Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολιτικές και διπλωματικές μάχες

Μαχητές Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Associated Press

Μαχητές Ταλιμπάν στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ καιΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια μάλλον απροσδόκητη νίκη κατήγαγαν χτες οι δυνάμεις της Συμμαχίας του Βορρά, που αντιμάχεται τους κυρίαρχους του 95% του Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, καταλαμβάνοντας την πόλη - κλειδί Μπαμιγιάν, αποκόπτοντας το μόνο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με τις βόρειες περιοχές της χώρας. Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσει το γραφείο του ΟΗΕ στην Καμπούλ «το συντομότερο δυνατόν», σε αντίποινα για το κλείσιμο του παράλληλου γραφείου τους στη Νέα Υόρκη - κίνηση στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο καθεστώς των «Φοιτητών», απαιτώντας την έκδοση του αλλοτινού έμμισθου της CIA και νυν διαβόητου διεθνούς τρομοκράτη, Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η αντιπολίτευση κατέλαβε την Μπαμιγιάν αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Γκουλάμ Ράζα Αζιζάντα. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις των «Φοιτητών» υπέστησαν ήττα σε μάχες που διεξήχθησαν στην πόλη. Κανένας από τους δύο εκπροσώπους δεν έδωσε πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων.

Με την ανακατάληψη της Μπαμιγιάν, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του Αφγανιστάν, η Συμμαχία του Βορρά αποκαθιστά σημαντικό πλεονέκτημα στην περιοχή, ενώ στην πράξη ματαιώνει τα σχέδια των Ταλιμπάν να δημιουργήσουν από κοινού με πετρελαϊκούς γίγαντες έναν αγωγό Κεντρασίας - Αραβικής Θάλασσας. Με τη νίκη της, η αντιπολίτευση μεταφέρει το μέτωπο εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από ό,τι βρισκόταν. Ταυτόχρονα, αποκόπτει το μοναδικό (επίγειο) δρόμο της σημαντικότατης πόλης Μαζάρ ε Σαρίφ, η οποία βρίσκεται στα βόρεια σύνορα και ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ, ο Κίεραν Πρέντεργκαστ, ειδικός βοηθός του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για Πολιτικά Θέματα, δήλωσε ότι «φυσικά μας θλίβει» το γεγονός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν πιστεύω πως ακούσαμε την τελευταία λέξη όσον αφορά το θέμα, διότι οι υπηρεσίες αρωγής (του ΟΗΕ) εξακολουθούν να είναι αναγκαία».

Οι εξελίξεις στο στρατιωτικό όσο και το διπλωματικό μέτωπο βάζουν και πάλι «στο ψυγείο» την προσπάθεια του ΟΗΕ να «σπονσοράρει» μια εκεχειρία στη χώρα, που σπαράσσεται εδώ και 20 χρόνια από έναν αιματηρότατο εμφύλιο.

Σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια διχογνωμία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν για το Αφγανιστάν, Φρανσίσκ Βεντρέλ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο κλείσιμο των γραφείων των Ταλιμπάν στη Νέα Υόρκη. Η άποψή του είναι ότι η διατήρηση των γραφείων των «Φοιτητών» στη Νέα Υόρκη θα «διευκόλυνε» τις πολιτικές επαφές ανάμεσα στη «διεθνή κοινότητα» και τους Ταλιμπάν και τουλάχιστον θα κρατούσε ανοιχτά τα κανάλια διπλωματικών διαπραγματεύσεων, αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, που επλήγη από ξηρασία και βαρυχειμωνιά το 2000. Η όλη διαμάχη πρακτικά ακυρώνει την όποια «πρόοδο» μπορούσε να ελπίζει ότι θα επιτύγχανε ο ειδικός βοηθός του Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικά Θέματα, Κένζο Οσίμα, που πραγματοποιούσε χθες επίσκεψη στην Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ