Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις ολικής ανακατάληψης
  • Διπλωματική και οικονομική συμπαράσταση στην «αντι-τρομοκρατική» εκστρατεία του Σαρόν στις ΗΠΑ
  • Υπό κατάληψη η Ραμάλα, αλλεπάλληλες εισβολές σε πόλεις της Δ. Οχθης και επίθεση αυτοκτονίας έξω από το Τελ Αβίβ, ενώ άρχισε η ανοικοδόμηση του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα σε Δ. Οχθη - Ισραήλ

Ο μικρός Παλαιστίνιος κουράστηκε να περιμένει σε ένα από τα σημεία ελέγχου για να πάει σπίτι του

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος κουράστηκε να περιμένει σε ένα από τα σημεία ελέγχου για να πάει σπίτι του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Σαρόν Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές, με τους οποίους συναντήθηκε, μία ημέρα μετά τη συνάντηση «ταύτισης απόψεων» με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, εντείνονταν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα αυτόνομα, νέα βομβιστική επίθεση σημειωνόταν βορείως του Τελ Αβίβ και άρχιζε, σε παλαιστινιακό έδαφος πάντα, η ανοικοδόμηση τείχους ανάμεσα σε Δ. Οχθη και Ισραήλ.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγει η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασαν στον Αριέλ Σαρόν οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές που συναντήθηκαν, χτες, μαζί του. Η συμπαράσταση είναι και έμπρακτη καθώς τα δύο σώματα συζητούν τη χορήγηση έκτακτης «αντι-τρομοκρατικής» βοήθειας προς το Ισραήλ, που πιθανολογείται να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, με τη διευκρίνιση ότι «δε θα χορηγηθεί σε όπλα».

Ισραηλινός αξιωματούχος, που συνοδεύει τον Σαρόν, τηρώντας την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι «ο πρωθυπουργός πέτυχε ό,τι ήθελε από την επίσκεψη» και διευκρίνιζε ότι τα δύο ζητήματα - «αγκάθια», δηλαδή η ανάγκη σεβασμού των συνόρων του 1967 και οι εποικισμοί, δε θίχτηκαν καθόλου. Αντίθετα, συνεχίζεται με επιτυχία, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», η καμπάνια προσέλκυσης Αμερικανο-εβραίων για τη μετεγκατάστασή τους σε εποικισμούς.

Η συνάντηση Μπους - Σαρόν, όμως, προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις στην παλαιστινιακή και στην αραβική πλευρά. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε «απογοητευμένος» από τον Μπους, κατηγορώντας τον για «έλλειψη σοβαρότητας», αφού απέρριψε την πρόταση Μουμπάρακ να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναθέρμανση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ζήτησε νέα έκτακτη αραβική σύνοδο, προκειμένου να εξεταστεί «η αραβική αντίδραση απέναντι στην απροκάλυπτη και ολόπλευρη αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ».

Σε μια κίνηση που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως έκφραση έντονης δυσαρέσκειας, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, αναχώρησε, εκτάκτως, για την Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια σύντομης στάσης στο Κάιρο, ο αλ Φαϊσάλ επανέλαβε ότι ο αραβικός κόσμος εκφράζεται μέσα από τις αιγυπτιακές προτάσεις, ενώ ο Μουμπάρακ ενημέρωνε τηλεφωνικώς τους Αραβες ομολόγους του.

Αργά το βράδυ, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε εστιατόριο στην Χερτζίλιγια, βορείως του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν 15 τραυματίες, ενώ ανεπιβεβαίωτη παρέμενε η είδηση ότι επέζησε ο κομάντο σοβαρά τραυματισμένος.

Ανακατοχή με όλους τους τρόπους

Περικυκλωμένο παραμένει το αρχηγείο του Αραφάτ, ενώ η Ραμάλα κηρύχτηκε κλειστή στρατιωτική ζώνη. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ιατρικής Αρωγής, γιατρός Μουστάφα Μπαργκούτι, ανακοίνωνε ότι αποκλεισμένα παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, ενώ μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και διαπραγματεύσεις κατέστη δυνατό να μεταφερθούν στα νοσοκομεία έγκυες γυναίκες και βαριά ασθενείς. Στην πόλη έχουν αρχίσει να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Εισβολή έγινε στην Ακαδημία Εκπαιδευτικών Επιστημών, που είναι υπό την αιγίδα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στους φοιτητές φορέθηκαν χειροπέδες και κρατήθηκαν για αρκετές ώρες, ενώ τουλάχιστον 50 φέρονται να μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. Ο στρατός ανακοίνωσε 30 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο γενικός εισαγγελέας της πόλης, γιος του υπουργού Πολιτικών Υποθέσεων, Τζαμίλ Ταρίφι.

Την οργή της για τις απαγορεύσεις στα ΜΜΕ και κυρίως για την εισβολή στα γραφεία του «Reuters» στη Ραμάλα και την κράτηση, εδώ και ημέρες, 3 Παλαιστινίων δημοσιογράφων που συνεργάζονται με ξένα πρακτορεία, εξέφρασε η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν αποστομωτική, ενημερώνοντας ότι οι 3 δημοσιογράφοι «ανακρίνονται για διασυνδέσεις με τρομοκράτες» και ότι «όταν υπάρχει στρατιωτική ζώνη δεν επιτρέπεται δημοσιογραφική κάλυψη». Οσο για τα γραφεία του «Reuters», «καταλήφθηκαν γιατί ήταν σε προνομιακή θέση επίβλεψης της περιοχής».

Εισβολές πραγματοποιήθηκαν στις Τουλκαρέμ και Βηθλεέμ, όπως και στα περίχωρά τους, στα χωριά Χουσάν, Μπατίρ και στον καταυλισμό Ντεχάισε, χωρίς να ανακοινωθεί αριθμός συλλήψεων. Το πρωί, έξω από τη Χεβρώνα, κοντά στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, βόμβα εξερράγη, ενώ περνούσε αλεξίσφαιρο λεωφορείο με εφήβους εποίκους, που γυρνούσαν από αγροτικές εργασίες (σε κατειλημμένη γη εννοείται).

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρεις 15χρονοι, ο ένας σοβαρότερα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα, την ευθύνη για την εκτέλεσε δύο υπόπτων συνεργατών του Ισραήλ, στη Χεβρώνα, ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», που χτες φέρονται να ανακοίνωσαν τον προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων σε ισραηλινό έδαφος. Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν εξερράγησαν πρόωρα τα εκρηκτικά που μετέφερε και άλλος ένας από ισραηλινά πυρά κοντά σε εποικισμό.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ κατεδαφίστηκαν άλλα 6 σπίτια Παλαιστινίων. Παράλληλα, άρχισαν οι εργασίες ανοικοδόμησης τείχους ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ, από βορείως της Τζενίν μέχρι νοτίως της Χάιφα, μήκους 360 χλμ, εκ των οποίων τα 52 στην Ιερουσαλήμ. Το τείχος, που κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια ανά χλμ, θα έχει 4 περάσματα ελέγχου για Παλαιστινίους, ένα για ισραηλινά τεθωρακισμένα σε περίπτωση επιχείρησης και ορισμένα για μεταφορά εμπορευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ