Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Επιθετική στρατηγική

ΣΑΓΚΑΗ - ΝΟΡΦΟΛΚ.-

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν αλλάξει, ωστόσο ο σκοπός του ΝΑΤΟ παραμένει ο ίδιος» τόνισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, απευθύνοντας χτες έκκληση στα 19 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να παραδεχτούν ότι η διαφύλαξη της ειρήνης είναι συνάρτηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και κατ' επέκταση μιας νέας στρατηγικής... που δεν είναι άλλη από την αντιπυραυλική ασπίδα που θέλουν να κτίσουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της «νέας εποχής»!

Για το λόγο αυτό ο Μπους τόνισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένα, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όσον αφορά το προσφιλές στο νέο Πρόεδρο στρατιωτικό πρόγραμμα, το «Εθνικό Σύστημα Αντιπυραυλικής Αμυνας» (NMD), για το οποίο όμως έχουν ζωηρές ενστάσεις η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Προκειμένου να πετύχουν, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργάζονται με τους συμμάχους τους. Τον Ψυχρό Πόλεμο δεν τον νικήσαμε εμείς από μόνοι μας ή ακολουθώντας ξεχωριστά σχέδια με ξεχωριστές τεχνολογίες. Ολοι μαζί λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους», τόνισε ο Μπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην αεροπορική βάση του Νόρφολκ, στην ανατολική Βιρτζίνια, που είναι η μοναδική ΝΑΤΟική στο αμερικανικό έδαφος, και όπου είχε την ευκαιρία να εκθέσει το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώπιον και 18 ΝΑΤΟικών αποστολών. «Στόχος μας είναι να είμαστε κυρίαρχοι των νέων τεχνολογιών που υποστηρίζουν μία νέα στρατηγική», δήλωσε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπους.

Το θέμα όμως του «απογόνου του πολέμου των άστρων» κατόρθωσε να περάσει και τα «μανιασμένα κύματα» του Ειρηνικού, με τη βοήθεια του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Διά στόματος αξιωματούχου, που συνοδεύει τον Κρετιέν στην Κίνα, ανακοινώθηκε χτες ότι ο Καναδός πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου στον Κινέζο Πρόεδρο Τζιάν Τζεμίν, και όπου τονίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί διάλογο με την Κίνα και τη Ρωσία για το πρόγραμμα NMD και παρά τις αιτιάσεις της Μόσχας, που θεωρεί πως η αμερικανική πρόταση αποτελεί «παγκόσμια απειλή».

«Ο Μπους αναγνωρίζει πως θα πρέπει να έχει κάποια επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, αλλά και με τους Ρώσους και τους Κινέζους», τόνισε ο Καναδός αξιωματούχος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Κρετιέν, ο οποίος πριν αναχωρήσει για την Κίνα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους και για το λόγο αυτό ο Μπους «συμφώνησε ότι το θέμα της NMD θέλει πολλή συζήτηση. Πρέπει να πείσει τους εταίρους, οι οποίοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως διαθέτει καλά επιχειρήματα», κατέληξε ο Καναδός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιβάν Σεργκέγιεφ δήλωσε χτες πως το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από τη συνθήκη του 1972 για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ), για να εγκαταστήσουν το δικό τους σύστημα εθνικής πυραυλικής άμυνας (NMD), «αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για όλο τον κόσμο». «Αν οι Αμερικανοί προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, η ΑΒΜ δε θα έχει καμιά ισχύ και οι επιπτώσεις για όλο τον κόσμο θα είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως η συνθήκη αυτή «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης».

Ο Σεργκέγιεφ επισήμανε πως η συνθήκη, όπως είναι τώρα, είναι η βάση για την προοδευτική μείωση όπλων και από τις δύο πλευρές. «Ηδη η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συζητούν τη συνθήκη START-3 και το επόμενο λογικό βήμα είναι να αρχίσουν όλες οι δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά τη διαδικασία μείωσης των στρατηγικών επιθετικών όπλων», κατέληξε ο Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ