Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χρειάζονται δουλιά, όχι «προγράμματα»

«Ξαναζεσταμένη σούπα»! Με αυτόν το χαρακτηρισμό «υποδέχτηκαν» τα ...περίφημα κυβερνητικά μέτρα για την... ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης τόσο τα σωματεία των εργατοτεχνιτών όσο οι εργοδότες, ο δήμος Περάματος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι χτες το μεσημέρι συναντήθηκαν, στη διάρκεια σύσκεψης, στο Πνευματικό Κέντρο Περάματος, για να προετοιμάσουν τη δική τους απάντηση. Από τους εκπροσώπους ειπώθηκε ότι το «πακέτο» των μέτρων που παρουσίασαν προχτές οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, είναι ένα «αναμάσημα» των όσων είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995! Αναφέρθηκε επίσης ότι ανάμεσα στο κυβερνητικό «πακέτο» ξεχωρίζουν μεν ορισμένες δεσμεύσεις, οι οποίες αποσπάστηκαν κάτω από την αγωνιστική πίεση των φορέων, όμως είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δε λήφθηκε υπόψη το κυριότερο αίτημα που είναι «δουλιά για όλους», δηλαδή κυβερνητική παρέμβαση για να έρθουν δουλιές στη Ζώνη, όπως συμβαίνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας του κ. Ταβουλάρη και του Σκαραμαγκά της HDW. Με βάση αυτά αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ουσιαστική αναζωογόνηση της Ζώνης και για την προστασία των ανέργων. Ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

«Από το 1995 που είχαν ανακοινωθεί για γνωστά 26 σημεία μέχρι και σήμερα που τα επαναφέρουν και μάλιστα πανηγυρικά, στη Ζώνη έχει γίνει μεγάλη ζημιά που δε διορθώνεται με αυτά τα μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης, παίρνοντας πρώτος το λόγο και συνέχισε: «Επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι άνεργοι. Ομως, δεν προβλέπεται η άμεση προστασία των ανέργων. Και τα προγράμματα των επιδοτήσεων επιχειρήσεων, για να προσλάβουν ανέργους δεν έχουν αξία αν στη Ζώνη δεν έχει δουλιά». Οσο για την επιδότηση της αυτοαπασχόλησης που αναφέρεται στις κυβερνητικές αποφάσεις σημείωσε ότι βάζουν από το παράθυρο τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις και επιπλέον η αυτοαπασχόληση «δε συνάδει με τη φύση της δουλιάς μας. Δεν μπορείς να δουλεύεις στη Ζώνη ως μονάδα».

Ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε: «Εμείς παλεύουμε για την αναδιοργάνωση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης και η πρόταση που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση στηρίζεται σε τρεις άξονες που είναι δουλιά στη Ζώνη, προστασία των ανέργων και των επιχειρήσεων και η δημιουργία του ενιαίου φορέα. Γι' αυτά δεν υπάρχει κουβέντα μέσα στα μέτρα, τα οποία είναι απλά μια "ξαναζεσταμένη σούπα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ