Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κλείνουν σήμερα και αύριο τις τράπεζες

Σήμερα και αύριο η απεργία τους, με την πλειοψηφία να ζητά την εξαίρεση του κλάδου από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επιμένει να κρίνει γενικά... θετικό

Στα χέρια των τραπεζοϋπαλλήλων βρίσκεται η συνολική εναντίωση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιμένει να στηρίζει αποφασίζοντας απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την εξαίρεση των τραπεζοϋπαλλήλων από ορισμένες διατάξεις του, στη βάση της αδιέξοδης λογικής ότι ένας κλάδος μπορεί να προστατέψει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα σε συνθήκες ανατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης! Αντίθετα, οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν ένα και μοναδικό αίτημα, αυτό της απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προκήρυξε 48ωρη απεργία, που αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη, ενώ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και να αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αύριο, Πέμπτη, θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στη Σίνα 16. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα συμμετάσχουν και στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 18 του Ιούνη.

Στο Γενικό Συμβούλιο επικράτησε σύγχυση, ωστόσο, την ώρα της ψηφοφορίας, για άλλη μια φορά, εξαιτίας της διαφωνίας στο διεκδικητικό πλαίσιο, παρά τη συμφωνία στην κήρυξη κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα να διεμβολίζεται η διαδικασία με αντιπροτάσεις, διορθώσεις και διευκρινίσεις της ψήφου.

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως το νομοσχέδιο μειώνει τις συντάξεις των ασφαλισμένων πριν το '93 στα ειδικά ταμεία και επιπρόσθετα βάζουν θέμα διαφωνίας με τον τρόπο αναπλήρωσης των συντάξεων! Ζητά ακόμη την ίδρυση Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων για επικουρική ασφάλιση, κάτι που θέτει ως προϋπόθεση για να δεχτεί την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων στο λεγόμενο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης την εξαίρεση λογαριασμών επιπλέον επικούρισης κ.ά.

ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει: «Στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ οι γενικοί σύμβουλοι της ΕΣΑΚ κατήγγειλαν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση. Το νομοσχέδιο που θίγει τους πάντες, παλιούς και νέους ασφαλισμένους, γυναίκες, άνδρες, συνταξιούχους, εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Η γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η δραστική μείωση των συντάξεων, η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, η ισοπέδωση προς τα κάτω με την ένταξη όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, η διάλυση των επικουρικών, το παίξιμο των αποθεματικών στον τζόγο του χρηματιστηρίου, η ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών ταμείων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες, για διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην απεργία στις 18/6 ζητώντας την απόσυρση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος και απαιτώντας Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική, πλήρη σύνταξη με 9.000 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των κατώτατων συντάξεων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ χαιρέτισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 και 18 του Απρίλη και στις 29 του Μάη και κατήγγειλαν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και τη δολοφονική επίθεση στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στους απεργούς.

Κατήγγειλαν επίσης τη διασπαστική και απεργοσπαστική τακτική της ΠΑΣΚΕ και όσων δυνάμεων τη στηρίζουν.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη τονίζοντας ότι δε ζητά την απόσυρση αλλά την εξαίρεση των τραπεζών από τις διατάξεις του νόμου. Δείγμα της τυχοδιωκτικής τακτικής της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ είναι ότι κάθε συνδικαλιστική παράταξη ψήφιζε και με άλλο σκεπτικό.

Η ΠΑΣΚΕ είπε "ναι" στο νομοσχέδιο γιατί είναι θετικό, ζητώντας όμως να εξαιρεθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Η Αγωνιστική Συνεργασία ψήφισε ζητώντας και αυτή την εξαίρεση. Η ΔΑΚΕ ζήτησε την απόσυρση και την εξαίρεση. Η ΑΣΚΕ ψήφισε κάνοντας κυρίαρχο το θέμα του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, ανοιχτό στους εργαζόμενους Γενικό Συμβούλιο την Πέμπτη και απεργία στις 18/6 με κύριο και μοναδικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ