηρίστηκε επίσης το μέτρο του περιορισμού των φυγάδων σε ένα ορισμένο τόπο, όσο διαρκεί η διαδικασία παροχής ή απόρριψης του ασύλου.

Σχετικό με το θέμα του ξηλώματος δικαιωμάτων των πολιτών είναι και το βιβλίο του Χέριμπερτ Πραντλ, πρώην δικαστή και τώρα συνεργάτη της εφημερίδας του Μονάχου «Ζιντ-Ντόιτσε Τσάιτουνγκ». Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που είχαν ψηφιστεί το 1977 εξακολουθούν να ισχύουν. Η πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης Γιούτα Λίμπαχ δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ότι «ορθολογισμός και λογική πρέπει να επικρατήσει στην αντίδραση για τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, αλλιώς δουλεύουμε υπέρ των τρομοκρατών».


Θ. Β.

ΡΩΣΙΑ
Συμπαράσταση στο ΚΕΚΡ-ΕΚΚ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απορρίψει την επανακαταγραφή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) προκάλεσε αγανάκτηση στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας. Σε σχέση με την απόφαση αυτή η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ) προέβη σε Δήλωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ολέγκ Σένιν, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Προφανώς, στους δημόσιους υπαλλήλους αυτού του υπουργείου προκάλεσε φόβο η διάταξη του Καταστατικού, σύμφωνα με την οποία βασικοί στόχοι του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ είναι "η διαμόρφωση της κοινής γνώμης των πολιτών με το πνεύμα του επιστημονικού κομμουνισμού για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας - την εγκαθίδρυση του κράτους της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την εξασφάλιση πάνω σ' αυτή τη βάση της ολόπλευρης ελεύθερης ανάπτυξης και της ευημερίας όλων των μελών της κοινωνίας. Επιδεικνύοντας μη λογικό ζήλο, οι ένθερμοι τηρητές του αστικού δικαίου βρήκαν ότι "το επαναστατικό κόμμα" αποβλέπει σε στόχους βίαιης αλλαγής των βάσεων του συνταγματικού συστήματος και στην παραβίαση της ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επικαλούνται συνάμα εκείνα τα λεξικά, όπου η επανάσταση ερμηνεύεται αποκλειστικά και μόνο ως βίαιη ανατροπή». Η Γραμματεία του Συμβούλιου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη με το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ και την έντονη διαμαρτυρία κατά της αυθαιρεσίας των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Θεωρεί την άρνηση της επανακαταγραφής του κόμματος ως «ανοιχτή ολίσθηση στο φασισμό του αντιλαϊκού καθεστώτος, επιδίωξη με νομικά τερτίπια να ξεριζώσουν από το δημόσιο πολιτικό πεδίο μια γνήσια πολιτική δύναμη, η οποία έχει την υποστήριξη εκατομμυρίων πολιτών της χώρας».

Στο μεταξύ, ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με το συμπρόεδρο του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν σχετικά με την προσφυγή του κόμματος στο δικαστήριο κατά της άδικης απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αγωγή του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ έγινε δεκτή για εξέταση από το δικαστήριο του Διαμερίσματος Ταγκάνσκ της Μόσχας. Για τις 18 Ιούνη έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση συζήτησης και ενημέρωσης των δυο πλευρών με τα σχετικά ντοκουμέντα. «Φυσικά, έχουμε διάθεση για αποφασιστικό αγώνα και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να ασχοληθούμε με τη νόμιμη πολιτική δράση», τόνισε ο Τιούλκιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ