Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Πειράματα περικοπών στην ώρα της ανάγκης

Μειώνονται κατά 4,75% οι εγκεκριμένες εφημερίες και το κονδύλι γίνεται μικρότερο και απ' αυτό του 2001!

Σε πειραματόζωα της νέου τύπου διοίκησης της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ μετατρέπονται οι ασθενείς της Καρδίτσας, καθώς με απόφαση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Θεσσαλίας περικόπτεται κατά 40 εκατ. δραχμές ή 4,75% το κονδύλι των εφημεριών του Νομαρχιακού νοσοκομείου που είχε εγκριθεί για το 2002 από το υπουργείο Υγείας. Η περικοπή έγινε στα μέσα του έτους, ενώ προκλητικά η διοίκηση του ΠεΣΥ Θεσσαλίας ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού του προγράμματος των εφημεριών, αλλά για «ανακατανομή» (!) η οποία έγινε στην αρχή του έτους, ενώ όπως καταγγέλλουν οι γιατροί η απόφαση κοινοποιήθηκε στις 17 Απρίλη του 2002.

Ο ισχυρισμός περί ανακατανομών αποκαλύπτει πως ο νέος τρόπος διοίκησης, υπακούοντας στη λογική της λιτότητας, στύβει ακόμα πιο πολύ τα επαρχιακά νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας είχε εγκρίνει 841 εκατ. δραχμές για τις εφημερίες του 2002 έναντι 820 εκατ. του 2001. Με την απόφαση των περικοπών -που αφορά και σε δεδουλευμένες εφημερίες του Απρίλη και του Μάη 2002- το τελικό κονδύλι διαμορφώνεται σε 801 εκατ. δραχμές που είναι μικρότερο κατά 19 εκατ. δραχμές από το κονδύλι του 2001.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές εκφράζουν οι γιατροί του νοσοκομείου. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους, «το αρχικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες του 2002 βασίστηκε στις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων και είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών των εφημεριών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας». Και υπογραμμίζεται ότι οι ανάγκες αυτές δεν έχουν ελαττωθεί, ώστε να δικαιολογούνται περικοπές των 40 εκατομμυρίων δραχμών στο μέσον του έτους και μάλιστα περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών για τον Απρίλη - Μάη». Τονίζει, δε, ότι «όταν κάθε γιατρός του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας καλείται να περικόψει από 1 έως 3 εφημερίες το μήνα, ανάλογα με τη βαθμίδα», το ΠΕΣΥ ενημερώνει από το γραφείο του προέδρου του ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού των εφημεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ