ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Πειράματα περικοπών στην ώρα της ανάγκης

Μειώνονται κατά 4,75% οι εγκεκριμένες εφημερίες και το κονδύλι γίνεται μικρότερο και απ' αυτό του 2001!

Σε πειραματόζωα της νέου τύπου διοίκησης της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ μετατρέπονται οι ασθενείς της Καρδίτσας, καθώς με απόφαση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Θεσσαλίας περικόπτεται κατά 40 εκατ. δραχμές ή 4,75% το κονδύλι των εφημεριών του Νομαρχιακού νοσοκομείου που είχε εγκριθεί για το 2002 από το υπουργείο Υγείας. Η περικοπή έγινε στα μέσα του έτους, ενώ προκλητικά η διοίκηση του ΠεΣΥ Θεσσαλίας ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού του προγράμματος των εφημεριών, αλλά για «ανακατανομή» (!) η οποία έγινε στην αρχή του έτους, ενώ όπως καταγγέλλουν οι γιατροί η απόφαση κοινοποιήθηκε στις 17 Απρίλη του 2002.

Ο ισχυρισμός περί ανακατανομών αποκαλύπτει πως ο νέος τρόπος διοίκησης, υπακούοντας στη λογική της λιτότητας, στύβει ακόμα πιο πολύ τα επαρχιακά νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας είχε εγκρίνει 841 εκατ. δραχμές για τις εφημερίες του 2002 έναντι 820 εκατ. του 2001. Με την απόφαση των περικοπών -που αφορά και σε δεδουλευμένες εφημερίες του Απρίλη και του Μάη 2002- το τελικό κονδύλι διαμορφώνεται σε 801 εκατ. δραχμές που είναι μικρότερο κατά 19 εκατ. δραχμές από το κονδύλι του 2001.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές εκφράζουν οι γιατροί του νοσοκομείου. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους, «το αρχικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες του 2002 βασίστηκε στις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων και είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών των εφημεριών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας». Και υπογραμμίζεται ότι οι ανάγκες αυτές δεν έχουν ελαττωθεί, ώστε να δικαιολογούνται περικοπές των 40 εκατομμυρίων δραχμών στο μέσον του έτους και μάλιστα περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών για τον Απρίλη - Μάη». Τονίζει, δε, ότι «όταν κάθε γιατρός του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας καλείται να περικόψει από 1 έως 3 εφημερίες το μήνα, ανάλογα με τη βαθμίδα», το ΠΕΣΥ ενημερώνει από το γραφείο του προέδρου του ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού των εφημεριών.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συστάσεις - άλλοθι στην άγρια εκμετάλλευση

ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας Χρ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

Τα θέματα της παιδικής εργασίας, της «μαύρης» εργασίας και του επαγγελματικού κινδύνου είναι αυτά που απασχολούν κυρίως την 90ή Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 185 κράτη.

Ο ρόλος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ), σύμφωνα με τον υπαρκτό συσχετισμό δυνάμεων, είναι η προώθηση της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου» ανάμεσα σε εκπροσώπους εργοδοτών - κυβερνήσεων και εργαζομένων. Ενδεικτικό του χαρακτήρα του ΔΓΕ είναι ότι στις εγκαταστάσεις του στη Γενεύη στεγάζεται και λειτουργεί η εταιρεία «MANPOWER», δηλαδή μία από τις μεγαλύτερες δουλεμπορικές εταιρίες που νοικιάζουν εργαζόμενους και η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

Φέτος για πρώτη φορά απασχολεί το ΔΓΕ το ζήτημα της «μαύρης» εργασίας. Το υπό συζήτηση κείμενο, αν και αμφιλεγόμενο, αφήνει να φανεί ότι επιχειρείται να γίνει αποδεκτή η άποψη που δεν επιδιώκει την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, αλλά, απλώς, την εξασφάλιση κάποιων ελάχιστων βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς. Ουσιαστικά, πρόκειται για αποδοχή της «μαύρης» εργασίας στο όνομα των αναγκών του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας.

Σχετικά με το ζήτημα του επαγγελματικού κινδύνου αποφασίστηκε η σύνταξη ενός πρωτοκόλλου που θα προβλέπει την εφαρμογή ορισμένων νέων κανόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει αποδεχτεί τη σύμβαση 121 του 1964 του ΔΓΕ και είναι από τις χώρες που δεν έχει καταρτίσει λίστα επαγγελματικών ασθενειών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων εργοδοτών και της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήθελαν να συνταχθεί πρωτόκολλο, αλλά σύσταση, καθώς είναι λιγότερο δεσμευτική και δεν επιφέρει κυρώσεις η μη τήρησή της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την παιδική εργασία, όσο και αν σε αυτό το θέμα φαίνεται να ρίχνει μεγάλο βάρος το ΔΓΕ, ουσιαστικά επιδιώκεται ο περιορισμός της παιδικής εργασίας μέσω κάποιων κανόνων, παρά η κατάργηση της απαράδεκτης αυτής πραγματικότητας.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Δικαιούνται κανονικό μεροκάματο

Απεργιακή κινητοποίηση των αλλοδαπών εργατών

Σε απεργία βρίσκονταν από την περασμένη Κυριακή μέχρι και χτες Τρίτη περίπου 2.000 αλλοδαποί από την Ινδία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο, που εργάζονται στις αγροτικές περιοχές του Μαραθώνα Αττικής, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν τη χορήγηση του κατώτερου βασικού μεροκάματου που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, την τήρηση του 8ωρου, ένα ρεπό τη βδομάδα, επίδομα αδείας, φορολογική βεβαίωση των αποδοχών τους, να πληρώνουν για την ασφάλισή τους στο ΟΓΑ οι εργοδότες.

Επιτροπή των αλλοδαπών εργαζομένων είχε συνάντηση προχτές το απόγευμα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Παραγωγών της περιοχής. Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα αιτήματά τους στους εκπροσώπους των συλλόγων και εκείνοι απ' την πλευρά τους δεσμεύτηκαν ότι θα συζητήσουν τα αιτήματά τους σε έκτακτη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου. Κατόπιν αυτών και εν αναμονή των απαντήσεων, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Διάλογος αντί γι' αυξήσεις

Η συμβιβασμένη ηγεσία της ΕΣΑΕΑ συμφώνησε με την κυβέρνηση στη συγκρότηση -της τέταρτης κατά σειρά- Επιτροπής για την αναμόρφωση των επιδομάτων Πρόνοιας

Τα πραγματικά προβλήματα των αναπήρων έχει αναδείξει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Τα πραγματικά προβλήματα των αναπήρων έχει αναδείξει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Σε νέο παρελκυστικό διάλογο με την κυβέρνηση --με το αγωνιστικό άλλοθι και της κινητοποίησης που διοργάνωσε στις 6 Ιούνη 2002-- πέρα απ' τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα των αναπήρων που απαιτούν αγωνιστική διεκδίκηση και λύσεις, προχωράει η συμβιβασμένη φιλοκυβερνητική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ).

Σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Φλωρίδη και τον υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Θάνο, κινούμενη στην πεπατημένη της συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική, συμφώνησε στην παραπομπή των θεμάτων σε μια ακόμα, τριμερή, επιτροπή, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει ούτε τις αυξήσεις των επιδομάτων αναπηρίας για το 2002.

Ετσι, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ συμβιβάστηκε με τις αναθερμασμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 280 θέσεων προσωπικού για τα Ιδρύματα Πρόνοιας και την πρόσληψη 120 εποχιακών υπαλλήλων μέσα στο καλοκαίρι, «για την κάλυψη άμεσων αναγκών». Το φλέγον ζήτημα των πενιχρών επιδομάτων, που κρατούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων στα όρια της φτώχειας, παραπέμπεται σε νέα Επιτροπή - την τέταρτη κατά σειρά των τελευταίων εφτά χρόνων που αναλαμβάνει αυτό το έργο!

Η νέα Επιτροπή θα αναλάβει έως το τέλος του Ιούνη να συντάξει οικονομική μελέτη για την αναθεώρηση των επιδομάτων, κινούμενη στο πλαίσιο που καθορίζει η αμέσως προηγούμενη Επιτροπή. Τα πορίσματα αυτής της Επιτροπής είχε δώσει στους φορείς προς συζήτηση στις αρχές Απρίλη 2002 ο Δ. Θάνος.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή, αναφέροντας ως στόχο «τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων των ΑμΕΑ», προτείνει μεταξύ άλλων νέα κατηγοριοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων των ΑμΕΑ, κατάργηση της έννοιας της βαριάς αναπηρίας και ενσωμάτωσή της σε άλλες κατηγορίες, τη σύνδεση της χορήγησης επιδομάτων με τη λήψη ή όχι της περίφημης Κάρτας Αναπηρίας κ.ά. Το σχέδιο απέχει από τη λογική της κάλυψης των αναγκών, που προκύπτουν από την αναπηρία, ενώ εμφανίζει, κατηγοριοποιώντας τους, τους ανάπηρους στη χώρα σε 130.000, όταν με τα διεθνή στάνταρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της ΕΕ τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα, με τους μετριότερους υπολογισμούς, ξεπερνούν τις 450.000.

Πέραν των άλλων πρόκειται για μια προσπάθεια που εντάσσεται στο κλίμα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και απομακρύνει το αναπηρικό κίνημα απ' την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των αναπήρων.

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, οι υφυπουργοί υποσχέθηκαν --όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών-- ότι θα γίνει αύξηση του διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 117,39 Ευρώ, σε 134,07 Ευρώ από 1.9.2002.

Σήμερα οι εκλογές στην ΕΝΙΘ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν σήμερα για τη νέα διοίκηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και την εκλογή αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία τους. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ) καλεί τους συναδέλφους της στα νοσοκομεία να δώσουν τη μάχη με το ψηφοδέλτιό της για τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας, με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για όλο το λαό.

Η ΔΗΠΑΚ δεσμεύεται ν' αγωνιστεί:

-- Για ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών, με αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας, καθώς και ουσιαστική αναβάθμιση των αποδοχών τους.

-- Για αναβάθμιση και επέκταση των νοσοκομείων και του εξοπλισμού τους.

-- Πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία με μοναδική σχέση εργασίας τη μονιμότητα και για δημιουργία δημόσιας πρωτοβάθμιας Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς σε αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ