ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Κινήσεις στρατηγικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Αμερικανοί πολίτες παρέλυσαν για άλλη μία φορά από τον τρόμο που προκάλεσε η «σιγουριά» του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, που ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί πολίτες γλίτωσαν εξαιτίας των καίριων ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης ενός μίνι «πυρηνικού» ολοκαυτώματος, από μία επίθεση της «Αλ Κάιντα». Εάν όμως οι Αμερικανοί πολίτες μπορεί να πείθονται ή καλύτερα να τρομοκρατούνται, δε φαίνεται να πείθονται 30 Αμερικανοί βουλευτές που αντεπιτέθηκαν χτες με τη μήνυση που προτίθενται να καταθέσουν κατά του Αμερικανού Προέδρου. Μήνυση για τη μονομερή αποχώρηση από την ΑΒΜ...

Καταρχήν, ο πανικός που επικρατεί στις ΗΠΑ θυμίζει τις μέρες του Σεπτέμβρη του 2001. Με σαρωτικό τρόπο τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα για δεύτερη μέρα χτες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της επίθεσης, που δεν έγινε φυσικά ποτέ, αφού ο εγκέφαλος αυτής της επίθεσης, ο Αμπντουλάχ αλ Μουχατζίρ, Αμερικανός πολίτης από το Πουέρτο Ρίκο, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, με το όνομα Χοσέ Παντίγια, συνελήφθη από το FBI στις 8 του Μάη στο αεροδρόμιο του Σικάγου, προερχόμενος από το Πακιστάν. Κρατήθηκε χωρίς κατηγορία, έως ότου ο Μπους την Κυριακή τον αποκάλεσε «εχθρικό μαχητή» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια ναυτική βάση στη Νότια Καρολίνα.

Αυτή η σύλληψη, ήταν και η αφορμή, για άλλη μία φορά, του ανθρωποκυνηγητού ευρύτατης κλίμακας για να αποκαλυφθούν ενέργειες του τρομοκρατικού δικτύου και οι συνεργάτες της «Αλ Κάιντα», όπως δήλωσε ο Μπους.

Μήνυση κατά Μπους!

Ανθρωποκυνηγητό, διατήρηση του κλίματος τρομο-λαγνείας. Εξάλλου, η καλύτερη άμυνα η επίθεση. Το γνωρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί αλλά και οι Δημοκρατικοί. Πέρασαν και πάλι στην αντεπίθεση και ενόσω στο Κογκρέσο οι καταθέσεις συνεχίζονται, ομάδα Δημοκρατικών, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να καταθέσουν την Τρίτη αγωγή κατά της απόφασης του Τζορτζ Μπους να αποχωρήσει από την Αντιβαλλιστική Συνθήκη του 1972, σύμφωνα με το γραφείο του βουλευτή του Οχάιο Ντένις Κούσινιτς. Ως ενάγοντες φέρονται 30 Δημοκρατικοί κι ο ανεξάρτητος Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Βερμόντ, Μπέρναρντ Σάντερς.

Ο Κούσινιτς, ο βουλευτής που ηγείται της καμπάνιας για ψηφοφορία κατά της απεμπόλησης της ΑΒΜ, επιχειρηματολογεί ότι ο Μπους παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα θέλοντας να αποτραβηχτεί από τη συνθήκη με τη σημερινή Ρωσία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Η αγωγή αποσκοπεί στην άσκηση περιοριστικών μέτρων για να σταματήσει η αποχώρηση και ζητεί να κριθεί εάν το Σύνταγμα εκχωρεί στον Πρόεδρο το δικαίωμα να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία δίχως την υποστήριξη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», τμήμα των Δημοκρατικών αντιτείνει πως ο Πρόεδρος εγκαταλείπει μία σημαντική δικλείδα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και εκφράζουν την αμφιβολία τους για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Οσον αφορά στην αντιπυραυλική άμυνα, αλλά και συνολικά στην πυραυλική τεχνολογία, παρά τους διθυράμβους για την επιτυχία της συμφωνίας μείωσης των στρατηγικών όπλων, το θέμα ανοίγει ξανά, με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλντον. Δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας εξαρτώνται από το εάν η Μόσχα θα σταματήσει να παρέχει πυραυλική τεχνογνωσία στο Ιράν και τα λοιπά «δόλια» κράτη και πρόσθεσε ότι κατά την κρίση των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής η πολιτική της Ρωσίας στο θέμα οδηγεί στην ευρύτερη διάδοση των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων στην περιοχή και ιδιαίτερα στην απόκτησή τους από τις χώρες τις οποίες ο Μπους έχει περιγράψει ως «Αξονα του Κακού».

Τέλος, ο Μπόλντον τόνισε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα από τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας από τη Μόσχα στην Τεχεράνη, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι το Ιράν ενισχύει τους απανταχού τρομοκράτες που έχουν στόχο τις ΗΠΑ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μόνος κερδισμένος, ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ο 87χρονος πρώην βασιλιάς Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ εξαναγκάστηκε να αποσύρει κάθε υποψηφιότητά του για κυβερνητική θέση στο Αφγανιστάν, μετά από την πίεση των Αμερικανών που διέβλεψαν ότι θα «επικρατούσε χάος» στη Λόγια Τζίργκα, το Μεγάλο Συμβούλιο, αν επέμενε στην προσπάθειά του να επηρεάσει τις εξελίξεις στη χώρα. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν οι Αμερικανοί αυτοί που πίεσαν ώστε να αποσυρθεί από την «κούρσα» και να κάνει μια δήλωση «πλήρους υποστήριξης» προς τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος εκλέχτηκε από το Μεγάλο Συμβούλιο «Πρόεδρος» του Αφγανιστάν. Ο τελευταίος είπε πως θα πιέσει να δοθεί ο τίτλος του επίτιμου «πατέρα του έθνους» στον πρώην μονάρχη.

Την «απόφαση» του Σαχ είχε προαναγγείλει ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, με τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις. Τις εξελίξεις διευκόλυνε και το γεγονός ότι ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί, πρώην Πρόεδρος της χώρας, επίσης «πείστηκε» να μη θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο και να ανοίξει το δρόμο στον Καρζάι - κατ' απαίτηση των Αμερικανών οι οποίοι φέρονται να επέβαλαν πλήρως τη βούλησή τους, ακόμη και την αναβολή της έναρξης του Συμβουλίου για μια μέρα, αφού «δεν είχε επιτευχθεί», τη Δευτέρα, «συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας» ανάμεσα στους 1.551 εκπροσώπους.

Ωστόσο αρκετοί από τους υποστηρικτές του Σαχ εμφανίζονταν «έξαλλοι» για τις εξελίξεις και ένας εξ αυτών, ο στρατηγός Αμπντούλ Ουαλί, έλεγε πως «εναπόκειται στον αφγανικό λαό» να αποφασίσει αν θέλει την... αποκατάσταση της μοναρχίας. Αλλος ένας έλεγε πως ο Χαλιλζάντ «έκανε ένα μεγάλο λάθος». Από την άλλη, χαμένοι έμοιαζαν και οι άνθρωποι της Βόρειας Συμμαχίας: ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιουνούς Κανούνι φέρονταν να προσφέρουν τις παραιτήσεις τους για να «εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αμβλυνθούν οι πολιτικές εντάσεις».

ΚΟΥΒΑ
Δυναμική απάντηση στην αμερικανική επιθετικότητα

Ο Φ. Κάστρο μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος
ΑΒΑΝΑ.--

Ο κουβανικός λαός «έδωσε την απάντηση» στην αμερικανική κυβέρνηση, που διά στόματος Τζορτζ Μπους, ζήτησε αλλαγή του καθεστώτος με αντίτιμο τον τερματισμό του εμπάργκο.

Ενα τεράστιο οργισμένο ποτάμι Κουβανών διαδηλωτών διέσχισε την πρωτεύουσα της Κούβας, και έφτασε και στα γραφεία του γραφείου αμερικανικών συμφερόντων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ακολουθούμενη πολιτική των ΗΠΑ, δηλαδή το ασφυκτικό οικονομικό εμπάργκο αλλά και την ένταξη της Κούβας στον «άξονα του κακού» και απέρριψε την αμερικανική προσφορά άρσης του εμπάργκο όταν η χώρα αποκτήσει δημοκρατικό καθεστώς και επιτραπεί η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Οπως τόνισε ο ίδιος ο Φιντάλ Κάστρο, οι απόψεις αυτές είναι «φασιστικές» και ο κουβανικός λαός «δίνει την απάντηση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίκη 27 παιδιά

Ενώ δικαιώθηκαν οι 13 Κούρδοι βουλευτές που είχαν εκπέσει από το αξίωμά τους

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, ΑΓΚΥΡΑ, ΣΕΒΙΛΗ.-

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χτες την Τουρκία, επειδή, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δικαστικές της αρχές, το επίσημο τουρκικό κράτος «παραβίασε το δικαίωμα των ελεύθερων βουλευτικών εκλογών, αποφασίζοντας την έκπτωση από το αξίωμά τους 13 βουλευτών κουρδικής καταγωγής». Το πρακτορείο δεν αναφέρει αν και ποιες συνέπειες συνεπιφέρει αυτή η απόφαση για την Τουρκία, ούτε εάν θα απαιτηθεί, από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η αποκατάσταση των βουλευτών, ανάμεσα στους οποίους γνωστότερο όνομα είναι αυτό της Λεϊλά Ζανά.

Παρά όμως την καταδίκη αυτή, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν το κυνήγι μαγισσών, καταδιώκοντας οποιονδήποτε «ξεφεύγει» από την επίσημη γραμμή του κεμαλικού κράτους όσον αφορά το μειονοτικό ζήτημα: δεν υπάρχουν Κούρδοι, αλλά μόνο Τούρκοι πολίτες. Σύμφωνα λοιπόν με το Γερμανικό Πρακτορείο, 27 παιδιά ηλικίας από 11 έως 18 ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν βαρύτατες ποινές από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας του Ντιάρμπακιρ, την πρώτη ημέρα της δίκης για «βοήθεια και υπόθαλψη παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης». Αιτία της παραπομπής τους σε δίκη η παρουσία τους σε εκδήλωση όπου ακούστηκαν συνθήματα για τη νομιμοποίηση της εκπαίδευσης στην κουρδική γλώσσα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ