Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Αγωνίας και πόνου παράταση

Ενας νεαρός περιφέρεται στα συντρίμμια ενός σχολείου και μιας καθολικής εκκλησίας

Associated Press

Ενας νεαρός περιφέρεται στα συντρίμμια ενός σχολείου και μιας καθολικής εκκλησίας
ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-

Αναπαμό δε βρίσκει η γη και συνεχίζει να βρυχάται, κάνοντας τον εφιάλτη του θανάτου να επιστρέφει για δεύτερη φορά σε μία ημικατεστρεμμένη και «τραυματισμένη» χώρα, που βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα 7,9 Ρίχτερ που την ταρακούνησαν ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 13 Γενάρη.

Ο νέος σεισμός, ήταν απλά ένας μετασεισμός... φυσιολογικός και αναμενόμενος όπως θα έλεγαν και οι ειδικοί σεισμολόγοι. Αυτό το «φυσιολογικό φαινόμενο» κόστισε τη ζωή ήδη σε 255 ανθρώπους που θα πρέπει να προστεθούν στους 857 που έχουν καταγραφεί επισήμως ότι έχασαν τη ζωή τους και τους εκατοντάδες που ακόμη αγνοούνται και δεν τολμούν να τους περάσουν στον κατάλογο των νεκρών.

Από το μετασεισμό της Τρίτης ακόμη 2.261 έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Λουίς Λόπες Πορτίγιο.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια σχολείων, σπιτιών και εκκλησιών. «Υψιστη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές. Τώρα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη διάσωση των εγκλωβισμένων... Προσπαθούμε να σώσουμε τα παιδιά και αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια και να εκκενώσουμε την περιοχή από τους τραυματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο μεταδόθηκε αργά χτες, και στο οποίο τόνισε ότι «δυστυχώς τα αποτελέσματα της δεύτερης αυτής σεισμικής δόνησης, παρότι μικρότερης ισχύος είναι τραγικά, πέραν του αναμενόμενου».

Σχεδόν τα μισά σπίτια στην πόλη Σαν Βισέντε, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, κατεδαφίστηκαν κατά το χτεσινό σεισμό, ενώ οι κοντινές πόλεις Αναλκίτο, Σαν Εμίγκντιο, Γκουανταλούπε και Βεραπάζ «καταστράφηκαν κατά 80-90%», πρόσθεσε ο πρόεδρος Φλόρες και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, κυρίως σ' ό,τι αφορά την αποστολή ιατρικών ομάδων.

Η γιαγιά κρατά το πέντε μόλις μηνών εγγόνι μπροστά στα συντρίμμμια του σπιτιού τους

Associated Press

Η γιαγιά κρατά το πέντε μόλις μηνών εγγόνι μπροστά στα συντρίμμμια του σπιτιού τους
Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται περίπου είκοσι μαθητές και η δασκάλα τους, που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρρευση ενός σχολείου στην Κανδελάρια, μία κοινότητα σε απόσταση 40 χλμ από την πρωτεύουσα. Τα παιδιά, από 4 έως 6 χρονών και η 25χρονη δασκάλα τους ήτανε οι μόνοι που δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως από το κτίριο και βρέθηκαν από τα σωστικά συνεργεία αγκαλιασμένοι. Τα υπόλοιπα 25 παιδιά φέρεται να έχουν τραυματιστεί, αλλά κατόρθωσαν να ξεφύγουν. Υπενθυμίζεται, ότι παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και τον πολλαπλασιασμό των μετασεισμικών δονήσεων, έπειτα από το σεισμό του περασμένου μήνα -μάλιστα καταγράφηκαν πάνω από 3.400 μετασεισμοί- το υπουργείο Παιδείας του Σαλβαδόρ επέτρεψε εδώ και δύο εβδομάδες την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο χτεσινός σεισμός, ο οποίος ήταν σύμφωνα με το «Ρόιτερ» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεγέθους 6,6 Ρίχτερ και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο 6,1 Ρίχτερ, διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και έπληξε τις περιοχές Λα Παζ, Σαν Βισέντε και Κισκατλάν και Λα Πας οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της χώρας, κατά μήκος αλυσίδας ηφαιστείων, ενώ το επίκεντρο βρίσκεται ακριβώς στη μέση της απόστασης μεταξύ του Σαν Βισέντε και της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Ο σεισμός αυτός σημειώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,9 Ρίχτερ, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 857 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 4.723 και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στο φτωχό Ελ Σαλβαδόρ, των 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Από το σεισμό αυτόν εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 2.000 ανθρώπων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλοι μετασεισμοί «ταρακούνησαν» το νησί (2018-10-31 00:00:00.0)
Φονικοί σεισμοί σε χώρες χωρίς υποδομές (2009-10-01 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η κατάσταση στα φράγματα (2008-05-28 00:00:00.0)
Ο Εγκέλαδος χτύπησε Ψαρά και Χίο (2001-06-12 00:00:00.0)
Αμελητέος παράγοντας η ανθρώπινη ζωή (2001-02-01 00:00:00.0)
Νέος φονικός σεισμός (2000-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ