Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Κινήσεις στρατηγικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Αμερικανοί πολίτες παρέλυσαν για άλλη μία φορά από τον τρόμο που προκάλεσε η «σιγουριά» του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, που ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί πολίτες γλίτωσαν εξαιτίας των καίριων ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης ενός μίνι «πυρηνικού» ολοκαυτώματος, από μία επίθεση της «Αλ Κάιντα». Εάν όμως οι Αμερικανοί πολίτες μπορεί να πείθονται ή καλύτερα να τρομοκρατούνται, δε φαίνεται να πείθονται 30 Αμερικανοί βουλευτές που αντεπιτέθηκαν χτες με τη μήνυση που προτίθενται να καταθέσουν κατά του Αμερικανού Προέδρου. Μήνυση για τη μονομερή αποχώρηση από την ΑΒΜ...

Καταρχήν, ο πανικός που επικρατεί στις ΗΠΑ θυμίζει τις μέρες του Σεπτέμβρη του 2001. Με σαρωτικό τρόπο τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα για δεύτερη μέρα χτες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της επίθεσης, που δεν έγινε φυσικά ποτέ, αφού ο εγκέφαλος αυτής της επίθεσης, ο Αμπντουλάχ αλ Μουχατζίρ, Αμερικανός πολίτης από το Πουέρτο Ρίκο, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, με το όνομα Χοσέ Παντίγια, συνελήφθη από το FBI στις 8 του Μάη στο αεροδρόμιο του Σικάγου, προερχόμενος από το Πακιστάν. Κρατήθηκε χωρίς κατηγορία, έως ότου ο Μπους την Κυριακή τον αποκάλεσε «εχθρικό μαχητή» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια ναυτική βάση στη Νότια Καρολίνα.

Αυτή η σύλληψη, ήταν και η αφορμή, για άλλη μία φορά, του ανθρωποκυνηγητού ευρύτατης κλίμακας για να αποκαλυφθούν ενέργειες του τρομοκρατικού δικτύου και οι συνεργάτες της «Αλ Κάιντα», όπως δήλωσε ο Μπους.

Μήνυση κατά Μπους!

Ανθρωποκυνηγητό, διατήρηση του κλίματος τρομο-λαγνείας. Εξάλλου, η καλύτερη άμυνα η επίθεση. Το γνωρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί αλλά και οι Δημοκρατικοί. Πέρασαν και πάλι στην αντεπίθεση και ενόσω στο Κογκρέσο οι καταθέσεις συνεχίζονται, ομάδα Δημοκρατικών, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να καταθέσουν την Τρίτη αγωγή κατά της απόφασης του Τζορτζ Μπους να αποχωρήσει από την Αντιβαλλιστική Συνθήκη του 1972, σύμφωνα με το γραφείο του βουλευτή του Οχάιο Ντένις Κούσινιτς. Ως ενάγοντες φέρονται 30 Δημοκρατικοί κι ο ανεξάρτητος Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Βερμόντ, Μπέρναρντ Σάντερς.

Ο Κούσινιτς, ο βουλευτής που ηγείται της καμπάνιας για ψηφοφορία κατά της απεμπόλησης της ΑΒΜ, επιχειρηματολογεί ότι ο Μπους παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα θέλοντας να αποτραβηχτεί από τη συνθήκη με τη σημερινή Ρωσία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Η αγωγή αποσκοπεί στην άσκηση περιοριστικών μέτρων για να σταματήσει η αποχώρηση και ζητεί να κριθεί εάν το Σύνταγμα εκχωρεί στον Πρόεδρο το δικαίωμα να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία δίχως την υποστήριξη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», τμήμα των Δημοκρατικών αντιτείνει πως ο Πρόεδρος εγκαταλείπει μία σημαντική δικλείδα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και εκφράζουν την αμφιβολία τους για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Οσον αφορά στην αντιπυραυλική άμυνα, αλλά και συνολικά στην πυραυλική τεχνολογία, παρά τους διθυράμβους για την επιτυχία της συμφωνίας μείωσης των στρατηγικών όπλων, το θέμα ανοίγει ξανά, με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλντον. Δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας εξαρτώνται από το εάν η Μόσχα θα σταματήσει να παρέχει πυραυλική τεχνογνωσία στο Ιράν και τα λοιπά «δόλια» κράτη και πρόσθεσε ότι κατά την κρίση των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής η πολιτική της Ρωσίας στο θέμα οδηγεί στην ευρύτερη διάδοση των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων στην περιοχή και ιδιαίτερα στην απόκτησή τους από τις χώρες τις οποίες ο Μπους έχει περιγράψει ως «Αξονα του Κακού».

Τέλος, ο Μπόλντον τόνισε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα από τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας από τη Μόσχα στην Τεχεράνη, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι το Ιράν ενισχύει τους απανταχού τρομοκράτες που έχουν στόχο τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπονομεύεται ολόκληρο το σύστημα ασφάλειας (2002-01-06 00:00:00.0)
Γενική αναμόχλευση «παθών» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ... (2001-12-16 00:00:00.0)
Εμποροι πολέμου (2001-05-03 00:00:00.0)
Τάχιστα προς την υλοποίησή του (2001-05-02 00:00:00.0)
Επιθετική στρατηγική (2001-02-15 00:00:00.0)
«Αναζωπύρωση» της πυρηνικής κούρσας; (1999-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ